För en lyckad samplantering i kruka behöver du ta hänsyn till olika odlingsförhållanden, växtsätt och former. Lär dig begreppen "thrillers", "fillers" och "spillers" och skapa vackra arrangemang med växter som trivs ihop och kompletterar varandra.

Lyckas med samplantering i kruka

Välj växter efter odlingsförhållande när du samplanterar

Det är lätt att välja sina favoriter när det kommer till växter, men det viktigaste när det kommer till en lyckad samplantering i kruka är att växterna ska trivas i ungefär samma förhållanden. En solälskande lavendel kommer till exempel inte trivas på skuggig veranda, där en funkia kan växa och frodas. Ta hänsyn till läget och välj växter som har samma krav.

 1. Bevattning? Är växterna torktåliga, eller kräver de mycket vatten och näring?
 2. Läge? Trivs de i skugga, halvskugga eller i fullt soligt läge?
 3. Jord? Vad för typ av jord passar växterna? Vill de ha sandblandad, dränerad jord eller fukthållande jord rik på humus?

Att utgå från dessa växtkrav kommer hjälpa dig att lyckas med din samplantering. På växternas etikett på innekrukan framgår det om de föredrar sol eller skugga, och vilka vattningspreferenser de har. Det gör det enklare för dig att välja växter som trivs i samma odlingsförhållanden.

Samplantera så att växterna kompletterar varandra

Förutom att växternas krav ska samstämma, är en annan aspekt att de ska komplettera varandra utifrån form och växtsätt. Inte minst om du vill ha en estetiskt snygg krukplantering. Variera växter som växer hängande med de som bygger på höjden, och glöm inte de som fyller ut genom att växa på bredden.

Thrillers – höjdare

Uppstickande, uppåtväxande växter kallas på engelska för "thrillers". Det är bland andra växter som:

 • Bambu
 • Ormbunke
 • Salvia
 • Yucca

Fillers – utfyllare

De som breder ut sig och fyller ut krukan kallas för "fillers". Utfyllare är till exempel:

 • Bollkryss
 • Margerit
 • Pelargon
 • Silveröga
 • Funkia

Spillers – hängande

Hängande växtsorter som spiller över kanten på krukan kallas för "spillers". Vanliga hängväxter är:

 • Klematis
 • Fuchsia
 • Petunia
 • Penningblad
 • Murgröna

Blandar du samplanteringen i kruka med uppåtväxande, utfyllare och hängande växter, får alla växter komma till sin rätt och ingen kommer att skymma en annan.

För en lyckad samplantering

Det gäller även att tänka till gällande bladverk. Bladen på de olika växterna får gärna variera i struktur, form och storlek. Växter med vaxartade, blanka blad, kompletterar växter som har matta och håriga blad. Stora hjärtformade eller runda blad passar bra ihop tillsammans med finflikiga eller småbladiga växtsorter. Det handlar hela tiden om kontraster för att fånga ögat och att lyfta fram alla växter genom att utnyttja deras växtsätt och utseende. Plantera på och glöm inte att samplantera växter med liknande krav för att det ska bli så lyckat som möjligt.

Läs mer

Skapa en trädgård i kruka >>
Plantera perenner i kruka >>Jättepalmlilja

Höjd 60 cm, Grön

149:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen