Snygga planteringar i kruka skapar estetik och höjer trivselnivån både inne och ute. Följ våra tips för att lyckas med dina krukplanteringar.

Plantering i krukor

Plantera såhär i dina krukor

 1. Lecakulor
  Fyll botten med lecakulor. För att behålla dräneringseffekten bör du lägga en fiberduk innan du fyller på jord.  
 2. Ny U-jord
  Häll i ny U-jord. Blanda gärna ut jorden med långtidsverkande gödning.  
 3. Plantera blommorna
  Samplantera gärna blommor i samma färgnyanser men med olika former.  
 4. Vattna, vattna, vattna
  Vattna rikligt direkt efter plantering.  
 5. Fräscha upp
  Klipp bort blommor som börjat sloka, för att främja återkomsten av nya blommor.

Vad kan man plantera i?

Egentligen kan man plantera i vad som helst. Viktigt att tänka på är att kärlet är väl tilltaget i storlek. För små krukor ger en mindre volym av vatten och näring vilket resulterar i att du måste vattna och gödsla så mycket oftare när växterna vuxit till sig lite. För att kunna reglera fukten i krukan är det bra att det finns ett eller flera dräneringshål i botten så att överskottsvattnet kan rinna ut.

Det vi vanligtvis använder att plantera i är krukor, urnor och balkonglådor. Men låt fantasin flöda, du kanske har en gammal fin skottkärra, en rostig hink eller kanna, korgar, trälådor osv. Blanda gärna olika storlekar och former. Allt behöver inte stå på golvet eller marken. Bygg på höjden med hängamplar från taket, väggamplar på väggen och piedestaler. Tänk på att kärlen under vintern utsätts för frost och is, välj kärl som är tåliga. Extra viktigt är det om krukan står under bar himmel, mycket regn på hösten följt av minusgrader ger sprängeffekt på jorden i krukan och risken att den spricker ökar.

Hur blandar man växter i en krukplantering?

 • Växter som trivs i soligt eller skuggigt läge
  Det finns egentligen inga regler för hur man kan blanda olika växter, men var noga med att de du planterar tillsammans i kruka eller balkonglåda trivs i samma miljö, soligt eller skuggigt.
   
 • Färg och sort
  När man komponerar sina krukor, balkonglådor, kan du exempelvis hålla dig till en färgnyans alltså ton-i-ton i vitt, blått, rosa, eller rött men gärna blanda växter med olika form och växtsätt. Många gånger är det snyggt att bara planera en sort i en kruka eller kanske en blommande och en bladväxt för att låta både krukan och växten komma fram ordentligt.
   
 • Höjd och volym
  I stora krukor är det fint att få upp lite på höjden genom att välja växter som är höga, t.ex. gräs eller barrväxter. Ska krukan kunna ses från olika håll bör den högsta växten sättas i mitten. Ska arrangemanget stå intill en vägg eller dylikt placeras den högsta växten i bakkanten. I övrigt kan du tänka på att växtplaceringen bör ha lite symmetri och som gör sig i olika betraktelsevinklar.

Tänka på följande när du planterar i kruka

 • Starka kulörer syns bra i solljus.
 • Nyp bort blommorna så fort de börjar bli fula, då blir blomningen rikligare. 
 • Sätt en ”vävarväxt” tillsammans med andra växter, så blandar den in sig mellan och ger vackra kontraster till exempel en slingerväxt, gräs, murgröna eller annan bladväxt.

Mer om plantering

Så lyckas du med omplanteringen >>
Jordskola - bästa möjliga jord till dina växter >>
Gödningsskola - så väljer du rätt gödsel och näring till växter >>
Hitta din favorit bland våra krukor >>Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen