Fågelmatning – så lyckas du

Varför inte låta en del av naturens vardagsdramatik utspela sig i din trädgård - bjud skogens alla småfåglar på mat! Det är fascinerande, spännande, underhållande och, för vissa småfåglar, en livsuppehållande åtgärd att mata dem under årets kalla period.

Fågelmatning – så lyckas du

Starta gärna tidigt med fågelmatningen. Då vänjer sig ”stamtruppen” vid att det finns mat hos dig. Vilka som ingår i stamtruppen varierar. I villaområden och andra stadsmiljöer handlar det ofta om gråsparvar och/eller pilfinkar, ute på landsbygden om mesar och ibland även pilfinkar.

Det är fåglar som häckar i närheten och som stannar kvar i trakten året om. Att få dessa på sin sida är viktigt eftersom de lockar till sig mera tillfälliga besökare. Om en överflygande flock med t.ex. domherrar ser att det råder tät trafik till ett visst fågelbord, slår de sig gärna ner för att ta del av det som bjuds.

Vad ska jag mata fåglarna med?

I princip gäller att utfodra fåglarna med så mycket kolhydrater och fett som möjligt, och fåglarna har själva oftast en bra känsla för vad som passar dem. Olika sorters fåglar gillar förstås olika sorters mat, här följer en förteckning med exempel på vad du kan mata med:

 • Hampfrö
  Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita.

 • Solrosfrö
  Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka.

 • Havre, brödbitar, kokt osaltat ris
  Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva.

 • Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö
  Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv.

 • Bokollon
  Bofink, bergfink, nötväcka.

 • Ekollon
  Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka.

 • Hasselnötter
  Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett.

 • Jordnötter
  De flesta mesarna, nötväckan och siskor.

 • Talg, ister, späck, kokosfett
  Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare.

 • Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär
  Trastar, sidensvans, stare.

Tänk på att inte mata fåglarna med mat som innehåller salt, mögel från exempelvis gammalt mögligt bröd eller bröd med saffran i. Vill du ge dem något lite extra fint så tycker de väldigt mycket om osaltat smör och russin.

Lugn och ro

Många fåglar, särskilt mesar, måste äta en stor del av sin vakna tid när det är kallt. Därför föredrar de platser där det råder lugn och ro framför ställen med mycket störningar. Ett fågelbord på baksidan av ett hus fungerar normalt bättre än ett som står intill en väl frekventerad ytterdörr. Att grannens katt lurar under närmaste buske kan också innebära att fåglarna undviker ditt sällskap. Vidare är det viktigt att det finns skydd i närheten. Kommer sparvhöken farande, är det bra om det finns en tät buske, häck eller liknande på nära håll.

Små tips

 • Det är både dekorativt och praktiskt att hänga upp några äpplen i en ståltråd som fåglarna kan äta direkt ifrån.
 • Det kan vara bra att ha lite olika matare och frön för att locka fler fågelsorter till sin trädgård.
 • Vi säljer en ställning som lätt placeras på vald plats i trädgården, i den kan du hänga upp tre olika typer av matare.

Hitta det du behöver

Se vårt utbud av fågelfröer och fågelmatareFågelmatare frön

Höjd 20 cm, Svart

199:-
Läs mer

Fågelmat skalade jordnötter i hink

5.5 kg

349:-
Läs mer

Fågelmat talgbollar

10-pack

4490
Läs mer

Fågelmatare jordnötter

Höjd 28 cm, Svart

129:-
Läs mer

Fågelmatare frön

Höjd 20 cm, Svart

199:-
Läs mer

Fågelmat skalade jordnötter i hink

5.5 kg

349:-
Läs mer

Fågelmat skalade jordnötter i nät

500 g

4490
Läs mer

Fågelmat oskalade solrosfrön

8 kg

259:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen