Buskpion – plantering och skötsel

Det är få blommor som älskas så mycket som pioner och det är lätt att förstå varför när man har sett det skådespel som pioner, och kanske framför allt buskpionen, står för i trädgårdar över hela jordklotet.

Buskpion – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Paeonia suffruticosa
Familj: Pionväxter (Paeoniaceae)

Plantering och skötsel buskpion

Buskpion tappar sina blad på hösten och kvar står ett grenverk som inte kräver någon beskärning. Den växer nämligen bra alldeles själv, så länge man plockar bort döda grenar, och kommer med tiden att skapa en riktigt vacker buske.

För att lyckas med en buskpion behöver man placera den på ett strategiskt bra ställe, där jorden är väldränerad och samtidigt väldigt ostörd med mycket utrymme. Den trivs skapligt i sol, men allra helst vill den ha lagom med soltimmar, gärna med skuggiga partier.

Dessa buskpioner är inte heller speciellt bra att flytta på grund av sitt stora rotsystem, i vilket växten lagrar energi för vintervilan. Gödsel ges med fördel på våren och vattna vid behov. Den fuktiga jorden, gärna med kalk, är den bästa jorden för buskpionen.

Frösådd buskpion

Det går också mycket bra att odla buskpion direkt från frö och det görs inomhus. Blanda då vanlig planteringsjord till hälften med sand eller perlit, vattna och låt stå i två månader. Efter det ska sådden stå svalt i ytterligare två månader. Plantera sedan ut i ett bra läge.

Buskpion – en skönhet värd att vänta på

Dessa härligt växande växter blommar på ett sätt som få andra växter gör, där de ger enormt vackra och tallriksstora blommor som på samma gång luktar alldeles fantastiskt. Överlag är färgerna som blommorna ger av den mjukare sorten, och de olika sorterna kan ge allt från härligt gräddvita varianter till ljuvliga färger där rosa, purpur och rött tydligt framgår. Det finns med andra ord en anledning till att de är så populära hos trädgårdsmästare, men det kräver sin tid och sitt arbete för att man ska kunna få njuta av all den prakt som en buskpion kan ge en trädgård.

Denna växt är av typen vedartade, vilket betyder att buskpion räknas in som en halvbuske. Med sina tunga och stora blommor, som kan bli så stora som upp till 30 centimeter i diameter, krävs det ibland något stöd för att inte grenarna ska knäckas. 

buskpion

Dess ursprung är asiatisk, där den odlas i Japan och Vietnam, men kanske framför allt i Kina där den anses vara landets nationalblomma. Är du ute efter något som verkligen kommer att ge din trädgård det lilla extra så är det buskpionen du ska välja!

Snabbfakta buskpion

  • Kinas nationalblomma.
  • Flerårig och blom- och bladfällande.
  • Blir mellan en och två och en halv meter hög.
  • Anses som en av de vackrast blommande buskarna som finns.
  • Härdig växt, som beroende på sort trivs upp till växtzon 6.
  • Finns i många sorter och har en ljuvlig doft.
  • Kom till Europa på 1700-talet.
  • Blommar från maj till juni.

Fler odlingsråd och växtinspiration

Tips för att lyckas med dina pioner >>
Se tillbehör för din odling >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen