Lyckliga Lotta – fakta och skötselråd

Dags att göra Lotta lycklig, eller är det kanske Lyckliga Lotta som kommer att göra ditt hem lyckligare? Vi vågar tro att det är ett samspel – det som gör Lyckliga Lotta glad är att bli omhändertagen på rätt sätt, och resultatet av det blir verkligen en praktfull njutning.

Lyckliga Lotta – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Impatiens hawkeri
Familj: Balsaminväxter (Balsaminaceae)

Snabbguide för Lyckliga Lotta

 • Placering
  Växten Lyckliga Lotta har många olika områden som den trivs i. Den vill väldigt gärna stå i ljusa miljöer, men direkt solsken är inte rekommenderat. Se till att de står i en skyddad miljö med lagom mycket sol och att vinden inte kommer åt den för lätt, om sommaren.
 • Jord
  Lyckliga Lotta trivs som allra bäst i vanlig blomjord, som hela tiden hålls fuktig.
 • Vattning
  Lyckliga Lotta är också beroende av att ha fuktig jord, så den får helt enkelt inte torka ut, men inte heller stå dränkt i vatten. En bra måttstock är att man vattnar växten var tredje dag och att då inte övervattna.
 • Gödning
  Lyckliga Lotta uppskattar också att få regelbunden gödning, och det sker med fördel genom vanlig flytande blomgödning. Se till att få till en ganska svag dos av denna växtnäring och tillsätt den under hela växtperioden, med andra ord från vår till höst.
 • Beskärning
  Lyckliga Lotta behöver inte beskäras, men för att ge växten de bästa förutsättningarna för att fortsätta ge många vackra blommor så är det bra att plocka bort blommor som vissnar.

 

Med Lyckliga Lotta får man valfrihet och kan skapa en färgsprakande miljö både inne och ute.

Med några Lyckliga Lottor i köksfönster blir du lycklig varje gång du ska laga mat. De ger härlig färg och fräschör till ditt hem. Fina att placera tillsammans med gröna växter som hemtrevnad och plättar i luften.

Under sommaren är Lyckliga Lotta otroligt vacker och rikblommande utomhus i stora krukor. Plantera gärna fler i samma kruka tillsammans med murgröna eller plättar i luften så får du en härlig samplantering som kan stå i halvskuggigt till skuggigt läge. Tänk på att inte vara för ivrig med att plantera ut plantan utomhus då växten är väldigt känslig för frost.

Lyckliga Lotta – vacker blomma inomhus som utomhus

Växten är blir omkring 25 till 30 centimeter hög och de vackra blommorna växer till en storlek på omkring 4 till 5 centimeter stora i diameter. Lyckliga Lotta köps med fördel på senvintern eller under tidig vår, för att få en bra start inomhus som krukväxt. Efter att nätterna börjar bli varmare och varmare kan du i etapper ställa ut dem och plantera om dem i balkonglådor eller i stora krukor. Behandlas Lyckliga Lotta på ett optimalt sätt från början till slut så kan man förvänta sig att denna färgklick i hemmet blommar in på hösten.

Lyckliga Lotta är en växt som trivs mycket bra inomhus, men också ute i stora krukor under sommarmånaderna. Lyckliga Lotta finns i många färger och tack vare sin rikliga blomning så är det en underbar klick av färg som väntar när växten flyttar in.

Snabbfakta

 • Härstammar från Nya Guinea och Salomonöarna.
 • Har en systerväxt – Flitiga Lisa – som har kortare och tjockare blad.
 • Betraktas som en ettårig växt, men Lyckliga Lotta kan klara övervintring.
 • Vackra, starka, rena och klara färger på blommorna.
 • Lättskött växt som rensar sig själv.
Du är här:


Växtnäring universal

1 L

119:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen