Köpa dynor till utemöbler - tänk på det här

Planerar du att köpa nya dynor till dina utemöbler? Vi går igenom vad du bör tänka på, så att du blir nöjd med ditt val. Allt från material och storlek till kvalitet och förvaring.

Köpa dynor till utemöbler - tänk på det här

Ska du köpa dynor till utemöblerna - oavsett om du ska ha dem till en solstol, en hammock eller en hemmasnickrad soffa av lastpallar finns det ett par saker du bör undersöka innan du gör ditt slutgiltiga val. Detta för att dynorna ska passa utemöbeln, hålla länge och vara bekväma att sitta eller ligga på. 

Dynans material

En dyna består av någon form av stoppning och ett överdrag av textil. Materialen kan sedan vara behandlade för att exempelvis bättre stå emot mögel, UV-ljus och andra utmaningar.  

Både stoppning, textil och behandling varierar mellan olika märken och sorter. Vissa stoppade dynor till trädgårdsmöbler innehåller exempelvis skumgummi, andra innehåller bomull. Vissa har överdrag av polyester, andra av bomullsvelour, linnecanvas eller liknande. Det finns en uppsjö valmöjligheter och vad du väljer beror på hur du har tänkt att använda dem. 

Just polyester är exempelvis väldigt vanligt eftersom att det i sig självt är ett vattenavvisande och ganska tåligt material. För den som vill kunna lämna dynorna ute även om det regnar kan detta vara ett bra val. En annan fördel är att dynan blir avtorkningsbar vilket förenklar rengöringen. Men andra material kan också hålla hög kvalitet och dessutom ge ett spännande och annorlunda uttryck till dynan. Så vad du väljer är även mycket upp till tycke och smak. 

Om överdraget är avtagbart kan du ta av det från dynan och tvätta det. Många material klarar dock endast handtvätt i 30 grader. 

Materialet påverkar således både den tekniska livslängden för dynan och underhållet av den. 

Dynans storlek 

Längd, bredd och tjocklek på dynan är viktiga faktorer för att dynorna ska passa i utemöbeln, och för att du ska kunna ligga bekvämt på dem.  

Men storleken påverkar även sådant som förvaring och rengöring. Ska du exempelvis ha en dyna till en solsäng eller en positionsstol vill du förmodligen ha en avlång modell som täcker hela möbeln. Väljer du då en vikbar modell tar den mindre yta i anspråk under vinterförvaringen, å andra sidan kan den ha sömmar där det samlas skräp. 

Checklista: Köpa dynor till utemöbler 

Nedan går vi igenom viktiga faktorer att ta i beaktande när man ska köpa dynor till sina utemöbler

  • Storlek: Mät dina utemöbler och säkerställ att den dyna du tittar på passar i möbeln.  
  • Ergonomi: Tjocklek - och hur dynan är sydd - påverkar hur bekväm den är att sitta på. Vissa modeller har även en insydd kudde vilket kan vara smidigt på exempelvis en solsäng. 
  • Kvalitet: Det är viktigt att du köper dynor som tål utomhusbruk. Även om du är noggrann med att ta in dynorna när det regnar kan fukt och sol ändå orsaka problem på sikt, allt från mögel och fläckar till att dynan tappar färg (solbleks). Olika material är olika känsliga för yttre påverkan och vädrets makter. Quick dry foam torkar exempelvis extra snabbt på grund av att skumgummit inuti har stora porer. Om dynan har någon särskild behandling som påverkar kvaliteten positivt brukar detta framgå på produkten, exempelvis att den är UV-beständig, avtorkningsbar eller vattentålig. 
  • Förvaring: Dynor håller bäst om du förvarar dem skyddade från sol och regn när de inte används. En dynlåda eller ett överdrag är bra under sommarsäsongen. Vintertid ska de förvaras torrt. 

Se vårt utbud av: Dynor till utemöbler

Förvaring av dynor 

Även om du köper dynor som tål att ligga kvar utomhus dygnet runt blir de förstås smutsiga fortare om du inte har en ordentlig förvaringslösning för dem. Många har därför en dynlåda på uteplatsen. Dynboxen utgör en smidig förvaringsplats för att snabbt gömma undan de dynor du inte använder för tillfället. 

När hösten kommer väljer många att ta in och tvätta dynorna, för att sedan lägga dem i förrådet för vinterförvaring. På så vis kan de snabbt plocka fram rena och fräscha dynor när våren visar sig igen. Funderar du på att göra detsamma? Se då till att dynorna är ordentligt torra innan du lägger undan dem för vintern, speciellt om utrymmet inte är ordentligt uppvärmt - annars finns det risk att de börjar lukta illa, eller i värsta fall möglar. 

Se vårt utbud av: Förvaring av dynor

Miljö och hållbarhet för textilier

För att säkerställa att textilier, såsom dynor, inte innehåller skadliga ämnen finns det märkningar du kan leta efter.  

En av de miljömärkningar du ibland hittar på bland annat dynor är Standard 100 by Oeko-Tex. Detta är en global märkning som innebär att produkten uppfyller gränsvärdes-krav när det kommer till en rad miljö- och hälsofarliga ämnen. En hel del av dessa är redan reglerade, men i vissa fall är gränsvärdena tuffare i Oeko-Tex-standarden och den innehåller även en del kemikalier som - på EU-nivå - inte är reglerade alls ännu. 

Svanen är också en märkning som du ibland hittar på textilier. Denna utgör ett nordiskt initiativ, och innebär bland annat att produkten inte får innehålla vissa ämnen som är skadliga för hälsan, att arbetsvillkoren under tillverkningsprocessen ska hålla en viss nivå och att utsläpp kopplade till produkten är reglerade. 

En annan märkning du kan hitta på textilier är GOTS, den finns dock endast på produkter av naturfiber. Dessa textilier ska innehålla en viss mängd ekologiska textilfibrer. Det finns två nivåer, där miniminivån är 70 procent på nivå 2 och 95 procent på nivå 1. Märkningen omfattar också allt från att produkten endast använder biologiskt nedbrytbara kemikalier till GMO-förbud och spårbara fibrer. 

Läs merDynbox Pisa
Medlem 40%

Dynbox Pisa

280 L, Grå

499:-
Läs mer
Sittdyna Mila
Medlem 50%

Sittdyna Mila

Längd 40 cm, Beige

129:-
Läs mer
Dyna solsäng Falstone
Medlem 40%

Dyna solsäng Falstone

Längd 198 cm, Blå

999:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen