Näva – plantering och skötsel

Detta är en stor familj av många olika sorters växter som på olika sätt kan bidra till en härligt blomstrande trädgård. Vissa sorter är tidigt blommande, medan andra istället blommar sent, så att kombinera olika sorter av denna perenn är ett bra sätt att se till att färgerna håller sig länge i din rabatt.

Näva – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Geranium
Familj: Näveväxter (Geraniaceae)

Plantera näva

Nävor är generellt sett en anspråkslös växt som inte kräver speciellt mycket omvårdnad av dig som trädgårdsägare. Det är en uppskattad egenskap, eftersom att de inte bara sköter sig själva, utan också bidrar till övriga trädgården genom sitt marktäcke, vilket hjälper till med att hålla ogräset borta.

 • Jord
  De allra flesta nävor mår alldeles utmärkt när de får växa i vanlig planteringsjord och det skadar absolut inte om den samtidigt också är välgödslad med ett högt mullinnehåll.
   
 • Ljusbehov
  De flesta nävor föredrar att stå i halvskuggiga områden, så försök att undvika att plantera dem på platser med gassande sol.
   
 • Gödning
  Det gör samtidigt att tillväxten på nävan blir bättre, färgerna på blad och blommor blir starkare och blomningstiden blir längre. Det är också bra om planteringen sker i en jord som är väldränerad och se till att jorden inte blir för torr under sommarens hetaste perioder, då vattning kommer att behövas.

Olika typer av nävor

Den stora variationen inom släktet av nävor gör att man kan hitta många olika varianter med egenskaper som passar ens önskemål och ambitioner med trädgården. Dels så finns det nävor som håller sig riktigt låga, som blodnäva, jordnäva och flocknäva, och dessa passar därför bäst som marktäckare eller planterade i kanter och stenpartier.

Dels så finns det nävor av det högre slaget, som exempelvis kungsnäva, ängsnäva eller praktnäva. Dessa passar utmärkt som täckande växter för andra växter som under sommaren har blommat över och vissnat, som exempelvis tulpaner. Med andra ord finns det många sätt som du kan använda nävor på beroende på vilken sort du föredrar och vilka egenskaper du önskar få.

Det finns mycket bra att säga om nävor och dess egenskaper och de är också väldigt vackra i sitt utseende. Beroende på sort så kan en näva blomma under allt från tidig vår till långt in på hösten, och vissa blommar riktigt länge medan andra har kortare perioder av blomning. Oavsett så ger nävor dig möjligheten till att ha långa perioder av färg i rabatten, med sina söta små blommor som kan vara i allt från vitt, lila, blått och rosa.

Näva blomma

Med över 300 olika sorter att välja mellan så finns det många platser som de trivs på i trädgården, så oavsett läge kan du räkna in en näva som ett utmärkt komplement i rabatter eller helt för sig själv som en trevlig marktäckare!

Snabbfakta nävor

 • Finns i allt från kortblommande till långblommande sorter, dessutom i olika storlekar.
 • Bildar ett vackert marktäcke med sitt bladverk.
 • Är en perenn.
 • Sätts med fördel tillsammans med andra växter.
 • Hindrar ogräs från att få fäste med hjälp av sitt täta bladverk.
 • Växer över hela världen i tempererade områden och i tropiska bergsområden.

Mer inspiration om perenner

Guide till rätt jord och gödsel för dina växter >>
Perenner - så lyckas du >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen