Bjud in pollinerare till höstträdgården

Det är inte bara vi människor som vill vistas ute i trädgården ända in på sensommaren och hösten. Även bin, humlor och fjärilar älskar de blommande växterna. Förenkla för dessa små pollinerare genom att odla blommor och växter som de älskar – även till hösten.

Bjud in pollinerare till höstträdgården

Övergång till sensommar och höst

Sommaren är rena glädjen för surrande pollinerare och tillgången på pollen och nektar är mycket stor. Men pollinerarna behövs även på sensommaren och hösten som de hjälpredor de är som hjälper till att ge en finare skörd. Locka humlor, bin och fjärilar med väldoftande och färgglada blommor och fruktträd rika på nektar och pollen.

Sensommarväxter för pollinerare

Några av sensommarens blommor och växter som blir en fröjd för en hungrig pollinerare.

 1. Ljung
 2. Kärleksört
 3. Höstaster
 4. Solhatt
 5. Höstsilverax
 6. Verbena
 7. Rosenstav

Satsa på växter som blommar länge

Redan när du påbörjar din odling på våren är det bra om du tänker långsiktigt. Välj gärna växter som blommar så länge som möjligt, ända in på höstkanten och låt de gärna ha olika höjd eftersom det ger bin, flugor och humlor ett bättre vindskydd och bidrar till små gömställen.

Nässlor älskas av små fjärilar

Vissa växter som brännässlor kanske du tycker inte hör hemma i din trädgård men de är rena vaggan för små fjärilslarver som växer upp där och gillar att äta av nässlorna. Om du vill undvika att få brännässlorna för nära växter kan du plantera lite nässlor längre bort i trädgården när du ändå rensar bort dem.

God örtagård lockar pollinerare

Drömmer du om en ört- och kryddträdgård att gå och plocka av? Bra, för det gör bina och humlorna också. Fördelen är dessutom att många av örterna växer så det knakar ända in på sensommar och höst och utgör ett doftande paradis för både dig och pollinatörerna.

Exempel på härliga kryddor som kan skördas ända in på hösten

 1. Timjan
 2. Körvel
 3. Salvia
 4. Mynta
 5. Kungsmynta
 6. Oregano/Kungsmynta
 7. Citronmeliss

Plantera växterna i större klungor

Naturens små trädgårdsmästare tycker om soliga platser i trädgården där vinden inte kommer in lika lätt. Se därför till att odla blommorna där. Plantera även växter tillsammans i större klungor eftersom det gör det lättare för humlor och bin att hitta rätt.

Glöm inte fågelbadet som törstsläckare

Även arbetande pollinatörer blir törstiga efter en tuff arbetsdag i trädgården. Att suga nektar kräver energi och bina, humlorna och fjärilarna blir ofta törstiga. Ett bra tips är då att upprätta ett litet fågelbad alldeles i närheten av odlingen så att de kan ta en paus och dricka.

Behåll fröställningarna över vintern

Vissa växter och träd har näringsrika frön som både fåglar och bin uppskattar. Låt fröställningarna vara kvar över vintern eftersom det både kan vara dekorativt och närande för vissa pollinerare och fågelarter. Några växter som även blir fina i en vinterträdgård och som gör nytta för insekter är följande:

 • Tistel
 • Syren
 • Vallmo
 • Solros
 • Solhatt

Läs mer 

Så en blomsteräng >>
Locka bin och andra nyttodjur till din trädgård och uteplats >>
Växter som gynnar bin och pollinering >>Kärleksört 'Herbstfreude'

Ø17 cm, Rosa

179:-
Läs mer

Skogssalvia 'Schneehügel'

Ø11 cm, Vit

8490
3 för 219:-
Läs mer

Citronmeliss KRAV

Ø10,5 cm, Grön

4590
3 för 129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen