Petunia – plantering och skötsel

Petunia är en otroligt populär ettåring som vi använder oss av på flera sätt i Sverige. Den har sin givna plats i allt från balkonglådor och rabatter till att agera som en tydlig färgklick i stora krukor eller som en underbar del i olika ampelvarianter.

Petunia – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Petunia Calibrachoa
Familj: Potatisväxter (Solanalesceae)

Odla petunia

För att dina petunior ska kunna bli så fina som möjligt och blomma till sen höst krävs det också att du tar hand om dem på ett sätt som får dem att trivas exemplariskt. Det är inte speciellt svårt att lyckas med petunior, men det kräver ändå sin insats.

Generellt sett är petunian ganska tacksam och anspråkslös beträffande omvårdnaden, speciellt vad det gäller jordtyper, men alla delar som du kan göra på bästa sätt kommer också att betala sig väl med en blomning och tillväxt som är kraftig och lång.

Jord och vattning

Vanlig blomjord är den bästa jorden för petunior. De kan också trivas riktigt bra i sandig jord, men för allra bästa resultat så är det viktigt att jorden är näringsrik och full av mull. Det är också viktigt att jorden har en bra dränerande förmåga, för även om jorden ska vara fuktig kommer övervattnade jordar att dränka växten och få den att ruttna. Det är viktigt att hålla jorden fuktig hela tiden eftersom att torka lätt kan göra att dina petunior angrips av bladlöss.

Näring

Beroende på om du har mindre eller större sorter så ska du också tänka till kring gödning. De mindre sorterna kräver mindre gödning, väl utspätt i vattnet när du vattnar. De större sorterna, som ofta växer i ampel eller i rabatter, behöver något mer gödning än sina mindre släktingar.

Placera i sol

Petunior behöver sol, gärna direkt sol, för att växa till och bli så fina som möjligt. Därför är det viktigt att tänka på att placera dem på en plats där de får många soltimmar, för skuggiga platser gynnar inte växten.

Det är också bra om du kan placera dina petunior på en plats som är relativt skyddad, då vissa sorter är extra känsliga för kraftigt regn eller stark vind.

Skötsel för petunia

När det gäller beskärning av blommorna är den i de allra flesta fall inte nödvändig eftersom att vi i Sverige mestadels odlar petunior som ettåriga, vilket innebär att de läggs på komposten efter att säsongen är över. Dock kan de grövre och större varianterna av petunia faktiskt vara värda att satsa på till nästkommande år och de kan i gynnsamma fall övervintra på en plats som både ger mycket ljus och som håller sig frostfri.

Plantera petunia från frö - hur sår man

Vill du odla petunia från frö till planta så har du alla möjligheter att göra just det. Fröna till petunior sår du med fördel i mars-april och du gör det genom att sprida ut dem i en sålåda som innehåller näringsrik och mullrik jord. När väl fröna är utspridda fuktar du jorden med en sprayflaska och ser till att hålla jorden fuktig tills fröna grott.

Efter det är det dags att vänta till plantorna har vuxit upp till att innehålla fyra, fem blad och när väl det har hänt är det dags att plantera om dem i individuella krukor. Väl i krukan ska de växa till sig ytterligare tills de är färdiga att plantera ut på den plats som man önskar att ha dem.

En mångfacetterad växt

Skulle man vilja så är det nästan möjligt att plantera petunior överallt, för oavsett vilken plats man än har i åtanke, om det så är en balkong i innerstaden, pallkrage i trädgården eller en rabatt ute på landet, så kommer petunian att trivas alldeles utmärkt om man tar hand om den på rätt sätt.

Genom sin enorma variation av växtsätt och färgskalor så handlar det egentligen bara om kreativa begränsningar för med petunior kan man experimentera och odla lite som man vill, som solitärer eller som i planteringar med andra växter. På så sätt är det en mycket tacksam växt som på flera sätt bidrar till en färgsprakande och sommarfräsch känsla, oavsett läge.

Utseende

Petunior är väldigt vackra till utseendet och är lätta att känna igen med sina trattformade blommor. De växer antingen som enkla eller dubbla och kommer som sagt i många olika färger med olika mönster eller kraftig ådring. Kantfärgerna på blommorna kan variera i det oändliga och krusningarna varierar kraftigt, vilket gör att ingen petunia är den andra lik.

Bladen på en petunia är väldigt mörkt gröna, närmats intensiva i sitt slag, och har en rundad form som ett ägg. De är samtidigt ludna, hyfsat sträva och har dessutom en klibbig känsla.

Petunian är ett självklart val för den som är ute efter att ha växter som är blomsäkra, och blommar utan avbrott under hela sin säsong. De finns i 35 olika arter, och den stora variationen av färger och färgkombinationer gör att man kan skapa helt sagolika paletter av välväxta och vackra blomblad.

petunia

Blomstrande skönhet som doftar gott

Deras blomvillighet är kanske det som uppskattas mest, för om dina petunior trivs i sin miljö så kommer de att stå i blom ända fram tills dess att frosten tar dem.

Denna ettåring är med andra ord en av våra mest uppskattade växter att både plantera som planta och att driva upp från frö, eftersom att de erbjuder en pålitlighet som få andra växter kan erbjuda. Att de dessutom är lätta att ta hand om gör inte saken sämre.

Snabbfakta om petunia

  • Kommer från det portugisiska ordet petun, tobak, då bladen på en petunia liknar bladen på tobaksplantan
  • De moderna sorterna som du köper i affär är alla hybrider och korsningar av olika arter
  • Har en kryddig och aromatisk doft
  • Finns i alla möjliga tänkbara färger, dessutom som tvåfärgade
  • Blommorna blir mellan 3 till 10 centimeter stora beroende på sort
  • Förädlas i olika sorter över hela världen men härstammar ursprungligen från tropiska Amerika

Läs mer

Du är här:


Småpetunia

Ø12 cm, Vit

7990
3 för 199 :-
Läs mer
Ampelkruka Crewe
Rea 50%

Ampelkruka Crewe

Ø29 cm, Grå

11450 229:-
Läs mer

Ampelkruka K&C

Ø27 cm, Grön

499:-
Läs mer

Småpetunia

Ø12 cm, Rosa

7990
3 för 199 :-
Läs mer

Petunia

Ø10,5 cm, Flera färger

3990
3 för 99,90:-
Läs mer

Småpetunia

Ø12 cm, Vit

7990
3 för 199 :-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen