Blåklocka – plantering och skötsel

Blåklockan är generellt en vilt växande växt, men den går alldeles utmärkt att så eller plantera i sin egen trädgård för att ge den dels en vildare känsla men också en vacker inramning med sin blå färg.

Blåklocka – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Campanula
Familj: Klockväxter (Campanulaceae)

Odla och skötsel blåklocka

I de allra flesta fall när det gäller blåklockor så behöver de inte ha någon speciell omvårdnad eller skötsel, speciellt inte de som växer vilt. Dock är det viktigt att tänka på att växten gillar att stå på varma platser som ger bra med sol och det kan gärna vara torrt, men inte för torrt.

  • Ljusbehov
    De blåklockor som du sätter i rabatt eller odlar i pallkrage, kruka eller balkonglåda vill stå ljust, men för stark sol för länge är inte att rekommendera, då de inte gillar att torka ut helt.
     
  • Vattning
    Vattna därför dessa blåklockor med jämna mellanrum så att fuktigheten håller en jämn nivå hela tiden, men undvik att göra den för blöt.
     
  • Jord
    Jorden kan vara av vanlig planteringssort och ska allra helst vara näringsrik och ha en bra dränerande förmåga.
     
  • Näring
    När det gäller den stora blåklockan, som oftast används till dessa odlingar, är det också bra att gödsla på med trädgårdsgödsel för god tillväxt.
     
  • Beskärning
    Dessa blommar också i juni eller juli och om man direkt efter blomning klipper ner dem till omkring 10-15 centimeter så finns det en bra chans att de kommer att blomma en gång till innan hösten börjar smyga sig på.

Populära sorter av blåklocka

I Sverige finns det omkring tio stycken olika som antingen växer vilt eller odlas på olika sätt. Varje enskild sort är unik på sitt sätt, och har olika egenskaper och växtsätt. 

Liten blåklocka

Den lilla blåklockan är liten till växten, precis som namnet antyder. Den är flerårig och är normalt den som vi ser växer i vilt tillstånd, och är ganska lätt att förväxla med ängsklockan.

Den lilla blåklockan är späd till formen, och har ett glest växtsätt i tuvor. Stjälkarna som växer upp är veka och upprätta och hela växten blir bara ett par decimeter hög. Bladen på en liten blåklocka är lätt rundade, medan de övre bladen snarare drar åt det spetsiga hållet.

Blomningstiden för en liten blåklocka är lång, den börjar i juli och blommar fram till september. Själva blomman, klockan, har en hängande form och är i majoriteten blå, men det förekommer också vita varianter. Liten blåklocka har också flera underarter och sprider sig lätt.

Den här blåklockan är vanligt förekommande i hela landet och växter vilt och för den som vill krydda sin trädgård med små, vackra blommor gör alldeles rätt i att plantera eller kanske snarare så liten blåklocka i olika områden av trädgården.

Ängsklocka

Ängsklockan påminner mycket i utseendet om en liten blåklocka, med den stora skillnaden att ängsklockan istället har en mer rödviolett och djupt flikad krona på blomman. Ängsklockan är dessutom inte speciellt vanlig i Sverige, förutom i Dalarna, och har troligen tagits in i landet under 1700-talet. I Dalarna är ängsklockan den vanligaste blåklockearten, medan den istället är mer ovanlig i andra delar av landet.

Ängsklockan är tvåårig och kan bli upp till 50 centimeter hög. Bladen på ängsklockan är smala och kala och blir mindre och mindre ju högre upp på stjälken de sitter. Den klockformade blomman kan bli upp till 2,5 centimeter och blommar normalt mellan juni och augusti.

Stor blåklocka

Stor blåklocka är en väldigt vacker variant som kan växa sig riktigt stor och omfattande. Den blir omkring 50 till 80 centimeter hög med en ogrenad stjälk och med blad som har en lansettform. Blommorna, med sin karaktäristiska klockform sitter antingen ensamma eller i mindre grupper längst upp i toppen av stjälken och kan bli fyra centimeter långa. Blomningen infaller mellan juni och juli och denna vackra variant av blåklocka är en uppskattad växt att odla i rabatt, pallkrage, kruka eller balkonglådor.

Blåklocka blomma

Vild och vacker samt uppskattad av många

Att ängsklocka och blåklocka tillhör samma familj gör det lättare att inse att båda har en plats som Dalarnas landskapsblomma. Det är dessutom inte enbart där som denna växt lyser med sin härliga och intensiva blåa färg på ängar, längs vägar och i slänter. Denna vilda och vackra blomma är ett självklart inslag i den svenska naturen och uppskattad av många, även om exempelvis ängsklockan är relativt ovanlig utanför Dalarna.

Blåklocka är väldigt vanlig över hela Norden och växer rikligt i varma och torra områden. Det säger mycket om tiden då blåklockan är som allra vackrast, nämligen under högsommaren, vilket gör blåklockan till ett vackert och välkommet sällskap under den varmaste tiden på året. 

Blåklockan är generellt en vilt växande växt, men den går alldeles utmärkt att så eller plantera i sin egen trädgård för att ge den dels en vildare känsla men också en vacker inramning med en färg som inte är speciellt vanlig i världens blomsterrike.

Snabbfakta blåklocka

  • Är Dalarnas landskapsblomma.
  • Det vetenskapliga namnet kommer från latinets campana vilket betyder liten klocka.
  • Släktet med blåklockor har omkring 300 arter, varav tio finns i Sverige.
  • Kan odlas på flera sätt, i allt från rabatter till krukor och bakonglådor.
  • Växer i norra, tempererade områden och vanlig i hela Europa och mindre Asien.
  • De flesta sorterna är fleråriga, men det finns de som odlas som ettåriga.

Fler tips och mer inspiration för växter och odling

Vacker campanula odlar du så här >>
Guide till bäst jord och gödsel till dina växter >>

Du är här:


Stor blåklocka 'Alba'

Ø11 cm, Vit

8490
3 för 219:-
Läs mer

Stor Blåklocka

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen