Klematis – plantering och skötsel

Klematis är en av våra mest älskade trädgårdsplantor och ger oss ett fantastiskt blomsterflor upp på väggar, spaljéer, gamla trädstammar och liknande.

Klematis – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Clematis
Familj: Ranuckelväxter (Ranunculaceae)

Snabbguide för klematis

 • Växtplats
  D
  u hittar klematis som kan växa både på mer skuggiga ställen och på solrika platser. Det är allmänt känt att klematis behöver ha ”skugga på fötterna” för att trivas, och därför tror många att de inte kan plantera en Klematis på en solrik plats. De kan stå i krukor eller på soliga platser bara de blir vattnade regelbundet och ordentligt. Täck gärna jorden runt plantan med gräsklipp. Det behåller fukten och ger på sikt bättre jordkvalitet.
 • Jord 
  Klematis trivs i djup, näringsrik och jämnt fuktig jord med bra dränering. Blanda gärna kogödselkompost och benmjöl i jorden innan du planterar ut den. Ett tips är att fylla med grov sand närmast runt stänglarna för att ge extra bra dränering runt rothalsen på plantan. Detta kan skydda plantan mot svampangrepp.
 • Vattning
  Klematis trivs i jämnt fuktig, väldränerad jord. När du gräver ner plantan kan du samtidigt gräva ner ett rör som förs ner till rötterna. Fyll röret med grus. Då kan du tillföra vatten rakt ner till rötterna.
 • Näring
  Tillför kompost, kogödsel och benmjöl i jorden vid plantering. Efter etablering kan du tillföra kogödselkompost i jorden runt plantan tidigt på våren. Gödsla med fullgödsel 2-3 gånger under sommaren. Sista gödslingen får inte ske för sent på sommaren så att plantan, speciellt de som blommar på fjolårs grenar, hinner avmogna ordentligt innan vintern.


Klematis är en vacker och ljuvlig växt i trädgården, är samlingsnamnet på en stor familj av växter som finns i omkring 350 olika arter. För det mesta så är detta en klättrande växt som växer på ett buskigt sätt och väldigt populära att använda sig av i många svenska trädgårdar. De kan vara allt från små plantor på bara några centimeter till att slingra sig upp till tio meter. Bara fantasin sätter stopp för hur vi kan dekorera hus och trädgård med dessa vackra och villiga klätterväxter. Många klematissorter är också vackra som marktäckare.

Plantera klematis

Det finns de som beskriver klematis som en växt som vill ha huvudet i solen och fötterna i skugga, och det stämmer ganska väl. Det handlar om att den vill stå där den kan få så mycket sol som möjligt och gärna ha det varmt och skyddat, men samtidigt så är det en växt som är i behov av mycket näring och fukt i jorden, så den får inte torka ut. Skydda rötterna och roten med stenar eller andra låga perenner så har du de rätta förutsättningarna. Jorden ska vara fuktig, mullrik och ha mycket näring, så gödsla gärna på under vårkanten eller använd långtidsverkande gödning under hösten.

Det går att plantera ut en klematis under hela säsongen, så länge jorden går att bearbeta.

 1. Placera klematisen i en hink vatten innan plantering så den är helt genomfuktad.
 2. Om du planterar i rabatt - gräv runt jorden och ta bort ogräs.
 3. Blanda i ny jord och torvmull eller lecakulor vid plantering i kruka.
 4. I rabatten bör planteringsgropen vara cirka 60 cm djup som bred. I krukan ska den planteras åtminstone 10 cm djupare än kanten på krukan.
 5. Placera rotklumpen i gropen och tryck försiktigt till med händerna. Fyll gropen med så mycket av jordblandningen att klematisen hamnar cirka 10 cm under jordytan. Då förgrenar plantan sig bättre och får ett större rotsystem som kan ta upp näring och vatten.
 6. För bästa etablering och tätare planta kan du beskära till cirka 20 cm direkt efter plantering.
 7. Ge plantan ett stöd i form av t ex spaljé.
 8. Vattna
 9. Till vintern är det bra att täcka med löv och granris på jorden runt plantan för att skydda rotsystemet.

Beskära klematis – tre sorters beskärningsgrupper

Klematis är en stor grupp av olika typer av växter, med olika förutsättningar, behov och växtsätt. Det betyder också att växten har olika typer av behov när det gäller beskärning, och just klematis delas in i tre olika beskäringsgrupper.

1. Klematis som blommar tidigt på säsongen

Skotten som blommar på dessa skapas redan sommaren innan, och det är av den anledningen som de kommer att slå ut tidigt. Dessa varianter har inte något större behov av rejäl beskäring, utan här handlar det mest om att gallra ur och plocka bort sådant som är skadat eller dött. Det går givetvis bra att klippa ner den om den börjar tillta i storlek, vilket man med fördel gör när blomningen är över. Det går också att beskära ner den helt för att låta växten ”börja om”.

2. De som blommar flera gånger, alltså både på våren och på sensommaren

De har förmågan att dels blomma med hjälp av skotten skapade under förra året men också hinna med att blomma på de som kommer under samma säsong. Skulle den beskäras ner till marknivå så kommer de tidiga skotten på blomman att försvinna, och med sitt yviga växtsätt kan dessa varianter bli ganska risiga. Här gäller det att spara på fjolårsskotten och klippa bort det som är dött. Det gör också att man ger möjligheter till nya årsskott att växa fram. Skulle växten ha frusit helt under vintern så beskär man den helt till marknivå.

3. Klematis som enbart blommar sent

Knopparna bildas på dessa varianter under vår och sommar och slår ut omkring juli månad. En klassisk perennegenskap med andra ord, vilket betyder att man också beskär dem som en perenn. Växten ska alltså klippas ner till marknivå under hösten eller tidig vår. Spara då ett bladpar.

Tips! När du planterat den så beskär den ner till omkring 20 centimeter, och gör samma sak nästa år. Det tar tid och det ger inte så mycket blommor och växtlighet, men det är ett sätt att se till att din klematis till slut växer upp på det allra bästa av sätt!

klematis blomma

Stora blommor i slingrande grönska

När du odlar klematis i din trädgård så har kan du med all rätt förvänta dig stordåd när det gäller växtlighet och blomning. Den här växten kan leverera blommor i en salig mängd av olika former, ofta väldigt stora. De kan vara allt från vita och ljusa till blåa och röda med en intensiv färg – med andra ord kan du få precis den färg av klematis som passar dig och din trädgård.

Du kan också med fördel kombinera olika sorter med varandra, gärna både tidigt blommande och sent blommande, för att få en lång blomning av klematis på samma plats. Se till att de klättrande varianterna får det stödet som de behöver så kommer växten att frodas!

De klematis som växer här på norra halvklotet har sitt ursprung främst från Kina, Japan och Europa. Klematis är en av de perenner som vi allra helst vill använda oss av som prydnadsväxt i trädgården, och de förekommer också förvildade i olika arter, även i Sverige.

Den stora variationen mellan de olika sorterna gör att man kan få olika typer av egenskaper beroende på vilken klematis man väljer att plantera – allt från riktigt stora och lövfällande till små och gröna året om. Hybridiseringen av klematis är tämligen omfattande så det är lätt för dig som har ett stort intresse för vackra och majestätiska blommor att hitta precis den sorten som passar i din trädgård. För att förtydliga – det kan skilja väldigt mycket i storlek, utseende och växtsätt beroende på vilken klematis du väljer men du kan alltid räkna med att få en lättodlad och vacker växt att förgylla ditt hem med!

Intressant klematisfakta

 • På grund av sina många olika sorter delas klematis in i olika beskärningsgrupper
 • Har sin hemvist i norra, tempererade områden och i Afrika
 • En av de mest populära prydnadsväxterna som blommar länge
 • Det finns härdiga sorter som klarar av att växa upp till zon 4
 • Finns i sorter som blommar tidigt och som blommar sent
 • Har, likt många andra växter, använts i medicinska syften i olika delar av världen
 • Klematis är en giftig växt och innehåller ett ämne som irriterar slemhinnor och hud

Hitta din favorit bland våra klematis

Fler tips och råd

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen