Aronia – plantering och skötsel

Aronia har nästan allt man kan önska sig av en buske eller häck; klara gröna blad, snabb tillväxt, vackra vita blommor, nyttiga bär och fantastiska höstfärger.

Aronia – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn: Aronia
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Svartaronia Aronia melanocarpa är den vanligaste sorten aroniabär. Därefter kommer Rödaronia (Aronia arbutifolia). Gemensamt för de båda bären är att de har blanka blad, vita blommor och syrliga bär fullproppade med antioxidanter.

Aronia gör sig bra både som häck, i grupp, som avskärmare, i sluttningar eller som en fristående färgklick i trädgården. Växten tål kraftig beskäring och kan därför också formklippas. När växten beskärs klipps ofta knopparna bort, vilket gör att det inte blir lika många blommor och bär men lika vacker är aronia för det.

 Svartaroniabusken pryds av vackra, vita blommor i juni. Dessa bildar svarta bär som växer i täta klasar senare under säsongen. 

Blommor, bär och höstfärger

Aronia byter skepnad över säsongerna och bjuder på sin växtprakt från tidig vår till långt in på hösten och vintern.

På våren får den stora, vita blomklasar som utvecklas till rikligt med bär senare under sommaren. Buskens namn beskriver bärens färg; svartaronia ger svarta bär och rödaronia röda.

När hösten kommer ändras buskens blad från grön till starkt röda. Några sorter skiftar i rött, orange och gult. Ju starkare sol, desto kraftigare höstfärger och tillsammans med de vackra bären blir busken ett vackert blickfång i din trädgård. Bären hänger kvar på grenarna till långt efter att löven fallit till marken, vilket gör att busken är dekorativ länge.

Det här kan du laga av aroniabär

Aroniabären är ganska sura. Låt dem hänga kvar på busken så länge som möjligt innan du skördar och frys ner bären innan du använder dem så blir det lite sötare. När det är dags att ta vara på bären är det en god idé att vara generös med sockerströaren!

Saft
Aroniabären är allra godast i saft, gärna tillsammans med andra lite sötare bär eller lite svartvinbärssaft. Aroniasaft kan också blandas med äppeljuice. Räkna med att använda lite mer socker än vanligt. Saften kan njutas både kall eller varm och passar lika bra till sommardrinken som till glögg eller toddy.

Sylt
Sylt på aroniabär är ockås en delikatess. Utgå från ditt favoritrecept på sylt, och tillsätt lite extra socker. Många väljer att tillsätta äpple i aroniabärsylten, det är gott.

Gelé
Precis som vinbär, så passar aroniabären utmärkt för gelé. Gelén använder du på smörgåsen eller till maten, det smakar extra gott till vilt.

I Östeuropa är det vanligare att odla aronia för bären skull än i Norden. Där används bären ofta i hälsokostprodukter, tack vare mängden antioxidanter. Det går också att göra vin och likör på bären.


Plantera aronia

Aronia är en växt som tål det mesta, men som inte gillar torka. Busken trivs bäst i sol eller halvskugga, men tål också att planteras helt i skugga. Buskens blad får mer intensiva färger om hösten om den står i fullt solsken.

Plantera aroniabusken i näringsrik, bra och fuktig jord på ett ordentligt djup så torkar den inte ut så lätt. Gräv en grop som är minst 40 cm djup och lika bred. Du behöver inte tänka på att luckra upp jorden, aronia klarar kompakt jord och är inte i behov av god dränering för att trivas. Däremot är det bra om du blandar upp jorden i gropen med Plantagens Planteringsjord Kvalitet och kogödsel. Då ger du busken bästa möjliga start!

Plantera aronia från tidig vår till frosten kommer på hösten. Vi rekommenderar att du planterar busken antingen på våren eller hösten, när det är enklast att hålla en jämn fuktighet i jorden under tiden rötterna etablerar sig.

Rödaroniabär är en spännande variant av aronia – den är inte lika vanlig som svartaronia men de båda buskarna delar många egenskaper. 

Skötselråd för aronia

Aronia är en tålig buske som kräver väldigt lite skötsel för att växa och trivas. Det är en lättskött trädgårdsväxt vars bär går att använda till mycket.

Vattning

Vattna regelbundet under buskens första år efter plantering, så att rötterna får vattnet de behöver för att växa sig starka. När busken har etablerat sig så räcker det att du vattnar under riktigt torra och varma sommardagar.

Gödsel

Blanda ner kogödsel i jorden när du planterar aronia och gödsla gärna med kogödsel eller trädgårdsgödsel på våren eller tidigt under sommaren de första åren.

Beskärning

För att få aroniabusken riktigt tät och fin från toppen till botten, kan du klippa ner den kraftigt de första åren. Det kallas att uppbyggnadsbeskärning. Om busken är gles kan du beskära grenarna ner till 15 cm över marken. Det gör du på våren, året efter planteringen. Nya skott kommer att bildas precis under skärsnittet. Året därpå beskär du 35 cm över marken. Ofta räcker det bra för att skapa en tät buske, annars beskär du 55 cm över marken tredje året. Därefter föryngringsbeskär du aroniabusken efter några år, genom att året klippa ner den till 15 cm över marken.

 Både svartaroniabär och rödaroniabär får fantastiskt färgsprakande bladverk på hösten, med antingen knallröda blad eller blad som varierar i gult och orange..

Skörda aroniabär

Svartaroniabären skördas när de är helt svarta. Bären är ganska sura och passar därför bäst att sylta och safta. Bären blir sötare av att frysas ner, så frys gärna in bären innan du tillreder dem. Du kan också vänta med att skörda bären till efter första frostnatten har passerat. Se då upp för konkurrens från småfåglarna som gärna tar för sig av bären när de får chansen!

Olika typer aronia

Aronia finns i flera varianter, bären är antingen svarta eller röda.

  • Svartaroniabär ‘Moskva’ är den härdigaste busken. Den tål klimat upp till växtzon 7, och blir ett par meter hög som fullvuxen.
  • Svartaroniabär ‘Hugin’ klarar sig bra upp till växtzon 5, och blir inte lika hög eller bred som ‘Moskva’. Bladen slår ut ganska sent på våren, men de håller sig också kvar länge på hösten.
  • Rödaroniabär (Aronia arbutifolia) blir upp till 3 meter hög och 1,5 meter bred. Bären används på samma sätt som svartaroniabär. Busken trivs i växtzon 1 till 4, och kan klara vintern bra även i landets nordligaste delar.

Här hittar du alla våra aroniabärbuskar


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Kaja Krokan Aasen, trädgårdsmästare och assisterade butikschef på Plantagen, med stort intresse för trädgårdsplanering generellt och perenner specifikt.


Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen