Elefantöra – fakta och skötselråd

Elefantörat är växten som passar den som har dåligt tålamod. Denna eleganta växt kommer att hålla dig sysselsatt i år framöver, då den fullkomligen skjuter ut nya sticklingar och skott åt dig som du antingen kan bevara i samma kruka för att få en fylligare växt, eller sätta om i nya krukor för att sprida grönskan till fler platser i hemmet.

Elefantöra – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Pilea peperomioides
Familj: Nässelväxter (Urticaceae)

Elefantöra är lätt att odla hemma

Elefantörat förökar du absolut enklast genom dess sticklingar som den skjuter ut, och du behöver absolut inte vara någon trädgårdsexpert för att lyckas med detta. Håll koll på sticklingar som oftast dyker upp som egna små plantor vid sidan av moderplantan i krukan, oftast längst ut mot kanten då det är så moderkakan skjuter ut sina rötter. Bli inte förvånad om din moderplanta kan skjuta ut ända till tio nya sticklingar i en och samma kruka.

Plantera stickling

  • Avvakta med att plocka sticklingarna till dess de har växt till sig till en höjd om minst 8 cm. Om du har flera sticklingar att välja mellan så ska du se efter vilken som ser starkast och störst ut, och satsa på den i första hand.
  • Försök att ta med så mycket av rötterna som möjligt genom att gräva ur sticklingen från krukan hellre än att klippa av den precis där bladen börjar. Fokusera hellre på att försöka klippa så nära moderplantan du kan.
  • Snurra lite på sticklingen och se efter så att den ser frisk och hel ut. En regel är att desto större sticklingen är när du tar den, desto större sannolikhet att den kommer att klara sig och växa till sig snabbt.
  • Fyll nu upp en kruka med blomjord. Eftersom jord sjunker när den blir blöt så kan du med fördel vattna lite mellan varven under tiden du fyller upp krukan. Använd fingret för att göra ett litet hål i mitten, där du sedan sätter ner din stickling. Fyll igen med jord och tryck till så att du känner att plantan står någorlunda stabilt i krukan.
  • Placera din nya planta i ett fönster med en bra kombination av ljus och halvskugga, och vattna därefter lagom mycket. Låt plantan torka ut mellan varven, och försök undvika att låta den stå alltför blött.

Skötsel elefantöra

Denna växt hör verkligen till den skaran av växter som klarar sig utan några större omständigheter eller något större engagemang. För att få elefantörat att trivas så kan du gott placera den i ett halvljust läge med en temperatur om minst 5 °C, utan att den står i ett direkt solljus. Med mindre ljus får den nämligen större blad.

Under sommarhalvåret kan du ge den lite extra gödning ungefär varannan vecka och hålla den lagom vattnad. Den kan gärna få torka ut mellan vattningarna däremot. Bäst står den i norrläge, där de får lagom med solljus. Det kan därför vara en bra idé att flytta plantan i hemmet om du märker att den börjar se hängig och sliten ut. Det kan vara så enkelt så att en ny placering är allt som behövs.

Hur trimmar och toppar jag elefantöra?

Om du har fått en planta som har skjutit iväg väldigt i höjden så kan du med fördel klippa av den med en sax, eller skära av den med en vass kniv till en lagom höjd. Sätt därefter din nya stickling i ett glas med vatten där den får slå nya rötter under ett par veckors tid innan du planterar om den på nytt. Lämna kvar moderplantan i sin kruka, även om den ser lite tråkig ut. Det kan nämligen fortsätta slå ut skott från den.

Om du vill satsa på att få en mer kompakt växt så kan du istället toppa din planta med jämna mellanrum, för att hålla den lägre och därefter spara alla sticklingar och nya skott som slår ut i en och samma planta. Istället för att ge en traditionell form av en lång stjälk med parasollformade blad högst upp så får du istället en växt som kommer att börja växa på bredden och anta en mer buskliknande form.

Elefantöra – en trendig växt som är enkel att sköta

Denna klassiska krukväxt betraktas av vissa som retro, då det är en gammal favorit som återigen blivit populär i våra hem – inte bara för sin snygga och eleganta stil, utan även för att den är så pass lättskött att den verkligen passar alla, oavsett grad av gröna fingrar.

Den kom till Skandinavien ganska sent, runt 1945, då den infördes av den norska missionären Agnar Espegren som hade levt och verkat i Kina under första delen av 1900-talet och tagit med sig en planta hem därifrån. Elefantörat har nämligen sitt ursprung i bergstrakterna i sydvästra Sichuan och västra Yunnan, i Kina.

Du känner igen den genom sina parasollformade blad som sitter längst ut på långa skaft, och för vissa är den mer känd under smeknamnet parasollpilea eller missionärsplantan. En gammal klassisk växt som kommit tillbaka och blivit oerhört populär igen på senare år.

Bra att veta om elefantöra - Pilea peperomioides

  • Känns igen genom sina parasollformade blad.
  • Mycket lätt att föröka med hjälp av sidoskott.
  • Klassas som mycket lättskött.
  • Med lite tur kan man få elefantörat att ge blom. Då kommer blomstren i form av pyttesmå blommor i stora klasar, någon gång mellan april och juli.
  • Har blivit oerhört populär senaste åren.
  • Kan bli upp till 50 cm hög.
  • Är en flerårig växt.
  • Växer vilt i fuktiga skogar på en höjd av 1500-3000 meter.

Mer om elefantöra

Hitta din favorit av elefantöra >>
Komplettera med en snygg kruka till din växt >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen