Bergenia – plantering och skötsel

Bergenian, är en vackert blommande växt som är bland de första ut i blomning när vårens strålar värmer. Denna växt härstammar från Sibirien och norra Ryssland Mongoliet, vilket gör den till en av de absolut starkaste växterna som vi kan hitta i våra rabatter.

Bergenia – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Bergenia crassifolia
Familj: Stenbräckeväxter (Saxifragaceae)

Tips för att odla bergenia

Bergenian är en väldigt härdig perenn som tål att stå i väldigt utsatta miljöer, samtidigt som det inte krävs mycket för att den ska överleva och frodas när det gäller skötsel och omvårdnad. Den trivs bra i solsken men också växande i skugga.

Skötsel bergenia

 • Jord
  Vanlig planteringsjord är en bra idé för att ge bergenian bäst möjlighet.
   
 • Näring
  Det är inte nödvändigt att gödsla bergenia men du ger växten bättre förutsättningar. 
   
 • Vattning
  Vattning ska ske på regelbunden basis, speciellt då bergenian är nyplanterad.
   
 • Vintertäckning
  Det kan också vara en bra idé att täcka över växterna med en duk under vintern för att undvika eventuella vinterskador. 

Säker skönhet året om med bergenia

Det är en anledning till att bergenia är en populär växt i svenska trädgårdar, men just för att den inte kräver så mycket uppmärksamhet är det också lätt att glömma bort den och ta den för given. De vanligaste sorterna idag har stora gröna blad som håller sig gröna året om. Bladen växer sig stora och kan till slut täcka marken.

Bergenians blomningstid är på våren, någon gång mellan april och juni, och då samlas en mängd små, fina blommor på höga stänglar. Oftast är de åt det rosa hållet, men de kan också gå mot lila färg. Det finns också andra sorters bergenior som kan få annorlunda färger, samt de varianter som inte växer sig lika stora. De alla delar dock den gemensamma egenskapen av att vara väldigt starka växter som kan växa på de mest ogästvänliga ställen.

Snabbfakta Bergenia

 • Växer och frodas i hårda miljöer.
 • Blommar i Sverige mellan april och maj.
 • Blomman blir omkring 30-40 cm hög.
 • Väldigt vanlig marktäckare i rabatter i svenska trädgårdar.
 • Trivs i sällskap med andra växter.
 • Flerårig.
 • Får intensivt röda blad på hösten.
 • Kallas ibland för vinterblad.

Inspiration och råd för perenner och odling

Vägledning för att lyckas med perenner >>
Skapa din drömrabatt i fem steg >>

Du är här:

Teman:

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen