Om du vill ha ett grönt tak är sedumtak, ett tak fyllt av suckulenter som tål vårt klimat, en bra lösning! Stora tak bör läggas av proffs, men mindre tak kan du gott och väl lägga på egen hand. Kanske har du en bod eller ett litet garage som du vill ge grönt liv?

Så här lägger du sedumtak

Sedummattan 'Green roof' hittar du i följande butiker i 2023: Askim, BrommaEnebyberg, Jönköping, KungsbackaMalmöSödertälje, Uddevalla och Värmdö.

I den här artikeln berättar vi hur du lägger ett sedumtak, men sedummattor kan också användas i sluttningar och liknande. Läs om fler användningsområden i vår växtguide för sedum och sedummattor.

Fördelar med sedumtak

Det finns många fördelar med sedum, inte minst att växterna är riktigt tåliga och klarar sig fint i vårt klimat! Suckulenterna är även bra för den biologiska mångfalden och bidrar med en vackert skiftande färgprakt hela året. Sedum har även fler fördelar när det läggs på tak:

 • Absorberar regnvatten
 • Luftrensande
 • Isolerande
 • Främjar miljön för fåglar, fjärilar och insekter

Om sedummattan 'Green roof'

Sedummattorna i våra butiker består av 12 olika sorters sedum. 95 % av mattorna är täckta av dessa suckulenter. Sedummattorna har följande egenskaper:

 • Ett vackert tak utan glipor, mattorna håller formen och krymper inte
 • Ger omedelbart och täckande resultat
 • Mindre ogräs, eftersom mattorna har odlats ogräsfritt
 • Skyddar underlaget mot vind och vatten

Hur många sedummattor behöver du?

Storleken på en ruta 'Green roof' är 30x50 cm, så du behöver 6,6 mattor per kvadratmeter. Mattorna läggs kant-i-kant, utan överlapp och du kan skära till dem till rätt storlek med kniv.

Monteringsanvisning för sedumtak

Under transport staplas sedummattorna på varandra. Se till att du lägger ut dem en och en, när du får hem mattorna. Sedum behöver ljus och luft, så de ska inte stå staplade på varandra för länge.

 1. Säkerställ att taket är starkt nog. Ett sedumtak är inte mycket tyngre än ett tak med takpannor. 
 2. Tvätta eller sopa taket, och låt det torka. 
 3. Lägg en dränerande täckduk* på taket – välj ett underlag som är godkänt och anpassat för takvinkeln. Prata med ett byggvaruhus för råd. 
 4. Skär kryss i duken där stuprännan ska vara. 
 5. Placera ett galler över ingången till stuprännan så att den inte pluggar igen. 
 6. Lägg grovt grus runt vattenavrinningen. 
 7. För platt tak: Täck duken med ett 3 cm tjockt lager grus eller granulat. Det fungerar som dränering och säkerställer att sedummattorna inte blir för blöta. 
  För snedtak: Hoppa till punkt 8, mattorna kan läggas direkt på ett snedtak. 
 8. Lägg sedummattorna kant i kant på taket, tätt mot varandra. Mattorna kan skäras till med en mattkniv. 
 9. Vattna sedummattorna när taket är färdiglagt, så att växterna rotar sig och börjar växa. 
 10. Vattna dagligen de första 2-3 veckorna om det är torrt och varmt ute (20 grader eller mer). 

*köps i byggvaruhandeln

Underhåll av sedumtak

En av fördelarna med sedumtak är att de är nästintill underhållsfria, när suckulenterna har etablerat sig. Följ de här råden för att hålla taket vackert över tid:

 • Ta bort ogräs och pollen som trillat från träd två gånger om året. Kontrollera samtidigt gruskanterna och ta bort sedum och ogräs som har spridit sig dit. 
 • Rengör och rensa stuprännan. 
 • Ta bort vissna blommor på sommaren, för att undvika att sedumväxterna kvävs. 

Fler tips och rådJapansk fetknopp ‘Tornado’

Höjd 20 cm, Grön

8990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen