Philodendron – fakta och skötselråd

Den är trendig, slående vacker, lättskött och finns i flera spännande färgkombinationer och varianter. Vad med kan du önska av en grön växt?

Philodendron – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn: Philodendron
Andra namn: Filodendron
Familj: Kallaväxter (Araceae)

Philodendron är en riktig grönväxtfavorit hos många växtentusiaster. Några gillar de illgröna varianterna, medan andra gillar de med rosa eller vita varieringar. Eftersom Philodendron är lättskött, passar den också alla som inte tycker sig ha gröna fingrar.

Det är bra att känna till att Philodendron innehåller ämnen som är irriterande (giftinformation.se), så håll växten utom räckhåll för nyfikna barn och djur.

Skötselråd för Philodendron

Precis som de flesta tropiska växter, vill Philodendron ha det ljust, varmt och fuktigt.

 • Ljus
  Placera plantan ljust, men inte i direkt solljus. I värsta fall kan bladen blekna eller brännas i solen. Växten trivs bra i ett fönster med kvällssol och gott om ljus resten av dagen.
 • Temperatur
  Philodendron trivs i värme, och den tål inte temperaturer under 15 grader. Vanlig rumstemperatur passar bra. 
 • Luftfuktighet
  Hög luftfuktighet är bra för att Philodendron ska trivas och växa. Den gillar inte torr luft, så håll den undan värmepumpen och element och spraya gärna bladen med ljummet vatten emellanåt. Torka bort damm från bladen med en fuktig trasa.

Hur mycket vatten behöver Philodendron? 

Låt växten torka upp lätt mellan vattningarna. Lyft på krukan för att känna om den är lätt eller tung. Det ger en bra indikation på när det är dags att vattna. Kom ihåg att växten kräver olika mycket vatten beroende på säsong och placering – exempelvis behöver den mer vatten på sommaren än på vintern.

Använd gärna en kruka med dräneringshål i botten, och ett fat. Om växten står i vatten, kan rötterna lätt börja ruttna.

Vilken näring behöver Philodendron?

Växten är inte särskilt näringskrävande. Det räcker att ge den lite flytande, korttidsverkande näring 1 till 2 gånger i månaden under sommarhalvåret. Ett alternativ till kortidsverkande näring är att använda näringspinnar!

Beskärning av Philodendron

Du behöver inte beskära den här växten, men den klarar av att du gör det. Du kan till exempel ta skott av den för att få en tätare planta, eller ta bort gulnade blad och grenar som drar i väg för mycket. Använd en vass kniv eller sax och desinficera den innan du börjar. Klipp, knipsa eller skär av stjälken över ett blad.

Omplantering av Philodendron

Philodendron växer snabbt och bör som tumregel planteras om en gång om året. Lyft upp plantan ur krukan för att undersöka om den behöver en större kruka. Om det finns många synliga rötter runt jorden, är det dags att plantera om. Bästa tiden att plantera om din växt är på våren, i början av växtsäsongen. Byt till en kruka som är 2–3 cm större i diameter, så att det finns plats för ny jord och utrymme för rötterna växa. Använd gärna 2/3 blomjord blandat med 1/3 perlite.

Läs också
Omplantering – så lyckas du

Ta sticklingar av Philodendron

Philodendron förökas enklast med sticklingar. Hitta en fin gren och klipp av den mellan två bladfästen, så att sticklingen har cirka 3 blad. Det kan vara lite trångt mellan bladen, så se till att du får med en eller flera noder (små förhöjningar på stjälken) där rötterna kan växa ut.

Sticklingen kan planteras direkt i en kruka med jord, eller sättas i en bas med vatten tills den har skapat rötter. Det tar ett par veckor. Använd en bra och luftig jord när du planterar (2/3 blomjord och 1/3 perlite), och håll jorden lätt fuktig de första veckorna. Om du planterar sticklingen direkt i jorden, kan du sätta lite plast över växten, för att skapa ett litet växthus. Efter vart kan du gradvis låta jorden torka upp mer och mer mellan vattningarna.

Vanliga problem

Philodendron är inte speciellt utsatt för skadedjur, men kan självklart bli angripen av exempelvis trips eller ullöss. Tack och lov finns det sätt att bli av med ohyran om olyckan är framme.

Ett vanligare bekymmer än skadedjur är övervattning. Då blir bladen gula. Ett annat problem är att växten inte får tillräckligt med ljus under vinterhalvåret. Då blir bladens kanter bruna. I det senare fallet är det bra att använda växtbelysning.

Olika sorters Philodendron 

Philodendron är en stor familj med omkring 500 arter. Några arter är klätterväxter medan andra växer som buskar eller träd. Philodendron kan också se lite olika ut beroende på om plantan är ung eller gammal. En del varianter har hjärtformade blad som unga, men kan få mer taggiga blad som gamla.

 • Philodendron 'Imperial Green' är en klassisk sort med avlånga blad i en klargrön färg.
 • Philodendron 'White Measure' är en vacker sort med stora, stripiga blad i grönvita nyanser.
 • Philodendron 'Pink Princess' är en exotisk variant med mörkrosa stjälkar och vackra varierade blad i grönt och rosa.
 • Philodendron 'Imperial Golden' är en spännande variant med frodiga blad som byter färg från korall via limegrönt till smaragdgrönt.

Här hittar du alla våra Philodendron

Fakta om Philodendron 

 • Philodendron kommer ursprungligen från tropiska områden i Syd- och Mellanamerika, men finns numer i varma områden över hela världen. 
 • Namnet Philodendron består av de grekiska orden philo och dendron, som betyder att ”älska” eller ”vän” och ”träd” – ett passande namn sett till hur växterna klättrar längs med träden i regnskogen för att komma närmare ljuset. 
 • Några sorter Philodendron kan, i naturligt tillstånd bli upptill 6 meter höga.


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet. 
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Filodendron 'White Measure'

Höjd 30 cm, Grön

129:-
Läs mer

Filodendron 'White Wizard'

Höjd 25 cm, Grön

129:-
Läs mer

Philodendron 'Pink Princess'

Höjd 25 cm, Grön

199:-
Läs mer
Filodendron 'Prink Princess Marble'
Nyhet

Filodendron 'Prink Princess Marble'

Höjd 10 cm, Grön

3990
4 för 119:-
Läs mer

Filodendron 'White Measure'

Höjd 8 cm, Grön

3990
4 för 119:-
Läs mer
Filodendron 'Green Princess' i kruka
EasyCare
Nyhet

Filodendron 'Green Princess' i kruka

Höjd 15 cm, Flera färger

7990
3 för 199 :-
Läs mer

Spjutranka

Höjd 25 cm, Grön

129:-
Läs mer

Filodendron 'Narrow'

Höjd 60 cm, Grön

279:-
Läs mer
Spjutranka
Nyhet

Spjutranka

Höjd 50 cm, Grön

279:-
Läs mer

Filodendron 'Sun Red'

Höjd 25 cm, Grön

129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen