Så rensar du bort det vanligaste ogräset

Kirskål, maskros eller mossa? Ogräs kommer i många former. Vill du ta kontroll över trädgården gäller det att gynna de växter du vill ha kvar – och missgynna ogräset. Forma din trädgård genom att rensa bort de vanligaste sorterna ogräs med våra tips!

Så rensar du bort det vanligaste ogräset

Börja rensa ogräs tidigt

Ogräs växer inte sällan vilt och egensinnigt, livskraftigt och snabbt. Ett sätt att ta kontroll över den oönskade växtligheten är att jobba långsiktigt och regelbundet. Det handlar bland annat om att rensa bort allt ogräs i början på säsongen, men även om att göra regelbundna punktinsatser.

Fröogräs och rotogräs

Det går att dela in ogräs i två kategorier: fröogräs och rotogräs. Fröogräs kommer nytt varje år och ligger antingen lagrat i jorden eller kommer med vinden. Några vanliga fröogräs är kamomill, vårvarv, skräppa och hampdån. De försvinner enklast genom idogt arbete med ogräsrensning i början av säsongen.

Rotogräs är som namnet antyder växter rotade i marken, dessa kan vara svårare att få bort. Några vanliga sorters ogräs med utvecklade rotsystem är maskros, kirskål, kvickrot, nässlor, mossa, tussilago och tistel. Här gäller det att angripa roten för att få bort växten.

De vanligaste ogräsen

 • Maskros – det tar tid att bli av med denna envisa växt. Den sprider sig snabbt och är enklast att få bort genom små spadtag eller ogräsupptagare. Se till att få med dig roten. Låter du växten vara kvar gör den dock nytta för bin, humlor och harar.
   
 • Kirskål – denna livskraftiga växt tar snabbt över bortglömda ytor. Den gillar inte att klippas och tröttnar om du klipper ned den gång på gång. Du kan dessutom dra upp den med rötterna.
   
 • Kvickrot – för att bli av med denna snabbväxande art gäller det att riva upp med rötterna och se till att hålla efter med ogräsrensningen. I rabatter är det lätt att dra upp plantan.
   
 • Nässlor – det är enklast att få bort nässlor tidigt på säsongen med en grep. Då är rotsystemet fortfarande svagt. Du kan även göra en punktinsats och att dra upp planta för planta handgripligen. Glöm inte rejäla handskar.
   
 • Mossa – det allra bästa botemedlet mot mossa är gräs och ljus. Med kalk, gödsel och luftning försvinner snart mossa för att ersättas av gräs.

Så får du bort ogräset

Det finns flera verktyg, medel och metoder för att få bukt på växter du inte vill ha i din trädgård.

 • Ogräsättika. Bekämpar ogräs mellan stenplattor, i betong, grus och asfalt.
 • Färdigblandad spray mot ogräs. Snabbverkande och effektiv mot kirskål, mossa och alger.
 • Ogräsupptagare. Med en ergonomisk miniatyrgrep får du enkelt upp ogräset med rötterna.
 • Hjulhacka. Ett effektivt verktyg när det finns barmark mellan ogräsen.
 • Ogräshacka. Utmärkt redskap i mindre utrymmen eller längs grusgångar.
 • Jordfräs. Fungerar bra vid radodling för att rycka upp groende fröogräs.
 • Gräsklipparen. Ta itu med nässlor och kirskål genom att köra en sväng med gräsklipparen. Perfekt för större ytor.
 • Marktäckning. Metoden går ut på att du täcker ytor med till exempel plast. Det är effektivt mot all typ av växtlighet men tar tid. 
 • Dina händer. När det kommer till de minsta plantorna med ogräs är den bästa metoden att sätta dig på knä och börja rensa med händerna.

Läs mer

Mer om ogräsbekämpningsmedel >>Ogräsrensare lätt Fiskars

Längd 164.5 cm

359:-
Läs mer

Ogräsborttagare Xact Weed puller Fiskars

Längd 99.5 cm

549:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen