Smällspirea – plantering och skötsel

Vackra och härdiga växter som smällspirea, är kanske de som vi svenskar älskar allra mest. Dels för att de ger trädgården en väldigt vacker inramning eller bidrar med vackra detaljer, men också för att de tål att utsättas för det mesta som kommer deras väg rent vädermässigt.

Smällspirea – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Physocarpus opulifolius
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Plantering och skötsel smällspirea

Om du väljer att plantera en smällspirea, eller flertalet i grupp, har du en groende framtid för dig.

 • Planteringsavstånd
  Till att börja med är det rekommenderat att man placerar varje planta med ett avstånd på omkring 1,25 meter, så att smällspirean kan växa till sig rejält.
   
 • Jord
  Den trivs absolut bäst när det får stå i jord som är mullrik och väldränerad.
   
 • Gödning
  Smällspirean kräver egentligen ingen gödning alls, men man kan ge den extra näring för tillväxtens skull.
   
 • Ljusbehov
  Smällspirean trivs dessutom lika bra i direkt sol som den gör i skuggiga delar, men allra bäst resultat på färgen och tätheten får man om växten får vara i soliga lägen.
   
 • Beskärning smällspirea
  Eventuell beskärning, för bästa möjliga växtsätt och finast blomning gör man helst på vårvintern där döda och gamla grenar gallras ut. Det är även möjligt att beskära ner allt till omkring 50 cm för att ge smällspirean en omstart.

En självgående styrkeväxt

Smällspirea passar i många olika former av samplanteringar eller som en vacker och stryktålig häck och avskiljare. Det är en mycket härdig variant som egentligen inte kräver vare sig gödning eller beskäring för att kunna stå sig fin, år efter år. Smällspirean uppskattas av många för sin stryktålighet och beroende på vilken sort man väljer så kan den växa fint upp till växtzon 6.

Olika sorters smällspirea

De olika sorterna varierar också stort. Hos smällspirean finns det varianter som ger vackert gröna blad, men det är precis lika vanligt med gulbladiga. Något som har blivit väldigt populärt är sorten som ger de djupt röda bladen, vilket också har gett den namnet djävulsbuske. Det som förenar de olika sorterna är den fina blomning som växten står för, för den är riklig i omfattning och ger en härlig vit färg med röda ståndare. Det finns också de med olikfärgade knoppblad och det kan skapa ett intryck av rosa, och vissa av blommorna ger dessutom frökapslar på denna buske.

Snabbfakta smällspirea

 • Den rödbladiga varianten kallas också för Little Devil eller djävulsbuske.
 • Finns också i sorter som har gula, gröna och röda blad i olika nyanser.
 • Växer upprätt och blir mellan 1-2 meter höga beroende på sort.
 • Växer i zon 1-6 beroende på sort.
 • Härstammar från östra och centrala delarna av Nordamerika.
 • Blommar mellan juni och juli.

Smarta tips och häckinspiration

Inspireras och lär dig mer om björkspirea >> 
Läs om rosenspirea >> 
Kolla våra råd för en lyckad häckplantering >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen