Rådhusvin – plantering och skötsel

Rådhusvin är en klättrande växt som syns då den klättrar upp på fasader och som om hösten blir eldröd. Plantera rådhusvin i trädgården och se hur växten snabbt klättrar uppför spaljéer, pergolor och murverk. Lär dig allt om skötseln här i vår växtguide!

Rådhusvin – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Parthenocissus tricuspidata
Familj: Vinväxter

Klättrande vildvin

Med en fantastisk höstfärg är rådhusvin en fasadtäckare av rang. Den är starkväxande, självklättrande och klänger genom att suga sig fast mot underlaget. Med sin grönska om sommaren framhäver den hus, murar och uteplatser. Det finns många olika sorter att välja på, varav vissa är härdigare än andra. Den vanligaste sorten rådhusvin heter ‘Veitchii’.

Plantera rådhusvin i trädgården

När du ska plantera ett rådhusvin får du ha i åtanke att plantan växer fort och trivs i full sol till halvskugga. Bladen är treflikiga och påminner om lönnens, de är mörkgröna om sommaren men mot hösten får de en eldröd ton. Plantera till exempel intill en stenmur, tegelfasad, träplank, pergola eller spaljé.

  • Härdighet. Zon 3–4.
  • Jord. Väldränerad, mullrik jord.
  • Vatten och näring. Låt den inte stå för torrt eller magert om du vill få växtkraft.
  • Beskärning. Du kan själv välja om du vill klippa ned rådhusvinet varje år, eller låta växten sköta sig själv.

Vildvin är nästan helt underhållsfritt och klarar sig självt. Vill du inte ha växten på tak eller över fönster kan du toppa grenarna så ofta du önskar. Med tiden bildar rådhusvin grenar likt grova stockar, vilka kan bebos av fåglar som bygger bo – inte minst i städer där vildvinet enkelt klättrar sig över hela husfasader.

Andra sorters vildvin

Förutom rådhusvin finns det fler sorters vildvin att välja på. En del har femdelade blad och andra sorter så som rådhusvinet behöver något stöd att slingra sig runt eller klänga på för att bli hög. Här är två varianter:

  1. Vanligt vildvin – när du inte vill ha för kraftig tillväxt men däremot en smidig marktäckare, är denna typ av vin perfekt. Vildvinets blad är femdelade in i bladstjälken och plantan har ett frodigt utseende. Den kan även bilda daggiga druvor som är ätliga för fåglar. Behöver något stöd att slingra sig runt eller klänga på för att bli hög.
  2. Klättervildvin – växer vilt i lövskogar i Nordamerika, där den klättrar uppför stora träd. Den växer kraftigare än vanligt vildvin och kommer lätt upp flera våningar på en husfasad. Den vanligaste sorten klättervildvin heter ‘Engelmannii’.

Läs mer

Se mer om jord för dina växter >>
Klätterväxter – så lyckas du >>
Gödningstips för dina växter >>

Du är här:


Väggspaljé

Höjd 165 cm, Svart

699:-
Läs mer

Häcksax utväxling HS86 Fiskars

Längd 73.5 cm

799:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen