Välkomna nyttoinsekter till trädgården

Tro inte att alla insekter du ser i trädgården är ohyra som förstör dina plantor. Tvärtom finns det insekter som är rena nyttodjuren och som tillför något viktigt till din trädgård. De pollinerar, de äter andra skadedjur för att skapa en balans, och de är även en fröjd för ögat.

Välkomna nyttoinsekter till trädgården

Exempel på nyttoinsekter

Det kan ibland vara svårt att veta vilka insekter som är positiva för våra växter och vilka som vi helst vill ska försvinna. Men faktum är att somliga insekter är så viktiga att man anlägger ängar med huvudsyftet att öka beståndet och pollineringen. Många nyttodjur samarbetar och gör en gemensam nytta när de bekämpar ondskefulla parasiter i trädgården eller växthuset.

Några insekter som du glatt kan välkomna till din trädgård och som utgör ett biologiskt skydd är:

 • Humlor
 • Fjärilar
 • Nyckelpigor
 • Trollsländor
 • Skalbaggar
 • Tvestjärtar
 • Flugor

Skalbaggar räknas som jordlöpare. De lever på marken och vissa flyger sällan eller inte alls. Skalbaggen är en av de bästa jägarna när du vill få bukt med irriterande skadedjur. Baggarna övervintrar i håligheter i marken och under sommaren vill de äta sig feta och mätta för att klara vintern. De är därför oumbärliga för en trädgård med inkräktare och inte minst för dig som har åkrar eller fält.

Gör miljön trivsam för trädgårdens naturliga vänner

Den största anledningen till att många insekter klassas som naturliga och villiga hjälpmedel, är att de äter upp skadedjur som exempelvis bladlöss och loppor. Därför är det bra om du avsätter delar av din trädgård eller odlingsyta för att göra miljön gynnsam att leva i för dessa små hjälpredor.

 1. Fuktiga miljöer. Se till att de duktiga insekterna har tillgång till vatten att spatsera omkring på och för att lägga sina ägg. En liten bi-vattnare är också en idé.
 2. Mörka områden. Skapa små mörka gömmor för nyttodjuren att krypa in i, kanske under uppochnedvända krukor eller små stenhögar. Tvestjärten tycker till exempelvis inte så mycket om starkt dagsljus utan vill dra sig undan när solen skiner.
 3. Blomplanteringar. Pollinerare är oerhört viktiga och visst är det fint att se surrande humlor och bin flyga runt bland växterna. Plantera örter och blommor (gärna öppna så att pollenkornen är lättillgängliga) som är rena lockbetet och nektarkällan för viktiga pollinerare.
 4. Fröbomber. Om du har en balkongodling kan du göra fröbomber som blir godis för hungriga bin. Blanda lera, blomfröer och näringsrik jord och rulla ihop till bollar med hjälp av vatten. Placera de i stora blomlådor och/eller krukor. Med regn och sol kommer det snart att bli rena näringsbomben.
 5. Låt en del av trädgården vara orörd. Om du har som vana att klippa och ansa trädgården i allmänhet, är det bra om du låter en liten del vara vildvuxen. Då låter du blommor och gräs frodas vilket blir som ett litet mecka för snälla insekter.

Undvik bekämpningsmedel

Kemiska bekämpningsmedel tar visserligen död på skadedjuren, men likväl utrotar de nyttoinsekterna. Undvik därför att ta till den metoden om din trädgård drabbats av fienden – istället kan du faktiskt köpa nyttoinsekter till din trädgård eller växthus som återskapar balansen på ett ofarligt sätt.

Läs mer

Växter som gynnar bin och pollinering >>
Bygg eget insektshotell – i sju enkla steg >>AquaBloom Set Solcellsdriven bevattning Gardena

Svart

1549:-
Läs mer

Blomsterblandning för bin

15 kvm, Flerfärgad

119:-
Läs mer
Insektshotell
Sänkt pris

Insektshotell

Höjd 48 cm, Trä

9990 249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen