Avenbok – plantering och skötsel
Avenbok är en av de populäraste häckväxterna i Sverige och ingår i familjen björkväxter. Den är lättskött, tät och tål hård beskärning.
Vetenskapligt namn (Latin): Carpinus betulus
Familj: Björkväxter (Betulaceae)
När ska jag plantera avenbok?
Avenbok går att plantera under både hösten och våren eller under hela året om det är en krukodlad planta. Hur den ska planteras beror lite på hur du har tänkt att använda den. Ska du använda den som solitär, alltså ensamt växande träd, behöver du inte tänka speciellt mycket på avstånd till annat, det viktigaste handlar om ett bra djup med bra jord, näring och vatten.
Plantera avenbokshäck
Om du däremot ska plantera det som en häck är det viktigaste att tänka på avståndet och att plantera på ett sätt som rätt för just häckar. Här handlar det om att styra dina nyplanterade växter på ett önskat sätt, vilket i häckens fall är rakt upp. Stötta gärna upp dina plantor med bambupinnar de första åren för att få dem att växa på likande sätt och sätt dem inte heller för tätt.
Skötsel avenbok
- Jord
Jorden som ska användas är en blandning av näringsrik, mullrik och väldränerad jord, som med fördel blandas upp med den jord som redan finns i marken.
- Vattning
Det är viktigt att den kan få rejäl tillgång till vatten och inte torkar ut, speciellt i början av sin tillväxt. Se därför till att vattna dina plantor om det varit torrt länge, ibland så ofta som två gånger i veckan.
- Gödning
Det är också rekommenderat att man gödslar avenboken under våren så att den kan få rikligt med näring att använda sig av under tillväxtperioden. Med tanke på sitt snabba växtsätt är det bra att ge rikligt med näring.
- Beskärning
Beskäringstiden för en avenbok är under JAS-perioden, alltså mellan juli och september. Avenboken tål som sagt ganska hård beskärning och vill man kontrollera höjden på plantorna så är det toppen som ska beskäras först av alla. Men låt den först växa upp till den höjd du vill att den ska vara innan toppen klipps - därefter beskär du och din avenbokhäck kommer växa mer på bredden och du får en tätare häck.
En tät och vacker häck med avenbok
I Norden är avenboken relativt ovanlig i naturen. Som träd, i vild form, växer den endast i den sydligaste delarna av vårt land. Däremot är det en växt som i form av buskar och häckar är väldigt vanlig i svenska trädgårdar eller parker. Avenbok planteras på detta sätt på grund av dess förmåga att stå emot det mesta av förhållanden. Den är inte speciellt krävande att ta hand om och när den väl etablerat sig på sin odlingsplats kan man räkna med att ha en prunkande växt i många år framöver.
Sin tålighet för olika jordar och olika platser går hand i hand med dess förmåga att tåla hårda beskärningar, vilket gör avenbok till en perfekt växt att plantera som formklippt häck eller som formklippta solitärer. Detta träd kan bli upp emot 25 meter högt, men det normala ligger omkring tio meter.
Bladen - utmärkande drag med insynsskyddande egenskaper
När förhållandena är ideala växer avenbok också snabbt, över 50 centimeter på ett år. Själva utseendet på avenboken är karaktäristiskt. Dess främsta utmärkande drag är bladen, som växer fram på vårkanten och blir vackert ljusgröna. Dessa ljusgröna blad växer på ett väldigt tätt sätt, vilket givetvis är en av de stora anledningarna till att avenbok används som häck, eftersom de ger bra insynsskydd.
Bladen har också en väldigt speciell form, äggrunda med en spetsig och sågad kant. Bladen är också starkt veckade på ovansidan, vilket skapar avenbokens unika utseende. Dessa blad kommer att färgas gula när hösten närmar sig, för att sedan gå över i rödbrun färg. Blommorna på en avenbok är små och knappt synliga och blommar mellan maj och juni.
I vilt tillstånd växer avenboken framför allt i de södra delarna, men det går alldeles utmärkt att plantera den över hela landet – då speciellt som häckväxt eftersom att den är speciellt härdigt för ganska tuff beskärning. Avenbok, som är en typ av björkväxt och ger blad därefter, är en väldigt lättplanterad växt som också är enkel att ta hand om.
Avenbok kallas i många fall också för vitbok, speciellt när det gäller trädets användning som virke. Detta träd har nämligen ett hårt virke, ett av de allra hårdaste som finns blad svenska träd idag. Dock är det inte speciellt vanligt, eftersom att trädet i vild form inte blir speciellt stort och odlingen av avenbok idag framför allt handlar om häckar och väl beskurna sådana. Är du ute efter en häck som växer till sig fint, går att forma som du vill och dessutom levererar mängder med härliga höstfärger är det en avenbok som du ska plantera!
Snabbfakta avenbok
- Var en av de allra sista lövväxterna att invandra till Sverige efter istiden
- Växer i vild form i stora delar av Mellan- och Sydeuropa, samt i västra delarna av Asien
- Har det hårdaste och starkaste virket som finns i Sverige och användes förr till många detaljer i maskinerier
- Är landskapsträd för Öland
- En lättodlad och lättskött växt som trivs i de flesta jordar
- Tappar en del av sina blad till vintern, men det är vanligt att ganska många rödbruna blad sitter kvar tills dess att nya knoppar tränger bort dem
- Ingår i familjen björkväxter och kallas bland annat också för annbok
- Blommar på vårkanten och trädet kan i gynnsamma förhållanden bli upp till 25 meter
Mer om träd och häckväxter
Vi ger dig fem bra alternativ på snabbväxande häck >>
Lär dig mer om lövfallande buskar och träd >>