Dekorera trädgården med ljusslingor

När mörkret lägger sig om kvällen är det vackert med ljus som lyser upp träd och buskar i trädgården. Med en utebelysning i form av ljusslingor i olika former kan du dekorera både växter, entré, balkong och altan.

Dekorera trädgården med ljusslingor

Fem steg till ljus i mörkret

Att dekorera med ljusslingor utomhus är en växande trend i Sverige. Ljusslingor råder även lite bot på det mörker som täcker vårt land från oktober till mars. Lys upp kvällarna i trädgården med glittrande ljus – snabbt och enkelt. Följ dessa fem steg:

  1. Planera belysningen. Planera vilka växter i trädgården som du vill lysa upp – som träd, buskar och gångar.
  2. Välj ljuskällor. Välj en lämplig armatur, vare sig det är ljusslinga, spotlights eller annan belysning.
  3. Beräkna watt, avstånd och kopplingar. Räkna ihop summan av alla armaturers watt och låt detta avgöra valet av transformator (20W eller 60W). Beräkna även avståndet mellan ljuskällorna i trädgården, och välj sedan längd på kablar som behövs, samt antalet Y-kopplingar. Vissa system går att koppla ihop med varandra, läs på förpackningen vad som gäller.
  4. Lägg till timer. Lägg till en timer eller sensor för ljus, som känner av gryning och skymning, att automatiskt slå av och på lamporna. I vissa system ingår timer.
  5. Snart klart. Koppla ihop allt. Färdigt!

Häng upp ljusslingor utomhus

Oavsett om det är juletider eller ej, finns det massor med ljusslingor att pynta farstubro, rabatt och balkong med. Välj mellan hängande ljusbollar, slingor med stora glödlampor och LED-ljus att dekorera träd, buskar och entré med.

Olika design för olika stilar:

  • Julbelysning. Under julen finns det ännu fler ljusslingor att välja på, inte minst sådana med figurer som stjärnor, granar och renar. Ljusslingor med form av istappar vid farstubron ger huset en välkomnande känsla. Läs på förpackningen om de klarar utomhusbruk.
  • Enkla, rena dioder. Denna typ av ljusslinga fungerar när som helst under året och går att dekorera både altan, balkong och trädgårdsväxter med. Ger ett klassiskt, stilrent intryck. Välj mellan vitt och varmvitt ljus.
  • Ljusslingor i olika färger. Färgade lampor är en typ av belysning som ger liv åt träd, balkong och uteplats både under sommar och vinter. Det sätter stämningen direkt och för tankarna till varma kvällar på sommarens uteserveringar.

Dela julinspiration med varandra

Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!

 

Ljusslingor som drivs av solceller

Ljusslingor som alstrar energi från solens ljus är en hållbar ljussättning i trädgården. De hämtar kraft under dagen för att sedan lysa upp buskar, trädgårdsgångar och inglasade altaner under kväll och natt.

Batteridriven utomhusbelysning

Batteridrivna ljusslingor och lyktor kräver inget uttag och kan placeras var som helst i trädgården. De drar minimalt med energi och håller länge. Om du har uppladdningsbara batterier kan du återanvända dessa, om och om igen.

Anslutna till vägguttag

De ljusslingor som ansluts till eluttag behöver antingen placeras på en plats där det är lättåtkomligt, eller tilldelas en förlängningssladd som ger en längre räckvidd. Dessa typer av ljusslingor kan du låta tända och släcka med en timer vid vägguttaget.

LED-belysning utomhus

LED är en tacksam teknik som drar ytterst lite el och därför går det att ha LED-drivna ljusslingor påslagna dygnet runt. Batterier som driver LED-belysning i form av ljusslingor har ett längre liv än andra typer av ljuskällor – perfekt för belysningen i rabatt, träd och buskar.

Läs mer

Se all utebelysning >>
Lys upp mörkret med rätt belysning inomhus >>
Rama in entrén med olika sorters barrväxter >>Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen