Paradisträd (Crassula) – fakta och skötselråd

Paradisträd, också kallad penningträd, är en mycket lättskött grön krukväxt. Växten är en suckulent och med det perfekt för dig som hellre vattnar sällan än ofta.

Paradisträd (Crassula) – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn: Crassula
Andra namn: Penningträd, Jadeträd 
Familj: Fetbladsväxter

Paradisträdets vetenskapliga namn är Crassula som kommer av det latinska ordet crassus som betyder tjock. I det ingår en grupp fetbladiga växter med tjocka, gröna blad. Paradisträd lagrar vatten i bladen och stammen och behöver därför endast sparsamt med vatten.

Se alle paradisträ (Crassula)

Skötselråd för paradisträd

Mycket ljus och lite vatten är ledorden för att du ska lyckas med ditt paradisträd.

 • Ljus
  Växten vill stå ljust, gärna i solen. Bladen kan få en rödaktig färg om den står i stark sol, men det är inte skadligt.
 • Temperatur
  Vanlig inomhustemperatur fungerar fint, året om. Om du vill försöka få paradisträdet att blomma (något som normalt inte sker innan växten har några år på nacken), kan du låta den gå i vintervila genom att ställa den på en sval plats över vintern – gärna under 15 grader men väl över minusgrader. Om du har tur, får plantan då små vita blommor till våren!
 • Vattning
  Var inte för ivrig med vattenkannan. Paradisträd bör torka upp helt mellan vattningarna, annars riskerar rötterna att ruttna. Lyft på krukan för att känna om den är lätt eller tung så får du en bra indikation på om det är dags att vattna eller inte. En lätt kruka betyder att jorden är torr, en tung att jorden fortsatt är fuktig. Kom ihåg att växten behöver olika mycket vatten beroende på säsong och placering – mer vatten på sommaren, mindre på vintern till exempel.
 • Gödsel
  Paradisträd behöver inte mycket näring, men ge den gärna lite flytande krukväxtnäring från vår till höst, så får den extra växtkraft!

Tips! Eftersom växten tål solen bra, kan den stå utomhus i solen på sommaren. Se bara upp så att den inte drunknar om det blir mycket regn!

Omplantera paradisträd

Vanligtvis växer inte paradisträd särskilt fort, så de behöver inte planteras om mer än vartannat eller vart tredje år. Lyft upp plantan från krukan för att se om den behöver en större kruka. Om rötterna är synliga runt jordklumpen är det dags för omplantering. Om din växt börjar växa allt saktare är det också ett tecken på att den behöver mer plats. Byt till en kruka som är 2-3 cm större i diameter och addera ny bra jord, gärna såjord, till ditt paradisträd.

Läs också
Omplantering – så lyckas du 

Ta sticklingar av paradisträd

Du kan föröka ditt paradisträd genom att ta toppsticklingar. Knip av ett skott med några få bladpar på, se till att du får med en eller några noder (små upphöjningar på stjälken) där de nya rötterna kan växa ut. Ta bort de nedersta bladen på stjälken. Plantera sticklingen rakt ner i en kruka med jord, eller sätt den i en vas eller kopp med vatten för att låta rötterna växa ut innan du planterar den. Plantera gärna sticklingen i  såjord och håll sedan jorden jämnt fuktig under de första veckorna. Om du planterar direkt i jord kan du sätta plast över krukan den första tiden, för att få en liten växthuseffekt. Efter vart kan du låta ditt nya paradisträd torka upp mer och mer mellan vattningarna.

Du kan också skapa nya små pengaträd med bladsticklingar. Då plockar du rakt upp och ner blad från din växt och lägger dem på toppen av lätt fuktig jord, bladen ska inte tryckas ner eller täckas av jord. Efter några veckor kommer du se hur nya små plantor börjar växa fram ur de tidigare bladfästena.

Vanliga växtproblem

Paradisträd är inte särskilt utsatta för skadedjur, men de kan självklart angripas på samma sätt som andra krukväxter. Tack och lov finns det sätt att bekämpa ohyran, om olyckan är framme.

Läs också
Ohyra och skadedjur på inomhusväxter – så blir du av med dem

Det vanligaste problemet är övervattning. Om paradisträd vattnas för mycket så gulnar bladen och i värsta fall ruttnar rötterna. Om växten istället får för lite vatten, blir bladen skrynkliga.

Olika sorters paradisträd (Crassula) 

Paradisträd gör sig både som miniplanta i en pytteliten kruka och som stora gröna växter som fyller rummet med grönska. Växten kan leva i många år och bli upptill en meter hög! 

Se alle paradisträ (Crassula)


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet. 
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Såjord KRAV

15 L

7990
Läs mer
Växtnäring universal
Medlem 79,90:-

Växtnäring universal

1 L

119:-
Läs mer

Paradisträd mini mix

Höjd 7 cm, Grön

3990
4 för 119:-
Läs mer

Paradisträd

Höjd 18 cm, Grön

9990
Läs mer

Paradisträd 'Magical Tree'

Höjd 18 cm, Grön

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen