Bergbambu – plantering och skötsel

Bergbambu är en växt som gör sig allra bäst ute i trädgården. Den är utmärkt att använda som insynsskydd och häck, och du kan låta den växa gemensamt i grupp eller stå helt för sig själv. Bergbambu är en tålig och vacker växt som inte sprider sig vilt, vilket gör att den är både tacksam att plantera och sköta.

Bergbambu – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Fargesia murielae
Familj: Gräsväxter (Poaceae)

Plantering och skötsel för bergbambu

Bergbambu är en enkel växt att ta hand om och majoriteten av tiden sköter den sig själv och behöver inte pysslas om. Dock kan det finnas en risk i övergångarna mellan årstider, då bergbambun kan påverkas av tjälen i backen, samtidigt som den varma vårsolen lyser på. Det kan innebära att bergbambun drabbas av tjältorka, och det undviker man bäst genom att skydda växterna mot solen tills tjälen i marken har släppt. Som förebyggande åtgärd kan man täcka kring plantorna med lite löv på hösten. Bergbambu behöver inte heller beskäras.

Plantera bergbambu

För att ge bergbambu de bästa förutsättningarna för att växa på ett bra sätt är det rekommenderat att plantera dem med tre eller fyra stycken per meter, ifall det är en häck man är ute efter. Bergbambu trivs också allra bästa i jord som är mullrik och samtidigt dränerad – vanlig planteringsjord fungerar alldeles utmärkt. Det finns inga större skäl till att gödsla bergbambu eftersom att växten är frodig i sig själv, men vill man ta hand om den på allra bästa sätt med bäst resultat rekommenderas trädgårdsgödsel och kogödsel. Bergbambun planteras med fördel på våren.

En mysigare inramning av trädgården med bergbambu

Många väljer idag att använda sig av bergbambu som häckar, vilket är fördelaktigt på många sätt. Genom sin naturliga snabbhet i tillväxten går det generellt snabbare att odla en fin och hög häck, och genom sin täthet skapar den effektivt ett insynsskydd som inte bara ser vackert ut utan också bibehåller sina blad över hela året.

Bergbambu passar också bra omkring altaner och uteplatser tack vare sitt mysigt prasslande ljud när vinden tar tag i de små, grönvita bladen som växer på bambustjälkarna. Tack vare sin tålighet är det också växter som lämpar sig utmärkt för vårt klimat och de gör sig som bäst i växtzonerna 1-4.

Bergbambu trivs i många olika typer av lägen, allt från skuggiga platser till direkt sol, men föredrar att stå på en halvskuggig plats som delvis är vindskyddad. Bergbambun har också olika arter, som blir olika höga, vilket gör det lätt att välja precis den sort som passar i olika lägen. Sorten bambu bimbo blir betydligt mer kompakt och lägre än de andra på sina knappa 150 centimeter, medan sorten jumbo kan växa sig hög och rak på omkring 400 centimeter. Det finns även andra sorter av bergbambu där bladen har en djupare grön färg smaragd eller där bladslingorna är röda vampire.

Korta fakta bergbambu

  • Finns i olika sorter, med olika längder.
  • Tillhör familjen gräsväxter, då bambu delar många egenskaper med gräs.
  • Populäraste bambusorten i västvärlden.
  • Blommar väldigt sällan, med intervaller på 40-120 år.
  • Likt all bambu växer den snabbt.

Mer växtinspiration och odlingstips

Lyckas med häckplantering >>
Kolla in fem tips till snabbväxande häckar >>

Du är här:


Bergbambu 'Rufa'

Ø23 cm, Grön

379:-
Läs mer

Bergbambu 'Rufa'

Ø14 cm, Grön

149:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen