Fuchsia – plantering och skötsel

Fuchsia är en växt som är populär hos många odlare, speciellt för de som är ute efter lite exklusivare och mer annorlunda utseenden på trädgårdar. Det som är så speciellt med fuchsia är dess blomma, som är väldigt karaktäristisk till utseendet och verkligen fångar ögat.

Fuchsia – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Fuchsia
Familj: Dunörtsväxter (Onagraceae)

Odla fuchsia

I Sverige odlas fuchsia som en ettårig växt eftersom att det är en växt som inte tål frost. Det betyder att den trivs alldeles utmärkt där det är frostfritt och svalt, för den är inte heller speciellt intresserad av att stå i direkt solljus.

I kruka eller ampel i ett uterum eller en inglasad balkong trivs den perfekt, även om det går alldeles utmärkt att också plantera ut den i en utekruka under sommaren. Var dock varsam när du gör det och tänk på att de frostfria nätterna verkligen måste vara borta, samtidigt som att platsen är skyddad på ett bra sätt från stark sol, mycket regn och hårda vindar.

Plantera fuchsia i rätt jord

Fuchsia kan du köpa tidigt under året och långt in på utplanteringssäsongen. Jorden som fuchsia helst vill stå i ska vara av den näringsrika sorten, som är väldränerad, men den får inte heller torka ut för fort. Det är därför rekommenderat att du använder dig av pelargonjord blandat med sandjord för att fuchsia ska få det förhållande som gynnar den allra mest.

Skötsel fuchsia

 • Vatten och näring
  Vattningen av växten ska ske regelbundet, där den inte får bli för blöt men hela tiden fuktig. Flytande trädgårdsnäring är också att rekommendera, och detta vattnar du med från det att du har planterat den till sommaren börjar ta slut. Det är också möjligt att från början vattna med långverkande näring, vilket i sin tur betyder att du bara behöver vattna med vatten.

 • Vinterförvaring
  Blomningen håller på ända till det börjar bli kallare och vill man kan man övervintra fuchsian. När hösten och vintern kommer vill fuchsian stå svalt, omkring 5-10 grader, och mörkt, gärna i en källare eller i ett garage. Under den här perioden ska du vattna väldigt sparsamt och när väl våren kommer ska du se till att plantera om växten.

 • Beskärning fuchsia
  Är det en kompakt fuchsia du vill ha så beskär den under senhösten hårt, eller så putsar du den lätt för att istället få en större variant.

 • Föröka fuchsia med sticklingar
  Vill du föröka fuchsian så gör du det genom att plocka sticklingar av den och plantera om i kruka. Frön från fuchsia kan inte ge sortäkta avkommor.

Fuchsian, en fröjd för öga och trädgård

För den som är ute efter det där lilla extra på altanen eller balkongen under sommarhalvåret är fuchsian verkligen ett val som inte kommer att ångras! Denna klassiska och speciella sommarblomma är något utöver det vanliga, inte enbart för att det är en växt som ser ut på ett sätt som är väldigt unikt utan också på grund av att du kan låta den växa på det sätt som du allra helst vill. Fuchsia växer som en buske normalt sett, men det går också att driva upp som träd i miljöer där den trivs.

Det ska dock sägas att detta görs med fördel där den växer i vilt tillstånd, alltså i de subtropiska områdena i Sydamerika och på Nya Zeeland. Av denna anledning odlas de i Sverige primärt som ettåriga sommarväxter, men det är fullt möjligt att ordna en bra övervintring åt dem även här. Ett fuchsiaträd är dock något som du får ta bort ifrån beräkningarna för det överlever inte i vårt klimat.

Fuchsia är därför en växt som med sitt växtsätt passar utmärkt lite överallt, allt ifrån amplar till att ha som tillfällig rabattväxt. Normalt sett blir de mellan två decimeter till någon meter hög, och allt beror på hur du väljer att odla dem och hur du vill att de ser ut.

Bladen

Bladen på en fuchsia är härligt gröna och formade som ellipser, vars kanter i sin tur är tandade. Själva bladet har också en rosa mittnerv och en undersida som går i lätt lila toner. På grenarna sitter de i par och dessutom ganska tätt.

Blomman

Själva blomman är kanske det som är mest intressant. Knoppen, som liknas vid en droppe med sin hängande form, skyddas av fyra stycken foderblad, dessutom med ett antal kronblad. Det är dessa foderblad som öppnar sig och visar sina spetsiga former, blad som ibland kan vika uppåt. När väl knoppen har öppnat sig så avslöjar den något som kan beskrivas som en kjol, där färg och form varierar mellan de olika sorterna.

Ståndarna i blomman hänger i sin tur ner långt nedanför kjolen och sätter den där extra touchen på blommans ljuvliga utseende. Storleken på blomman varierar också kraftigt, från att vara små till ganska stora och finns i mängder av olika färger, från vita och rosa till purpurfärgade och tvåfärgade.

fuchsia blomma

Traditionellt sett är fuchsia en röd blommande växt, men allt eftersom att intresset ökat och förädlingen har tagit vid så finns fuchsia idag i flera olika färger. Dess röda färg har dock gett fuchsia namnet ”Kristi bloddroppe” och med tanke på hur blomman ser ut så är det inte så konstigt att den fått det namnet.

Hybrider av fuchsia ökar valmöjligheter

Majoriteten av de fuchsior som idag finns att köpa är hybrider mellan olika arter och denna hybridisering har gjort att det går att köpa fuchsior i mängder av olika utseenden och former. Den breda färgskala som fuchsia idag kan visa upp gör det än lättare för denna växt som växer på ett buskliknande sätt att anpassas efter tycke och smak hos odlaren – en uppskattad egenskap för de som vill ha både det speciella i växtens form och möjligheten att välja efter personlighet.

Snabbfakta fuchsia

 • En klassisk och populär sommarväxt
 • De flesta blir små buskar, men det finns också fuchsia som träd på Nya Zeeland, landets enda inhemska träd, som kan bli upp till 15 meter högt
 • Finns både som lövfällande och städsegröna varianter
 • Flerårig, men är i allmänhet inte speciellt frosttåliga
 • Förökning kan endast ske via sticklingar då fröna inte kan ge sortäkta avkommor
 • Lätt att ta hand om och passar ypperligt i ampel, balkonglåda och rabatt

Mer tips och inspiration

Läs mer om hur du ger dina växter rätt näring >>
Läs mer om beskärning >>
Kolla våra tips för att lyckas med sticklingar >>
Välj fuchsior i kategorin sommarblommor >>

Du är här:


Växtnäring universal
Medlem 79,90:-

Växtnäring universal

1 L

119:-
Läs mer

Lavendel 'Felice'

Ø10,5 cm, Blå

5990
3 för 139:-
Läs mer
Fuchsia på stam
50%

Fuchsia på stam

Ø19 cm, Flera färger

14950 299:-
Läs mer

Jätteverbena

Ø11 cm, Lila

8490
3 för 219:-
Läs mer
Jätteverbena 'Lollipop'
50%

Jätteverbena 'Lollipop'

Ø19 cm, Blå

11450 229:-
Läs mer

Klätterros 'Ghislaine de Féligonde'

Ø19 cm, Vit

299:-
2 för 499:-
Läs mer

Klätterros 'New Dawn'

Ø19 cm, Rosa

299:-
2 för 499:-
Läs mer

Skärmlavendel

Ø10,5 cm, Blå

5990
3 för 149:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen