Buxbom – plantering och skötsel

Buxbom – plantering och skötsel

Har ni sett buskar som har formklippts på helt fantastiska och fantasifulla sätt någon gång? Då är chansen stor att det är en buxbom som ni har sett! Det här är nämligen en växt som älskar att bli beskuren på många olika sätt och själva beskärningen tar fram det vackraste ur buxbomen.

Vetenskapligt namn (Latin): Buxus
Familj: Buxbomväxter (Buxaceae)

Plantera buxbom

Alla sorter av buxbom trivs alldeles utmärkt på de flesta platser i trädgården och är mycket lättodlade. 

 • Placering och ljusbehov
  Placera din buxbom var du vill, den kan stå i allt från direkt sol till skuggiga områden, det går till och med bra att plantera den i direkt skugga. Du kan fritt välja var och hur du vill att din buxbom ska göra din trädgård bättre då detta är en härdig buske som tacksamt växer var som. 
   
 • Jord
  Buxbom trivs som allra bäst i vanlig trädgårdsjord, men de flesta jordtyper accepteras av växten. Jorden ska dock vara rik på näring och ha en hög kalkhalt för att buxbomen ska trivas som allra bäst.
 • Vattning
  Buxbom tål dessutom att stå torrt, men inte under för lång tid, vilket betyder att det kan vara aktuellt att vattna extra under riktigt torra perioder, speciellt när den är planterad utomhus. Annars föredrar den att stå i lätt fuktad jord.

 • Stöd
  Planterar du buxbomen som solitär och planerar att låta den växa högt kan det vara en bra idé att sätta dit ett stöd.

 • Kruka
  Om du väljer att odla buxbom i kruka så kan det vara bra att tänka på att omplantera, men det behövs inte göras speciellt ofta eftersom den växer förhållandevis långsamt.

Plantera buxbomshäck

 • Planterar du på samma sätt som alla häckar planteras.
 • Se till att ha väl tilltagna gropar där rötterna kan få bredda ut sig och plantera på samma höjd som de var i krukan.
 • Blanda gärna ny och näringsrik jord med redan existerande jord och fyll på hålet, tryck till lätt och vattna rikligt.
 • Vid häckplantering planterar du plantorna med cirka 20 centimeters avstånd.
 • Se också till att gödsla din buxbom, en gång varje vår, om nu inte jorden redan är fylld med långtidsverkande näring.

Skötsel och beskärning buxbom

När det gäller övrig skötsel så kräver inte buxbomen speciellt mycket, och beskäring är inte nödvändig om man inte vill formklippa den. Beskärningen gör du med fördel någon gång efter midsommar och inte senare än juli. Se upp med de delar du beskär så att de inte kan plockas av djur eller barn, då dessa delar är giftiga.

De varianter som odlas i kruka ger du ett nytt jordlager längst upp under våren, och dessa krukodlade buxbomar ska under vinter stå frostfritt och ljust. För att skydda buskarna under tillväxtperioden och ge dem en långsam och bra start inför sommaren rekommenderas det att du täcker buskarna med en fiberduk under våren.

Formklipparens dröm

Buxbom har en lång tradition bakom sig att vara en buske vars primära syfte är att formklippas och användas som häck och avskiljare. Detta har gjorts i tusentals år och redan på romartiden formklipptes denna häck. Buxbom hade också en väldigt framträdande roll i renässansen, då växten användes till att klippa ut mängder av olika former, som olika geometriska figurer eller former av djur. Buxboms långsamma växtsätt, täta bladverk med små blad och mjuka grenar gör växten speciellt lämplig för just denna typ av beskäring. Med en buxbom i din trädgård har du alltså möjligheten att formklippa dina alldeles egna figurer!

Olika användningsområden för buxbom

Det är dock inte bara som formklippt buske som buxbom passar väl, den har mängder av användningsområden som kan göra din trädgård en väldigt stor tjänst. Denna vintergröna växt är en historiskt klassisk växt och det är egentligen först under de senare åren som också vi i Norden har insett det stora värdet som buxbom har att ge. Buxbom kan användas som en låg eller medelhög häck, avskiljare mellan olika rabatter, som en kantväxt eller också som den friväxande buske som den naturligt är, helt ensamt eller i kombination med andra buskar. Genom sin härdighet kan den planteras lite var som helst.

Bladen

Bladen på buxbomen är den stora anledningen till att vi odlar dem. De är härligt mörkt gröna, väldigt små och hårda och har en blank yta. De sitter väldigt tätt på de mjuka grenarna och behåller sin färg under hela året. Buxbomen blommar dessutom under våren, men det är med små, små vita blommor som inte märks speciellt mycket. Buxbom finns endast med vita blommor, men det är som sagt inte blommorna som är vinsten med en buxbom.

Buxbom blad

Buxbom är en uppskattad och lättodlad buske som passar utmärkt i trädgården på flera sätt, bland annat som häck, som rumsdelare i trädgården, som solitär buske eller planterad i kruka. De runda, täta buskbollarna som man kan se i många trädgårdar är just buxbom.

Det här är en växt som har blivit väldigt populär att använda sig av i många svenska trädgårdar. Den uppskattas för sin härdighets skull och kan planteras som häck vid en väg, den är väldigt bra på att behålla sin form och är exemplarisk att beskära precis som man vill. Den trivs i de flesta trädgårdar och jordar och har ett tätt växtsätt, som skapar en intensiv grönska och mjuka former.

Med andra ord så finns det många anledningar till att låta buxbom bli en del av din trädgård, då den kan användas på otroligt många sätt. Med buxbom är det endast din fantasi som sätter gränserna!

Snabbfakta buxbom

 • Växer långsamt och kan bli mycket gammal
 • Väldigt populär idag och har använts flitigt som kantväxt i stora delar av Europa
 • Härstammar från södra Europa, västra Asien och norra Afrika
 • En växt som uppskattas för lättheten att formklippa till olika figurer
 • Buxbom är giftig för människor och djur, men har använts som läkemedelsväxt
 • Formklippning av buxbom har pågått sedan romarriket, där det var väldigt vanligt
 • Härdig i Sverige upp till Uppsala-trakten

Läs vidare om buxbom och häck

Kolla in fler tips för buxbom >>
Hur du lyckas för att plantera häck >>
 

Buxbom 'Arborescens', boll

Höjd 30 cm, Grön

329:-
Läs mer

Buxbom 'Arborescens', uppstammad

Höjd 80 cm, Grön

1199:-
Läs mer

Buxbom 'Arborescens', pyramid

Höjd 55 cm, Grön

499:-
Läs mer

Buxbom 'Arborescens', spiral

Höjd 70 cm, Grön

999:-
Läs mer

Buxbom 'Arborescens', boll

Höjd 40 cm, Grön

899:-
Läs mer

Häcksax Gardena EasyCut Li-40

Grön

1449:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen