Fläder – plantering och skötsel

Den sötdoftande flädern används flitigt både som prydnadsväxt och för sina användbara växtdelar, som vi kanske är mest vana att stöta på i saftform eller i brännvin. Det finns däremot även geléer och likörer gjorda på fläderbären, som oftast plockas framåt hösten.

Fläder – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Sambucus nigra
Familj: Desmeknoppsväxter (Adoxaceae)

För dig som vill komma igång med att plantera fläder i trädgården så finns det några bra riktlinjer att känna till för att din fläder ska trivas och utvecklas så bra som möjligt. Även om de trivs bra och kan växa i de allra flesta typer av jord så föredrar den en något surare, näringsrik och humusrik jord. Den vill gärna även stå i ett direkt solläge där den får gott om ljus, även om den klarar sig fint i halvskugga också. Det kan variera lite beroende på vilken sort du köper.

Fläder kan du föröka med fröer som du sår på hösten, åtminstone vad det gäller de rena sorterna. Annars är det sticklingar som ger bäst chans att lyckas, och plantering bör ske under mars - april månad.

Plantera stickling i kruka inomhus

  • Om du ska ta en stickling så är det lämpligt att göra under hösten. Ta då en bit av en gren där det finns en vilande knopp på, och plantera den inomhus i en kruka med sandblandad jord och god dränering.
  • Låt den få växa till sig inomhus under vinterhalvåret, innan det är dags för utplantering framåt våren.

Plantera färdig planta

  • För dig som köpt en färdig planta, det vill säga krukodlad, vilket de flesta fläderplantor är, kan den planteras under hela säsongen.
  • Gräv en grop på den plats du har valt ut för din fläder, och sätt ner din planta där. Om du inte redan har en näringsrik och humusrik jord så kan du med fördel fylla på med sådan jord igen, när du har satt plantan. Du kan med fördel även gödsla lite extra med någon kväverik gödsel direkt vid planteringen.
  • Vattna ordentligt så snart du är klar med planteringen, och försök sedan att hålla din fläderplantering jämnt fuktig under hela växtsäsongen.
  • Under sommarhalvåret ska du undvika att gödsla din fläder.

Skötsel och beskärning av fläderbuskar

  • Beskär dina fläderbuskar redan i ung ålder för att skapa förutsättningar för en bra grundform. Detta görs lämpligen under vårvintern, och tänk då på att beskära väldigt sparsamt. Om du hellre vill att busken ska drivas upp till ett träd så ska du endast spara en, eller ett fåtal stammar. Om du har en av de gulbladiga sorterna av fläder så kan du beskära lite mer, och se till att ta bort ungefär en tredjedel av de äldsta grenarna varje år – för att den ska behålla sin kraftiga färgsättning.
  • Under våren kan du med fördel gödsla din fläder med någon kväverik gödsel, exempelvis hönsgödsel. Skippa gödslingen under sommaren.
  • Vattna alltid rikligt direkt vid planteringen, och låt inte flädern torka ut helt mellan vattningarna.
  • När flädern har fått ett par år på nacken så är det bra att gallra den med några års mellanrum. Rensa bort risiga och gamla grenar för att ge plats åt nya, och om du verkligen vill fräscha upp busken så kan du även klippa ned den helt till backen.

Skydda mot skadedjur

Flädern är tyvärr ett utsatt byte för skadedjur, så för att ge din fläderbuske ett trivsamt liv behöver du ofta arbeta med en del skadedjursbekämpning. Om flädern står för torrt så kan den ofta drabbas av svarta bladlöss. Dessa är svåra att bli av med helt och hållet, men att spruta med hård vattenstråle kan göra av med en del av dessa i alla fall. Fåglar och större insekter äter även bladlöss, så de hjälper till på sitt sätt. Det som är bra att känna till är att flädern sällan tar skada av dessa, så det handlar ofta mer om att vi inte trivs med tanken på att ha ohyran där.

Trädgårdsmästarens bästa recept på flädersaft

Satsen ger ca 2 ½ liter saft.

Ingredienser

  • 30 fläderblommor
  • 3 citroner
  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 kilo strösocker
  • 50 g citronsyra

Gör så här

  1. Lägg blomklasarna i en stor bunke (minst 5 liter).
  2. Tvätta citronerna och skiva dem. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
  3. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Se till att sockret löser upp sig ordentligt.
  4. Häll den heta vätskan i bunken med fläderblommorna och citronskivorna.
  5. Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar i kylen. Rör om i saften ett par gånger under de tre dagarna.
  6. Sila saften genom en silduk och häll upp den på väl rengjorda flaskor.
  7. Förvara i kyl. Tips! Det går utmärkt att frysa saften för längre hållbarhet.


Fläder buske

Fläder – buske som är vacker i alla trädgårdar

Vi är nog många som sitter på härliga barndomsminnen från fikastunder i mysiga bersåer, där man drack flädersaft och åt kanelbullar under de ljuva sommardagarna. Och för dig som inte har dessa minnen ännu så är det aldrig försent att skapa dem. Flädern, med dess snabba och yviga växtsätt och karaktäristiskt söta doft är en fantastisk buske att ha i trädgården. Inte bara för den fröjd den är för både ögat och doftsinnet, utan lika mycket för den användning du kan få av dess blad och bär.

Oavsett om du vill plantera ett buskage eller en enstaka buske är flädern ett bra val som kommer att ge dig njutning i flera år framöver. En njutning som varje sommar pågår från dess krämvita blomning som pågår mellan maj och juli, till hösten då bladen istället bjuder på typiska röda och gula höstfärger i trädgården.

En fläderbuske blir oftast runt 4-5 meter hög, och känns igen på grenarnas vita märg och de parbladiga gröna bladen som sitter motsatta. Under blomstertiden, som normalt infaller mellan maj och juni, kan man även känna igen flädern via dess blommor. Dessa sitter ihop i stora och breda krämvita flockar, som doftar ljuvligt. En perfekt växt för dig som vill skapa en trädgård som kommer att ge härliga doftminnen i flera generationer framöver.

 

Missade du vår livesändning?

Patricia Mörén Costa, en av Plantagens många experter, tipsar om fläder, rabarber, jordgubbar, hallon och andra bärplantor. Se sändningen i efterhand

 

Snabbfakta om fläder

  • Av fläderblommorna kan man tillverka flädersaft.
  • Bären ska inte ätas omogna eller råa.
  • Förr i tiden ansågs flädern se till att goda husandar stannade på gården.
  • Viktigt att man inte förväxlar den äkta flädern med druvfläder och sommarfläder – som är giftiga. Blomställningarna ska vara flata och inte klasformiga.
  • Kallas även för hyll eller hyllebuske i delar av landet.
  • Flädern har ett snabbt och yvigt sätt att växa på.
  • Trivs och är härdig i växtzon 1 - 5.

Fler tips och mer inspiration

Du är här:


Trädgårdsgödsel

10 L

359:-
2 för 599:-
Läs mer

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen