Så rengör du utemöbler, fasad och dylikt med högtryckstvätt

Rengöring av uteplats, staket, fasad och trädgårdsmöbler; allt du behöver är en bra högtryckstvätt. Följ vår guide, steg för steg för ett lyckat resultat.

Så rengör du utemöbler, fasad och dylikt med högtryckstvätt

Våren är äntligen här; solen skiner, termometern visar på plusgrader och det är dags att ställa fram trädgårdsmöblerna. Men innan du kan njuta är det dags för den stora vår-rengöringen. Finns det något skönare än att sätta sig i solen och njuta av värmen när det är riktigt rent och snyggt runtomkring? 

Allt du behöver för att göra arbetet snabbt och smidigt är en bra högtryckstvätt. Med en högtryckstvätt går jobbet fortare. Nedan går vi igenom vad du kan rengöra med din högtryckstvätt, och hur du går tillväga. 

Tvätta fasaden med högtryckstvätt

Att tvätta fasaden för hand kan vara tungt och tidskrävande, men med en högtryckstvätt går jobbet snabbt. Se bara till att du har ett lågt tryck, då blir fasad, fönster och ytterdörrar rena utan att ta skada. 

Alltför kraftigt tryck kan däremot göra att vatten stannar kvar i fasadvirket, vilket ger en grogrund för röta. Därför är det låga trycket essentiellt för ett lyckat resultat. 

Gör så här:

 1. Applicera tvättmedel nerifrån och upp, låt det verka.
 2. Glöm inte att justera ned trycket till ett som motsvarar att du mer sköljer av än nöter bort smuts - med rätt rengöringsmedel blir det rent ändå. Stå gärna en meter ifrån fasaden. 
 3. Använd högtryckstvätten för att spola av medlet ovanifrån och ner.  

Altan och uteplats

Många högtryckstvättar säljs i paket där det ingår olika tillbehör. Ett sådant tillbehör är en terrasstvätt. Det är ett brett munstycke konstruerat för att effektivt rengöra trallen på altanen. Det ger ett betydligt bättre resultat än vad du skulle fått med enbart en trädgårdsslang. Vissa modeller kommer även med en centrerad vattenstråle som skjuter bort smuts som fastnat mellan trallbrädorna.  

Om det inte ingår en altantvätt med din högtryckstvätt kan du vanligen köpa till den separat. Om du väljer en terrasstvätt med handtag fungerar den också bra till vertikala ytor som exempelvis garageporten. 

Gör så här:

 1. Applicera tvättmedel och låt det verka.
 2. Tvätta därefter med terrasstvätten.
 3. Skölj sedan av.

Staket

Har du ett målat trästaket? Se till att du använder ett rengöringsmedel som avlägsnar smuts och svartmögel, och som samtidigt är skonsamt mot färgen. Använd gärna ett rengöringsmedel för trä. Medlet innehåller vårdande komponenter som förhindrar påväxt av mögel. 

Ställ ned trycket på högtryckstvätten så att du inte flisar träet eller sliter bort färgflagor från staketet. 

Gör så här:

 1. Applicera rengöringsmedlet och låt det verka.
 2. Använd sedan högtryckstvätten för att skölja bort medlet.
 3. Se till så att du har lagom tryck så att du inte skadar färgen.

Stuprör och hängrännor

Fjolårets löv har antagligen lyckats smyga sig ner i hängrännorna eller i ett stuprör under vintern. Om det fortfarande ligger där kommer det snart att täppa till avrinningen, om du inte åtgärdar det. Med en högtryckstvätt och en rörrengöringssats är problemet löst.

Trädgårdsmöbler

När huset och uteplatsen är tvättade är det trädgårdsmöblernas tur att bli klara för vårens och sommarens grillfester. Luftföroreningar, väder och vind kan orsaka fula fläckar på dina utemöbler, men dessa kan enkelt lösas med den högtryckstvätt som du har använt på resten av huset.  

Är det mycket smuts? Använd en tvättborste i kombination med ett milt rengöringsmedel. Men var försiktig så att medlet inte förstör möblerna. Läs på innan vad som passar till just dina trädgårdsmöblers material. Testa först i ett område som inte syns så bra innan du använder det på hela möbeln. 

Gör så här:

 1. Applicera passande rengöringsmedel.
 2. Tvätta därefter med ett munstycke och passande tryck.
 3. Skölj av.

Läs merDin varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen