Hur mycket vatten är lagom? Det beror på växten, jorden, placeringen och årstiden. Här får du våra bästa tips och råd för att lyckas med vattningen av dina krukväxter inomhus.

Vattna dina krukväxter inomhus

Först och främst behöver du ta reda på vilka behov din krukväxt har. Några växter behöver mycket vatten, medan andra vill ha mindre.

Hitta din krukväxt bland våra växtguider

Hur mycket vatten vill krukväxterna ha?

Olika krukväxter har olika behov. Även likadana växter som står på olika platser kan behöva vattnas olika mycket. 

Många är rädda för att växterna ska få för lite vatten, och vattnar gärna lite extra för att vara på den säkra sidan. Kanske är det precis därför fler krukväxter stryker med på grund av övervattning än av torka. Om bladen på din krukväxt blir gula, har den förmodligen vattnats för mycket. Ett bra tips för att undvika detta, är att säkerställa att plantans ytterkruka eller innerkruka har hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut.

Känn med fingret i jorden eller lyft på krukan

Lär känna hur jorden och krukan känns när din krukväxt är nyvattnad eller i behov av vatten, genom att känna med fingret i jorden eller lyfta på krukan. Jorden ska i de flesta fall kännas lätt fuktig. Om jorden är blöt bör du undvika att vattna. Häll bort överflödigt vatten, så undviker du att rötterna kvävs och växten vissnar. Om jorden istället är stenhård och torr behöver växten lite mer vatten, alternativt vattnas lite oftare.

Läge, värme och luftfuktighet

Värmen och luftfuktigheten i hemmet spelar en stor roll för växtens behov av vatten. I ett svalt rum i skugga är avdunstningen från växten betydligt lägre och växten behöver mindre vatten än i ett varmt och soligt rum i söderläge.

Tiden på året

Under vinterhalvåret behöver de flesta krukväxterna mindre vatten än under årets ljusa månader. Det beror på att mörkret gör att fotosyntesen i växterna inte är lika aktiv, vilket bidrar till att växterna inte gör av med lika mycket vatten.

Tjockleken på bladen

En tumregel är att växter med tjocka blad klarar torka bättre än de med späda, tunna blad.

Rotsystem och jordvolym

En växt som har stått i samma kruka under lång tid, kanske flera år, har troligtvis ett kraftigt rotsystem. Genom att plantera om den i en större kruka så kommer det få plats mer jord i krukan och då kommer du inte behöva vattna lika ofta. En nyköpt växt har tunna, fina rötter och mår bäst av att vattnas mer sparsamt i början för att inte dränka det sköra rotsystemet.

Vår definition av vattenbehov

För att förklara vilket behov växterna du hittar på Plantagen har, så har vi placerat ikoner på växternas krukor. Ikonerna beskriver skötselråd och behov. Tipsen är generella, mängden vatten en växt behöver beror som vi berättade ovan på flera saker.

  • Sparsam vattning                         
    Dessa räcker det att vattna varannan eller var tredje vecka. Till exempel kalanchoe, svärmorstunga och porslinsblomma.
  • Lagom vattning
    Vattna ungefär en gång i veckan. Här hittar du brudorkidé, murgröna, fredskalla och juvelblomma med flera.
  • Riklig vattning
    Lättaste sättet att vattna dessa växter på är att doppa hela innerkrukan i vatten och låta den stå och dra några minuter så jorden blir ordentligt genomfuktig, en till två gånger i veckan. Exempel på växt som vill ha mycket vatten är azalea, hibiskus och hortensia.

Njut när växterna blommar

Sist men inte minst kan det vara bra att ha komma ihåg att växter blommar i cykler. Att blommorna till slut trillar av betyder alltså inte att du har misslyckats med vattningen. Om dina växter får rätt skötsel så kommer de blomma igen och igen, när plantan är redo för det. Lär känna dina krukväxter så kommer du förstå vad de behöver för att trivas och blomma om. 

Läs våra växtguider med skötselråd för olika växter


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet. 
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.Näringspinnar Gröna växter

30-pack

5490
2 för 99,90:-
Läs mer

Näringspinnar Blommande

30-pack

5490
2 för 99,90:-
Läs mer

Vattenkanna

1.5 L, Svart

189:-
Läs mer
Vattenkanna 6L K&C
Medlem 30%

Vattenkanna 6L K&C

6 L, Grön

599:-
Läs mer

Bevattningsglob 2-pack

Höjd 25 cm, Brun

149:-
Läs mer

Bevattningsglob

250 ml, Transparent

5990
2 för 99,90:-
Läs mer

Självvattnare terrakotta

Röd

3990
3 för 99,90:-
Läs mer
Vattenkanna K&C
Medlem 30%

Vattenkanna K&C

6 L, Beige

599:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen