Gerbera – fakta och skötselråd

Är du ute efter en krukväxt som skänker glädje, färg och lycka till ditt hem så ska du definitivt satsa på en gerbera. Det är en av våra mest uppskattade krukväxter vilket är väldigt lätt att förstå varför.

Gerbera – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Gerbera
Familj: Korgblommiga växter (Asteraceae)

Tips och skötsel för gerbera som krukväxt

 • Placering
  Även om det är så att en gerbera tycker om att stå ljust och få mycket sol tycker den inte om direkt solljus. Placeringen är därför viktigt för växten. Det är viktigt att plantan inte står i ett läge där den får värme underifrån, så på en fönsterbräda ovanför ett element är ingen bra idé. Försök att hitta en plats i ditt hem där den kan stå väldigt ljust och dessutom skyddad från extra värme och drag.
   
 • Vatten
  Vattningen är något speciell när det gäller gerbera. Den trivs i vanlig blomjord och bör vattnas ofta, men aldrig stå i fukt länge. Se därför till att växten inte står för fuktigt, och översta jordlagret får gärna bli lite torrt innan du vattnar igen. Vattna lite men ofta är tumregeln.
   
 • Näring
  Se också till att ge näring i vattnet från våren till hösten. Se också till att vattna gerberan i kanten på krukan och aldrig direkt på själva växten. Det här är det viktigaste skötselrådet till hur du lyckas med din gerbera!
   
 • Föröka gerbera
  När väl din gerbera blommat klart kommer den att vilja föröka sig med hjälp av fröer och för att undvika att växten gör av med energi för att bilda fröerna ser du till att klippa av blommorna precis när de börjat vissna. Skulle du vilja föröka gerbera med hjälp av frön, se till att låta någon blomma sitta kvar. Den eller de blommorna klipper du av precis innan fröerna släpps, så blir hanteringen av fröerna betydligt lättare.
 • Övervintring
  Gerbera kan övervintra om man sköter den på rätt sätt och på rätt plats, men det är en utmaning. Med tanke på vilken fantastisk växt det är som ger en så ljuvlig blomning finns det ändå skäl till att försöka få den att övervintra på ett bra sätt i ett ljust och svalt område.

En solkysst skönhet med höga krav

Gerbera är traditionellt sett en växt som använts som snittblomma, men har mer och mer blivit lika självklar att använda som en ettårig krukväxt.

De allra flesta odlar sin gerbera som en ettåring, på grund av högt ställda krav på omvårdnad. Det går att få den att övervintra, men det kräver en miljö som är ljus och sval, ner till 10-14 plusgrader under vinterhalvåret.

Under den perioden ska inte heller gerbera ha någon näring och väldigt sparsamt med vatten. Så det är alltså möjligt att göra denna normalt sett ettåriga växt till en åter blommande skönhet. Gerberan är dock extremt krävande vad det gäller ljus så det är en rejäl utmaning som väntar för dig om vill lyckas med övervintringen.

Utseende

Bladen på en gerbera växer som en rosett vid ytan. De är omkring 30 centimeter, är parflikiga och liknar lansetter med sina tydliga spetsar. De har en hårig känsla och har en härligt grönskade färg. De blomkorgar som gerberan har växer på 40-50 centimeter höga stjälkar och är stora till formen, dock finns det varianter av gerberan som ger mindre blommor ifall man skulle föredra det. Detta har skett genom ett omfattande förädlingsarbete, vilket också bidragit till att gerberan blivit en uppskattad krukväxt i Sverige.

Gerberor odlas oftast utomhus som rabattväxter i sina ursprungsområden, men av förståeliga skäl så fungerar inte det i vårt kallare klimat då för sträng kyla dödar plantan.

Blomman

Själva blomman på en gerbera är enkla eller fyllda. Storleken varierar som sagt beroende på vilken av de framodlade hybriderna du köper, men kan bli riktigt stora om du köper maxi-varianterna, upp till nästan en decimeter i diameter. Strålblommorna på gerberan är väldigt tunna med en tydlig spets, där det i vissa fall kan vara så att spetsen på bladen är delad.

Disken spelar också roll för blommans utseende, då en stor disk oftast betyder att strålblommorna är kortare än på övriga gerberor. Vanligtvis är disken ganska liten och har en konkav form, även om det förekommer den totala motsatsen med en stor och konvex form på disken. Att dessutom diskblommorna kan ha helt annorlunda färg spär på gerberans föränderliga och speciella utseende, som kan skifta i allt från färger, storlekar och former.

gerbera

Praktfull blomma

När gerbera står i sin fullaste prakt är det en växt som slår det mesta med sitt glada utseende och med färgsprakande blommor som lyser som små solar i olika klara färger. Det kan dessutom vara svårt att välja – det finns över 1 250 sorter av gerbera i världens alla färger förutom blå gerbera.

Utseendet hos en gerbera kanske påminner dig om en annan blomma, betydligt vanligare och kanske inte lika uppskattad – maskrosen. Gerbera är faktiskt en släkting till maskrosen så det finns en anledning till att de två påminner om varandra, även om gerbera uppskattas betydligt mycket mer för sitt läckra utseendes skull.

Gerbera är annars en ganska utmanande växt som kräver att man är noggrann och har en bra timing i skötseln, speciellt när det gäller vattningen. Med tålamod och kärlek finns alla förutsättningar för att lyckas och du belönas med en växt vars blomma är en fröjd att titta på!

Snabbfakta gerbera

 • Fått sitt namn efter den tyske medicinaren Traugott Gerber som samlade på denna växt
 • Härstammar från Sydafrika, Asien och Tasmanien
 • Uppskattad både som krukväxt och snittblomma
 • Finns i mängder av varianter och variationer
 • Växten finns att köpa i handel året om

Mer om växter, skötsel och inredning

Se alla blommande inomhusväxter >>

Du är här:


Växtnäring universal
Medlem 79,90:-

Växtnäring universal

1 L

119:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen