Härliga växter för alla fönster

Härliga växter för alla fönster

Mycket eller lite sol eller kanske något mittemellan. Välj växter som passar till dina fönsterlägen så blir skötseln lättare och växterna håller sig fina lägre. 

Sol i söder

Ett varmt och solig fönster under sommaren är en utmaning för många växter. Värmen torkar snabbt ut jorden och solen bränner bladen. Men det finns tuffingar som gillar det. Några av våra gröna favoriter är: flakslilja, aloe vera, yuccapalm och svärmorstunga. Blommande solälskare är t.ex. trillingblomma, hibiskus, pelargoner och kalanchoe. Ett soligt fönster är även utmärkt att utnyttja till odling av ätbara växter som chili, tomat, citron, timjan och rosmarin. För att underlätta skötseln är stora krukor och en bra jord som passar växten en given start. Vattna gärna tidigt på morgonen så växten kan dra åt sig vatten innan dagen blir som varmast.

Skugga i norr

I ett skuggigt fönster är möjligheterna närmast oändliga för att skapa den gröna yta du drömmer om. Här trivs de flesta krukväxter särskilt gröna, till exempel fredskalla, garderobsblomma, aralia, fikus, murgröna och olika sorter av bräken alltså typer av ormbunkar. Några blommande som trivs i ett skuggigt fönster är saint-paulia, hortensia och juvelorkidé. För att skapa en härlig djungelkänsla är hängande amplar och växter i olika höjd bra. Blanda gärna krukor och grupperna dem i fönstret, med miniväxter och små sticklingar kan du bygga ett fönster med din alldeles egna samling av härliga grönväxter.

Växlande i öst och väst

Fönster som både får sol och skugga under dagen ger utrymme för många växter att trivas och må bra. Populära blommande krukväxter till dessa lägen är rosenskärm, rosenkalla, juvelblomma och brudorkidé. Silveraralia, peperomia, monstera, gullranka och bergpalm är några favoriter med vackra gröna blad som alla tycker att lite av varje är bäst. Under sommaren när solen står högre kan den bli aningens för stark beroende på fönstrets exakta placering. Se över växterna då och då så de ser ut att må bra. Om några blad blivit fula av solen kan dessa klippas bort, placera om växten en tid så den kan återhämta sig.