Eterneller – odla blommor du kan torka

Många gånger finns det en vilja och en önskan att förlänga njutningen av vissa blommor. I flera olika fall så är blomperioden ganska kort, vilket betyder att man har en kort tid på sig att njuta av blomman i all sin prakt. Med eterneller förlänger du blomsterprakten.

Eterneller – odla blommor du kan torka

Tips och skötsel för eterneller

Eftersom att eterneller är en stor grupp av olika växter så är odlingen och skötseln lite olika för respektive sort. Det bästa man kan göra är att ta reda på vilka sorter det är man planerar att göra eterneller av och undersöka respektive växts krav på förhållanden. Genomgående för eterneller är å andra sidan att de är väldigt tåliga växter som tål stark sol, vilket gör att de föredrar ljusa och upplysta platser, både inomhus och utomhus.

Odla eterneller

Det rekommenderas att man ska förså eterneller inomhus i mindre drivhus för att göra dem så livskraftiga som möjligt och förberedda på en tillvaro i en rabatt eller i en kruka inomhus. Se till att jorden som de är i är lucker och välgödslad och jorden aldrig får torka ut.

Skörda och torka

Om eternellerna ska torkas så ska du skörda dem en varm förmiddag, precis när de slagit ut. Efter det binds blommorna ihop och hängs upp och ner – gärna mörkt och svalt för att färgerna ska hålla sig som bäst.

Eterneller – den eviga njutningen

Även om syftet med eterneller många gånger handlar om att de ska torkas när de väl har blommat ut så är det inte ett måste. Detta är en grupp av blommor som många gånger är väldigt lätta att sköta, och som trivs med att växa både inomhus i kruka och som en del av en blandad rabatt. De kräver inte speciellt mycket skötsel och ger samtidigt väldigt vackra blommor, som är starka och tåliga – en av anledningarna till att de passar väldigt bra som blommor till att torka.

I gruppen eterneller så ingår det många olika växter, där du bland annat hittar roseneternell, jätteeternell och risp, men det är bara en bråkdel av de växter som kan räknas in i denna grupp. Många av växterna från korgblommiga växter passar utmärkt som eterneller, dessutom kan man räkna in astrar, rörlikor och bolltistlar till denna grupp. Skulle man ha rosor, väddar, marrisp, ljung, riddarsporrar, olika lökar, stormhattar, smörblommor, martorn eller klintar så kan man även använda dem som eterneller. Tänk på att de nödvändigtvis inte heller behöver torkas – eterneller håller sig fina länge som vanliga snittblommor i vas.

Det finns ett stort behov av att sköta om och passa en växt med kort blomperiod så att blommorna kan bli så vackra som det är önskat. Det finns dock ett annat sätt att njuta längre av blommor och det är med ett antal speciella sorter som kallas eterneller – evighetsblomma.

Snabbfakta eterneller

  • Idealiska blommor att torka.
  • Håller färg och form länge, även som snittblomma i vas.
  • Otroligt lätta att sköta och odla.
  • Starka och tåliga i jorden.
  • Eterneller måste kunna behålla färg och kronblad bra för att kallas eterneller.
  • Eterneller är ett samlingsnamn på växter som lämpar sig för torkning.
  • Funnits i Sverige sedan 1700-talet.

Mer läsning för bättre eternellodling

Guide till din drömrabatt i fem steg >>
Välj passande krukor och vaser till dina växter >>

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Minidrivhus i glas

Längd 36 cm, Svart

399:-
Läs mer
Eterneller, blandning
40%

Eterneller, blandning

2394 3990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen