Beskärning – så lyckas du

Beskär dina växter efter en viss form eller storlek, eller för att få en större skörd eller fler blommor. Fruktträd som äpplen och päron är bara att beskära regelbundet för att de ska ge bästa möjliga skörd. Andra buskar och träd kan vi beskära mer sällan för att föryngra och jämna till.

Beskärning – så lyckas du

När ska du beskära?

Grundregeln är att de flesta välmående träd och buskar kan beskäras nästan när som helst under året med undantag för våren, när de växer som mest. Beskärning på vårvintern gör det betydligt enklare att beskära när trädkronans form syns tydligt utan bladverket.

För att inte gå miste om blomningen på vårblommande buskar, beskärs dessa bäst efter blomningen. Buskar som blommar senare på sommaren och hösten beskärs på våren. När du beskurit dina växter på våren är det bra att samtidigt ge dem lite ny jord och gödsel så får de en bra start på den nya säsongen.

JAS-perioden, juli, augusti, september, är en annan utmärkt tid för beskärning. Då kan du passa på att beskära de växter som är lite känsligare, som till exempel björk, lönn, valnöt, mullbär, avenbok, vinranka och fruktträd som körsbär och plommon. Tänk på att välja en torr och solig dag för beskärning, regn och fukt ökar risken för svampangrepp.

Rätt verktyg

  • Det är viktigt att ha rätt verktyg när du beskär! Både för trädets och din egen skull. Sekatörer finns till exempel i alla möjliga och omöjliga färger och former. Välj en som verkligen passar din hand! Det kan vara onödigt arbetsamt att beskära med en sekatör i fel storlek. Kanske behöver ni flera sekatörer som passar till olika familjemedlemmars händer? Ett bra komplement till sekatören är en grensax, den klipper lätt av grövre grenar med fina snitt.
     
  • Tänk även på verktygets vikt. I längden blir det slitsamt att arbeta med en allt för tung häck- eller grensax. En elektrisk häcktrimmer kan kanske göra jobbet både snabbare och behagligare om du har en lång häck att beskära. Undvik att använda en snickarsåg, en så kallad fogsvans vid beskäring! Den kilar fast sig mycket lättare än en riktig grensåg.
     
  • Tänk på att när du beskär träd med slöa verktyg blir trädets sår inte lika skarpt. Det gör att barken krossas omkring snittytan och det gör att trädet eller busken läker långsammare efter beskärningen. Använder du istället en vass sekatör med ett rörligt mothåll skärs grenen av med ett rent snitt och trädet läker mycket snabbare.

Gör en beskärningsplan

Trädbeskärning kan lätt gå fel om man är för försiktig och inte vågar beskära bort tillräckligt mycket, eller om man klipper tillbaka trädet för hårt. Om du är fundersam över hur du ska göra kan du använda digitalkameran och fota trädet från olika vinklar. Sen ”beskär” du trädet i datorn eller skriver ut bilden på ett papper och ”beskär” det med hjälp av en penna (eller sax). På det sättet kan du prova dig fram innan du börjar beskära själva trädet med sekatör eller såg.

Kom ihåg-lista beskärning

  1. Spara endast ett toppskott för en vacker trädkrona.
  2. En gren ska inte konkurrera med andra grenar. Ta därför bort närliggande grenar som vill växa i samma riktning som den gren som du vill ha som huvudgren.
  3. Grenar ska inte skava mot varandra. Spara de grenar du vill satsa på och ta bort grenar som sitter för nära varandra.
  4. Grenar som växer rakt ut från stammen är oftast starkast. Vanligast är att man tar bort grenar som har en vinkel mot stammen som är mindre än 45 grader, för att undvika brytskador vid stora skördar eller när snötrycket är för högt.
  5. Grenar ska växa utåt och bilda en luftig trädkrona. Ta bort alla grenar som växer inåt.
  6. Håll efter skadade och sjuka grenar. Ta på samma sätt bort torra och döda grenar direkt.

Var ska du beskära?

Alla grenar ska kapas nära stammen eller huvudgrenen så att det bara återstår en kort tapp för att minska risken för rötsvampsangrepp. Äldre, fritt växande häckar, föryngrar du bäst genom att gallra ur äldre grenar. Beskär dem alltid nära marken. Då kommer de att skjuta nya skott nerifrån. Klipper du för högt upp kommer de nya skotten att utveckla sig till så kallade ”kvastar”, som gör att häcken blir gles nertill och tät upptill.

Beskärning av stora grenar

När du kapar större grenar kan det hända att grenen bryts av och fläker upp barken längs med stammen innan du har hunnit såga igenom hela grenen. Därför ska större grenar kapas i tre steg.

  1. Såga av grenen en bra bit från stammen med ett snitt underifrån, omkring en tredjedel genom stammen.
  2. Såga ett snitt från ovansidan i grenen, lite längre ut än snittet från undersidan.
  3. Gör den sista delen av beskärningen en liten bit ifrån stammen, vid den så kallade grenkragen. Du ser grenkragen som en mer eller mindre tydlig förtjockning närmast stammen. Kragen hjälper stammen att läka såret efter beskärningen snabbare.

Läs mer om beskärning

JAS – en utmärkt beskärningstid >>
 



Grensax L74 sidoskär utväxling Fiskars

Längd 61 cm

729:-
Läs mer

Universalklippare UPX82 Fiskars

Längd 165 cm

1099:-
Läs mer

Classic Sekatör Gardena

Grön

199:-
Läs mer

Sekatör sidoskär Gardena

Grön

359:-
Läs mer

Örtsax Solid P13 microtip Fiskars

Längd 24 cm

189:-
Läs mer

Sekatör P541 Fiskars

Längd 10.8 cm

379:-
Läs mer

Comfort Grässax Gardena

Svart

329:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen