Träjon – plantering och skötsel

Vackra och stora blad med ljuvligt gröna färger är det du kan räkna med när du väljer att plantera träjon, en typ av ormbunke som är härdig och trivs över i princip hela landet. För dig som har ytor som är svårodlade, som slänter, diken eller väldigt skuggiga platser så är träjon ett lätt sätt för dig att få väldigt mycket härlig grönska i din trädgård genom minimala insatser.

Träjon – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Dryopteris filix-mas
Familj: Träjonväxter (Dryopteridaceae)

Plantera träjon

 • Placering
  Det viktiga att tänka på när man planterar träjon är att den gärna vill ha en miljö som är fuktig och dessutom har en hel del skugga, men allt eftersom den etablerar sig i marken blir den mer och mer tålig mot torka och soliga lägen.
   
 • Jord
  Träjon trivs i vanlig planteringsjord.
   
 • Näring
  Träjon vill gärna ha mycket näring för att växa som bäst. Gödsla därför gärna, speciellt vid planteringen.
   
 • Beskärning
  Bladen på träjon är inte vintergröna, utan du behöver beskära dessa plantor för att nya ska kunna växa upp. Då beskär man dem under våren och gör det ner till marknivå. En annars väldigt härdig växt som inte kräver speciellt mycket omvårdnad.

Ormbunkar - trädgårdens prakt

Det finns de som anser att ormbunkar är ett problem i trädgården, mycket på grund av att när de väl etablerat sig är de väldigt svåra att stoppa. Ormbunkar skiljer sig från art till art på vilket sätt de sprider sig och just träjon gör det med hjälp av sporansamlingar som sitter i grupper längst ner på bladen. Till skillnad från exempelvis strutbräken sprider den sig inte genom utlöpare, vilket gör att spridningen av träjon minimeras till ytan som den planteras. 

Med sina stora vackra blad i intensivt grön färg ger träjon dig möjligheten att ha vildare delar av trädgården underbart gröna, där andra växter kanske inte skulle ha någon möjlighet att överleva. Träjon blir också mer och mer härdig ju äldre den blir, se därför till att den etablerar sig på ett bra sätt skapar förutsättningarna för att detta område kommer vara härligt grönt i många, många år framöver.

Bladen på en träjon blir omkring 80 centimeter höga och är bredast på mitten. Varje blad består också av mindre, lansettliknande småblad som har grovsågade småflikar.

träjon

Snabbfakta träjon

 • Avkok av denna växt har använts för att bota inälvsmask och problem med leder.
 • Växer vilt och som prydnadsväxt över hela Sverige.
 • Tål torka bättre än andra sorter av ormbunkar.
 • Finns också i Mellan- och Sydamerika.
 • Är flerårig och kan blir riktigt gammal.
 • Blommar mellan juni och september.
 • Finns också i en mindre variant som endast blir omkring 20 centimeter hög.

Kolla vidare om andra ormbunksarter

Lär dig om strutbräken, en släkting till träjon>> 
Lär dig om släktingen ormbunke >>

Du är här:

Teman:

Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer
Redskapsset
Rea 30:-

Redskapsset

Längd 38 cm

30:- 5990
Läs mer

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen