Anemon är en populär sensommarväxt med stora blommor i olika färger. Flera varianter har lång blomningstid och ger färg åt trädgården under hösten. Läs här om hur du tar hand om dina anemoner och får en mer färgsprakande rabatt.

Anemon - så lyckas du

Latin: Anemone
Familj: Ranunculaceae
Släkte: Anemone

Anemoner och sippor

Anemonen är en knölväxt från Sippsläktet. De finns många olika varianter av anemoner – en del blommar på våren som sippor medan andra spirar på sensommaren fram till hösten då värmen avtar. De flesta är fleråriga och växer med jordstam och långa stjälkar.

Skötsel av höstanemon

Med sina höga stänglar med blommor och gröna bladverk är höstanemoner är den vanligaste sortens anemon att köpa i butik – och tacksam att plantera ute i trädgården. Växten blommar från juli till och med september.

  • Läge. Anemonen trivs bäst i halvskugga. Hitta en skyddad plats i trädgården som inte är för solig eller för skuggig.
  • Jord. De gillar fukthållande, näringsrik och väldränerad jord.
  • Bevattning. Det får inte vara för blött för anemonen, men jorden får heller inte torka ut. Vattna jämnt och regelbundet.
  • Beskärning. Du beskär din anemon på våren och då ned till marknivå.

Förökning av anemon

Under våren kan du föröka blomman med rotknölar som du tagit upp ur jorden och placerat ut på olika platser. Förökning på hösten sker genom att du delar växten som växt sig stor och kompakt.

Snitt- och bukettanemoner

Förutom att anemonerna skänker färg åt trädgården är de utmärkta snittblommor med sina skira kronblad. Arten ‘Anemone coronaria’, bukettanemon, är en sådan variant. Denna kommer i olika färger och har både fyllda och enkla blommor. Du kan odla dina egna snittblommor i trädgården och plocka in knoppar till vaser inomhus.

  • Snitta blommorna precis innan knopparna börjat få färg. Var försiktig så att knopparna inte skadas.
  • Snitta om stjälken innan blomman sätts i vas, liksom du gör med andra snittblommor.
  • Ställ bukettanemonerna i kallt vatten och placera svalt för längre hållbarhet.

Bukettanemoner som odlas kan övervintras om de placeras på en skyddad, solig och varm plats, främst i de södra delarna av landet. De går även att plantera ut som ettåringar. Förvara knölarna frostfritt över vintern.

Läs mer

Jordskola – bästa möjliga jord till dina växter >>
Vattna utomhusväxter under vår och sommar >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen