Sedum och sedummattor – plantering och skötsel

Sedum blir alltmer populära. Dessa fleråriga suckulenter bjuder på vackra skiftande färger genom årstiderna och är perfekta på ställen där det är svårt att få något att växa.

Sedum och sedummattor – plantering och skötsel

Gemensamt för dessa fetbladsväxter är att de är tåliga. Sedum lagrar vatten i sina tjocka blad och trivs bra på kala och torra områden. De klarar sig också i stort sett själva, och du kan täcka stora områden med mattor av sedum, på samma sätt som när du anlägger en färdig gräsmatta. Kan det bli enklare?

Fördelar med sedum

 • Tåliga
  Att sedum trivs där man inte tror att något kan växa, är för många den främsta fördelen.
 • Lättskötta
  Växterna klarar sig utan skötsel. Lite vatten under etableringsfasen, och gödsel en eller två gånger per år, är allt som krävs.
 • Vackra och färgrika
  Sedum skiftar vackert i färg över årstiderna. Från blommor i gult och rosa om sommaren till höstliga röda och rostiga färger om hösten. 
 • Bra för pollinatörer 
  Sedum är bra för bin och pollinerande insekter, därför är det extra bra att se hur sedumtak blir ett allt vanligare inslag på nybyggen i våra städer. 

Var kan du ha sedum och sedummattor?

Sedum växer över hela landet, från 0 till 1200 meter över havet. De trivs bra på karga platser hemma i trädgården, vid havet eller i fjällen. Suckulenterna vill ha sparsamt med vatten. De trivs i soliga lägen med mycket ljus.

Sedum och sedummattor på Plantagen

Du kan handla sedum styckvis och i flerpack i våra butiker och e-handel.

Sedummattan 'Green roof' hittar du i följande butiker i 2023: Askim, Bromma, Enebyberg, Jönköping, Kungsbacka, Malmö, Södertälje, Uddevalla och Värmdö.

Se vårt urval av sedum

  
Sedum trivs bra i bergssprickor, på murar och anlagda stenpartier.

Sedummattor används på många gröna tak i våra städer. Fördelen är att sedum kräver lite vatten. Eftersom sedum växer bra utan jord, blir det heller inte så mycket ogräs. Du kan lägga mindre tak själv, men ta hjälp av proffs om du vill ge dig på ett större projekt.

Sedummattor funkar bra för mer än tak! Allt fler lägger sedummattor på bergssluttningar och stenpartier. Sedum gör den mest karga tomten till en grön oas.

Det kan lockas att lägga sedummattor som alternativ till gräsmatta. Kom då ihåg att du inte kan kliva på sedum, så lägg mattorna på platser som inte används.

Hur planterar jag sedum?

Det viktigaste är att jorden ska vara väldränerad och näringsfattig – gärna jord med mycket sand i. Plantera inte sedum på platser där de riskerar att bli stående i vatten om det regnar mycket!

Om jorden är för näringsrik så kan du täcka den med en fiberduk och lägga mindre näringsrik sandblandad jord över. Gräv en liten grop stor nog att ge plats åt rötterna. Vattna gropen och plantan. Tryck sedan ner plantan och täck gropen med lite jord. Vattna dagligen om det är torrt och varm ute de första veckorna, så får suckulenterna en bra start att etablera sig.

Hur lägger jag sedummattor?

Vi har gjort en guide som berättar hur du lägger sedummattor på ett mindre tak, till exempel på en bod eller litet garage. Om du vill lägga sedummattor i en skreva eller i trädgården så kan du följa de här stegen:

 1. Jämna ut underlaget, och rensa bort så mycket ogräs som möjligt.
 2. Lägg på en fiberduk, till exempel en barkduk. 
 3. Fyll på med ett lager sand/grus, cirka 3-4 cm. 
 4. Placera sedummattorna kant i kant. Du kan skära till mattorna med en mattkniv, så att de passar perfekt mot underlaget.
 5. I etableringsfasen bör du vattna om det blir torrt och varmt väder, och löpande rensa bort ogräs som tittar fram. 

Om det är brant sluttande där du lägger sedummattor, så kan du fästa mattorna med pinnar. Pinnarna kan du ta bort när plantorna har etablerat sig.

Skötselråd för sedum

Det lilla behovet av skötsel och underhåll är en av fördelarna med sedum, men det finns några saker att tänka på.

 • Vatten
  När suckulenterna har etablerat sig klarar de långa perioder av torka utan att vattnas. Om det blir torrt och varmt under en längre tid så kan bladen börja skifta färg, från grönt till rött. Om du vill undvika det, kan du vattna lite om det blir en varm och torr sommar. 
 • Gödsel
  Lite gödsel en eller två gånger om året kan bidra till frodigare och starkare plantor.
 • Ogräs
  Det är inte mycket ogräs som trivs där sedum växer. Oftast torkar ogräset bort. Det räcker att rensa ogräs ett par gånger om året. 

Kom ihåg att sedum inte är en gräsmatta – suckulenterna mår inte bra om du går på dem, särskilt inte på vintern. Kliv försiktigt bland plantorna.

Få fler sedumplantor genom sticklingar och delning

Det är mycket enkelt att ta sticklingar av sedum. Klipp av en gren på våren och sätt den i marken. Du kan också dela dina sedumplantor så att en blir fler. Tuvorna växer snabbt till sig igen. 

Fler tips och råd

Du är här:


Japansk fetknopp ‘Tornado’

Höjd 20 cm, Grön

8990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen