Förgätmigej – plantering och skötsel

Denna härligt klassiska sommarväxt är ett givet val för många att rama in sommaren med. Förgätmigej, den äkta sorten, är Dalslands landskapsblomma, tillika en mycket vacker och söt växt som med sin minimalistiska skönhet ger färg och form till vilken rabatt som helst.

Förgätmigej – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Myosotis scorpioides
Familj: Strävbladiga växter (Boraginaceae)

Tips för hur du planterar förgätmigej

Förgätmigej är en växt som trivs väldigt bra med att stå i rejält fuktiga jordar, vilket är anledningen till att man ofta kan se dem växa omkring sjöar och andra vattendrag.

Vatten och näring är viktiga förutsättningar

Det är en växt som är beroende av mycket vatten och att ha god tillgång till näring, så det är viktigt att tänka på just behovet av både vatten och näring när du gör allt från att så till att plantera ut den i trädgården. Vanlig planteringsjord som är rik på mull och fukt är den jordtyp som passar förgätmigej allra bäst och gödslar du på med trädgårdsgödsel relativt sparsamt så kommer växten ha alla förutsättningar för att blomma vackert.

Placering och skötsel

När det gäller läge så underlättar det mycket för skötseln om du placerar den på en plats där jorden är naturligt fuktig, så i fuktiga rabatter eller vid dammar är idealiska platser för att förgätmigejen ska trivas. Förgätmigej tycker mycket om solen och vill gärna stå i direkt sol, men det är också fullt möjligt att placera den i ett läge där det också är lätt skugga. Eftersom den är perenn så vissnar den under vinterhalvåret, för att sedan växa opch blomma på nytt kommande vår och sommar.

Odla förgätmigej från frön

Vill man så går det också bra att köpa förgätmigej som fröer, även om de är bra på att föröka sig själva. Då förkultiverar man dem inomhus under februari och mars, och efter att det börjat komma igång planterar i kruka.

När väl våren kommit och de frostfria nätterna är förbi kan man plantera ut den eller låta dem fortsätta växa i kruka i ett fönster i söderläge, i uterummet eller på terrassen.

Förgätmigej, en grönskande och söt färgklick

Om man tittar på själva arten förgätmigej så består den av omkring 50 olika sorter som alla är strävbladiga. Den äkta förgätmigejen växer på ett upprätt sätt och dess höjd kan variera från 15 centimeter till att bli ända upp emot 60 centimeter höga. De härligt blåa blommorna med sin lilla storlek och fem blad på omkring 10 millimeter i diameter har ett gult centrum. 

Själva blomställningen på en förgätmigej är klaslik, vilket betyder att det växer flera blommor i grupper på varje stjälk. Bladen på en äkta förgätmigej är smala och ofta ljusgröna och sitter på en kantig stjälk utströdda glest.

Blomningstid

Blomningen av förgätmigej kan vara ganska utspridd, men vanligast är att de blommar någon gång under sommaren, mellan juni och augusti. Den äkta förgätmigejen är en flerårig variant och bland de andra arterna finns det både de som är fleråriga och ettåriga. Själva stjälken har utstående hår på nedre delen, medan den övre delen istället har tilltrycka hår.

Förgätmigej

Denna vilda växt trivs på många platser i Sverige, även om de södra delarna är att föredra, och påträffas speciellt kring stränder, på ängsmarker eller i diken. Det finns flera olika arter av förgätmigej där blommorna kan vara blåa, vita eller rosa och de säljs i kruka på vårkanten.

Förgätmigej går alldeles utmärkt att plantera ut som krukköpt och är en av de växter som levererar skönhet till trädgården under första delen av sommaren när förgätmigej blommar. Det är en kortlivad perenn, men det väger den upp med att självså sig på ett effektivt sätt. Denna växt finns i drygt 40 olika arter runt om i Europa och härstammar från dessa tempererade områden. Denna växt har inte varit speciellt populär att vare sig odla eller använda i medicinskt syfte, men uppskattas idag för sin skönhets skull.

Förgätmigej är en mycket söt och läcker växt med blommor som kommer, försvinner och blommar på nytt. Gör fönsterbänken, uteplatsen, balkongen eller rabatten en stor tjänst och odla någon av alla de vackra sorter som finns av förgätmigej!

Blomman för minnet och skönheten

Forget me not, Vergissmeinnicht eller förgätmigej. Alla språk beskriver den här blomman på samma sätt och med samma innebörd – vi ska inte glömma. Historierna bakom varför blomman heter som den heter skiljer sig från land till land och användningen av den som symbol har varit föremål bland annat för att uppmärksamma de fattiga och svältdrabbade i världen.

Många legender baseras dessutom på förgätmigejs litenhet. En till synes liten blomma som inte kan konkurrera speciellt mycket i storlek med andra blommor gjorde i sagorna om blommans uppkomst sin röst hörd när allt skapades – att växten skulle tilldelas så väl namn som färg. Annars handlar historien om namnet att blomman användes som en påminnelse för älskade par som antingen separerats via distans eller bortgångar. Blomman bars enligt vissa historier av kvinnor för att deras älskade inte skulle glömma bort dem, och under medeltiden berättar legenderna om att en riddare som plockat en bukett med denna blomma kastat den till sin käresta efter att ha fallit i vattnet med en tung rustning. Innan han drunknade ropade han då ”Förgät mig ej”.

Hur mycket sanning som ligger i dessa berättelser låter vi vara osagt, men det är tankekittlande berättelser som har haft en effekt på hur vi ser på växten och blomman och vad den symboliserar för oss människor. Att förgätmigej dessutom är en liten söt blomma som blir än vackrare ju närmare man tittar gör att den för en relativt anonym tillvaro med en minimalistisk skönhet som uppskattas när väl fokuseringen hamnar på den.

Fakta förgätmigej

  • Får små blå blommor med gul mitt som blir omkring 6-12 millimeter breda
  • Är en flerårig ört som har en hårig blomstjälk
  • Dess vetenskapliga namn kan grov översättas till musöron och skorpionliknande
  • Kan odlas upp under tidig vår och sedan planteras ut under sommaren
  • Kräver mycket vatten och trivs som bäst i fuktiga jordar
  • Enligt många länders legender symboliserar blomman en önskan att inte glömma sin älskade
  • Förgätmigej är också Alaskas delstadsblomma

Smarta råd och härlig inspiration:

Vi guidar dig till en lyckad odling av perenner i kruka >>
Fem steg till din drömrabatt >>
I våra växtguide kan du lära mer om olika perenner >>

Du är här:

Teman:

Kaukasisk förgätmigej 'Silver Heart'
Medlem 30%

Kaukasisk förgätmigej 'Silver Heart'

Ø19 cm, Blå

199:-
Läs mer
Kaukasisk förgätmigej
Medlem 30%

Kaukasisk förgätmigej

Ø11 cm, Blå

8490
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen