Jordnära trädgård - Odla med omtanke om dig själv och naturen
Välsmakande och bivänligt. I en jordnära trädgård mixas praktik och estetik för en miljö i harmoni med naturen.
Att odla, underhålla och skörda är en naturlig del i de flesta trädgårdar, men i den jordnära trädgården blir dessa element desto mer framträdande. Den jordnära trädgården utmärker sig genom sin ekologiska och ofta självförsörjande karaktär. Här blandas praktiska och estetiska element fritt för att skapa en funktionell miljö som lever i harmoni med naturens kretslopp.
I den jordnära trädgården tar du avstamp i platsens lokala förutsättningar och säsongsvariationer när du planerar ditt trädgårdsliv. Att samla regnvatten, så en blomsteräng, plantera torktåliga växter, använda gräsklipp som näring och ta vara på det ätbara när hösten gör sitt intåg är exempel på hur du kan arbeta med naturen istället för mot den.
Skapa din egen jordnära trädgård
För att lyckas med en jordnära trädgård finns det flera aspekter att ta i beaktande:
- Lokala och härdiga växter: Välj växter som är anpassade efter det Nordiska klimatet. På så vis minimerar du behovet av skötsel, och ökar chansen att alla växter trivs och frodas på egen hand.
- Återbruk och DIY: Bygg odlingsbänkar av återvunna material och insektshotell där bin, fjärilar och andra pollinatörer kan trivas. Tänk gärna återbruk och do it yourself-projekt när du planerar din trädgård.
- Biodiversitet: Plantera blommor och växter som lockar till sig bin och andra pollinatörer.
- Vattenhushållning: Använd smarta bevattningssystem, och samla gärna regnvatten under sommaren, för att minska trycket på grundvattnet. Tänk också på när du vattnar. Vattna helst kvällstid eller tidig morgon för att förhindra onödig vattenavdunstning.
- Närproducerat och ätbart: Odla dina egna grönsaker och örter i köksträdgård och växthus. Detta ger färskt och närproducerat, och minskar behovet av transporter.
- Kompostering: Använd trädgårds- och köksavfall för att skapa egen kompostering. En trädgårdskompost för trädgårdsavfall, och en sluten kompost för matavfall. Jorden som blir från detta blir näringsrik och kan användas som jordförbättring. Dessutom minskar avfallsmängden som går till soptunnan. Du kan även nyttja bokashi för att skapa din egen växtnäring och snabba på nedbrytningsprocessen.
- Årstidernas skiftningar: Planera för att trädgården ska vara vacker och funktionell under olika säsonger. Använd perenner för långvarig skönhet och grönsaker som kan skördas successivt. Även här är det viktigt att tänka på att stötta den lokala insektspopulationen så att det finns blommor över hela säsongen.
Populära växter i en jordnära trädgård
Att välja växter för en jordnära trädgård innebär att fokusera på arter som är väl anpassade till lokala klimatförhållanden, kräver minimalt underhåll, stödjer den lokala biologiska mångfalden och bidrar till ett ekologiskt kretslopp. Här är 20 exempel på växter som kan ingå i en jordnära trädgård:
- Lavendel - Torktålig och attraherar pollinerare som bin och fjärilar.
- Ringblomma - Lättodlad och bra för biologisk mångfald.
- Solros - Vacker och attraktiv för fåglar och insekter.
- Prästkragar - Stödjer biologisk mångfald och kräver minimal skötsel.
- Timjan - Torktålig och attraktiv för bin.
- Kål - Näringsrik och kan odlas under flera säsonger.
- Päronträd - Långvarig och producerar ätbara frukter.
- Morot - Är enkel att odla och god att äta.
- Äppelträd - Ger skugga och ätbara frukter.
- Kronärtskocka - Flerårig och god i maten.
- Mynta - Lätt att odla och luktar gott.
- Rabarber - Flerårig och ger ätbara stjälkar.
- Rödbeta - Näringsrik och kan användas i köksträdgården.
- Jordärtskocka - Lättodlad och ger ätbar rotknöl.
- Kantnepeta - Attraherar pollinerare, och tål torka väl.
- Björnbär - Ger ätbara bär och kan användas som häck.
- Blåbär - Kräver lite skötsel och ger näringsrika bär.
- Gräslök - Lätt att odla och blommorna lockar bin.
- Röllika - Stödjer biologisk mångfald och är tålig mot torka.
Dessa växter skapar en trädgård som är både produktiv och vacker, med närproducerat ätbart och lokal biologisk mångfald.
Färg och form i den jordnära trädgården
I den jordnära trädgården är färgpaletten ofta inspirerad av naturen, med gröna, bruna och blommiga toner. Formerna är organiska och praktiska, och designen fokuserar på enkelhet och funktion.
Stigarna kan vara gjorda av återanvända material som tegelstenar. Sittplatser av naturmaterial inbjuder till vila och reflektion. Ett växthus är ofta en central del för odling av känsligare växter och för att förlänga odlingssäsongen, och pallkragar en utmärkt plats för örter, kryddor och grönsaker.
Genom att kombinera dessa element skapas en trädgård som inte bara är en plats för avkoppling utan också en aktiv del i att främja en hållbar framtid.