Fackelblomster – plantering och skötsel

Denna fleråriga ört som kan nå upp till omkring en meter i höjd är något som du kanske har sett när du besökt sjöar eller vattendrag, samt något som kanske har skymtat förbi i diken och kärr när du passerar med bilen. Anledningen är enkelt – det finns ingenting som fackelblomster tycker så mycket om som våta och blöta jordar!

Fackelblomster – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Lythrum salicaria
Familj: Fackelblomsterväxter (Lythrum)

Så odlar och hanterar du fackelblomster

Det går precis lika bra att köpa färdiga växter för plantering som det gör att odla dem från frön.

Odla från frö

Fackelblomster sås inomhus genom att man blandar dess frö med sand. Därefter ska de placeras som ett jämnt lager på fuktad jordyta, gärna i en kruka eller ett drivhus. Se till att inte täcka över dem. När groning skett så är det dags att plantera ut dem, och det görs med fördel i ett halvsoligt läge. Sås främst utomhus mellan september och november.

Jord och vattning

Fackelblomster kräver riktigt med vatten när den väl är planterad, så se till att ge den gott av det när den väl sitter i jorden. Vanlig planteringsjord är ett utmärkt val och så länge den är näringsrik och mullrik med mycket fukt så kommer fackelblomstern att trivas.

Gallring och näring

Beskärning av denna växt är inte nödvändig, mer än vanlig gallring av sådant som är dött eller gammalt. Gödsel är för det mesta inte nödvändigt, men för bäst tillväxt och vackrast blomstring så rekommenderas trädgårdsgödsel samt mycket sol och riklig vattning.

Fackelblomster – en vacker favorit hos djur och människor

Denna vilt växande ört är ett välkommet och vackert tillskott i naturen, en ört som dessutom planteras med fördel i våta marker eller kring vattensamlingar i trädgården. Den långa blomningen mellan juli och september gör att man får en säkerhet i trädgårdens utseende, där man under lång tid kan räkna med att få färgsprakande detaljer som sällskap. Det har gjort det till en populär växt för många, och inte minst uppskattas den också av bin och fjärilar som flockas kring denna purpurfärgade växt under hela sommaren och en bit in på hösten.

Olika sorter

Det finns också olika sorter av fackelblomsväxter, där de skiljer sig främst i höjd och i färg på blommorna, men det kan också finnas skillnader när det gäller omgivningen. Det finns fackelblomster som trivs i något torrare jordar, men generellt sett för arten så är det riktigt genomvåta jordar omkring vatten som är de bästa av platser för att fackelblomster ska trivas som allra bäst.

Det här är en perfekt växt att plantera i områden som du vet inte har så bra dränering, eller varför inte i anslutning till en damm på trädgården? Fackelblomster älskar våta marker och med sin fackelliknande blomma så är den även mycket praktfull i sammanhanget.

Bra att veta om fackelblomster

  • Härstammar från medelhavsområdet.
  • Vinterhärdig som kan planteras ut under alla förhållanden.
  • Trivs som bäst intill vattensamlingar.
  • Passar utmärkt som snittblomma i en vildbukett.
  • Blommar mellan juli och september.
  • Blommar med purpurfärger och lockar till sig bin och fjärilar.
  • Förekommer främst i södra och mellersta Sverige.

Fler tips och växtinspiration

Råd för vattning av växter ute under vår och sommar >>
Få tips om fler perenner i våra växtguider >>
Kolla in fler tips för en lyckad perennodling >>

Du är här:

Teman:

Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen