Postnummer |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Vattna dina krukväxter inomhus

Vattna dina krukväxter inomhus

Hur mycket vatten är lagom? Här får du våra bästa tips och råd för att lyckas med vattningen av dina krukväxter inomhus.

Hur mycket vatten vill krukväxterna ha?

 • Känn med fingret i jorden
  Börja med att känna i jorden med fingret när du ska vattna. Jorden ska i de flesta fall kännas lätt fuktig, är jorden blöt bör du undvika att vattna. Om överblivet vatten står kvar i krukan ska det hällas bort för att undvika att rötterna kvävs och växten vissnar. Är jorden istället stenhård och torr behöver växten däremot lite mer vatten alternativt att du vattnar den lite oftare.  

 • Tjockleken på bladen spelar roll
  Växter med spädast och tunnast blad, exempelvis azalea behöver mer vatten oftare och de med tjocka/feta blad mer sällan eftersom dessa har en vätskereserv i bladen, som kalanchoe till exempel.

 • Rotsystem och jordvolym
  En växt som stått i samma kruka under flera år har troligtvis ett rejält rotsystem. Omplantering till större kruka med ny jord gör att du kan vattna växten mer sällan. En nyköpt växt däremot har tunnare, finare rötter och mår bäst av att vattnas mer sparsamt i början för att inte dränka det sköra rotsystemet.

 • Blommande eller bara blad
  Blommade växter behöver generellt mer vatten än gröna växter, detta gäller även orkidéer. Under den tid de står utan blommor och ”vilar” kan du dra ner på vattningen.

 • Läge, värme och luftfuktighet
  Värmen och luftfuktigheten i hemmet spelar en stor roll för växtens behov av vatten. I ett svalt rum i skugga är avdunstningen från växten betydligt lägre och växten behöver mindre vatten än i ett varmt och soligt rum i söderläge.

Vår definition av vattenbehov

För att förklara olika växters behov kommer en definition över de piktogram, alltså de små ikoner som sitter på våra krukor, där vi anger växtens olika behov och skötselanvisningar. Vi utgår från en normalstor kruka som är mellan 11-13 cm i diameter, därefter får du lägga till eller dra ifrån mängd vatten i förhållande till de växter du har i ditt hem.

 • Sparsam vattning                         
  Dessa räcker det att vattna med ca 1,5 dl varannan eller var tredje vecka. Till exempel kalanchoe, svärmorstunga och porslinsblomma.
   
 • Lagom vattning
  Vattna med ca 1 dl varje vecka. Här finner du brudorkidé, murgröna, fredskalla och juvelblomma med flera.
   
 • Riklig vattning
  Lättaste sättet att vattna dessa växter kan vara att doppa hela innerkrukan i vatten och låta den stå och dra några minuter så jorden blir ordentligt genomfuktig en till två gånger i veckan. Exempel på växt som vill ha mycket vatten är azalea, hibiskus och hortensia.

Njut när de blommar

Sist men inte minst kan det vara bra att ha i åtanke att vissa, särskilt blommande krukväxter som krysantemum, kalanchoe och begonia, blommar under två till sex veckor och är därefter förbrukade. Mata komposten med den energi som finns kvar i växten. Det är alltså inget misslyckande med din vattning att blommorna ramlar av efter en tid utan helt naturligt. Orkidéns blommor håller betydligt längre och kan stå uppåt ett halvåri gynnsamt läge men även dessa har en begränsad livslängd. Med lite mindre vattenmängd och ljus placering, utan direkt solljus, finns det dock stora chanser att nya orkidéstänglar tittar upp inom några månader.

Mer för dina krukväxter

Hitta rätt jord för dina växter >>
Två smarta produkter som hjälper dig att gödsla dina inomhusväxter >>

 

Vattenkanna

1.5 L, Svart

149:-
Läs mer

Näringspinnar Gröna växter

30-pack

4990
2 FÖR 79,90
Läs mer

Näringspinnar Blommande

30-pack, Röd

4990
2 FÖR 79,90
Läs mer
Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc