Blåbärstry – odla dina egna

Blåbärstry är riktigt tåliga och lättodlade buskar som, förutom att vara dekorativa, bildar ätliga blå bär med smak som närmast kan liknas blåbärets.

Blåbärstry – odla dina egna

Vetenskapligt namn (Latin): Lonicera caerulea var. kamtschatica
Familj: Caprifoliaceae – kaprifolväxter

Precis som blåbär är blåbärstry fullproppat med nyttigheter som vitaminer, kalcium och antioxidanter.  Dessa snabbväxande bärbuskar finns i många sortvarianter och passar utmärkt att odla i kallare klimat. 

Tacksam och lättodlad

Det går nästan inte att misslyckas med blåbärstry. Oavsett om du väljer att odla i rabatt, stor kruka eller pallkrage är denna buske oerhört tacksam. Blåbärstry finns som ryska eller kanadensiska sorter, där de kanadensiska är anpassade till mildare, mer växlande klimat medan de ryska vill ha en mer sammanhängande vinter.

Ursprung

Blåbärstry är en ätlig underart till blåtry (Lonicera caerulea). Det finns många olika sorters blåbärstry som förädlats och korsats fram, främst i Japan, Ryssland och Kanada. Målet är vackra buskar som ska ge riklig skörd av smakliga bär. Blåbärstry får dessutom blommor med massvis av nektar– rena godispåsen för hungriga humlor och bin. Blåbärstry som buske är långlivad och kan bli nästan 40 år.

Aromatiskt sötsyrlig 

Smaken hos blåbärstry varierar från sort till sort men gemensamt är ofta en aromatisk, sötsyrlig smak som påminner om en blandning av hallon, svarta vinbär och blåbär. Det finns ett blåbärtry för alla, de med mycket sötma och de med mer syra. Du kan safta, sylta och torka blåbärstry– eller äta dem som de är. Tillsätt gärna lite honung, socker eller något annat sött när du äter blåbärstry, det bidrar till en ännu godare smak!

Plantera flera olika sorter blåbärstry 

För att blåbärstry ska ge både större och godare skörd ska flera sorter planteras tillsammans. Vanliga är ryska och kanadensiska namnsorter och resultatet blir bäst om sorter med samma ursprung samplanteras. 

Gör så här

 • Plantering
  Om riklig mängd bär önskas ska helst två olika sorter planteras med ett plantavstånd på 0,5–2 meter, beroende på om häck eller fristående buskar önskas. Blåbärstry börjar växa tidigt på våren och därför är höstplantering att föredra, men även tidig vår fungerar. 
 • Jord
  Blåbärstry trivs i de flesta jordar men bäst är en väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord.
   
 • Vatten
  Vattnas rikligt vid plantering och därefter regelbundet. Hellre rikligt mer sällan än små skvättar ofta.
   
 • Läge
  Odla i full sol till halvskugga så trivs busken bäst. Täck busken med nät för att hålla fåglar på avstånd från bären.
   
 • Beskärning
  De första åren kräver inte blåbärstry någon större beskärning. Men från år tre påbörjas en årlig föryngringsbeskärning där några av de äldsta grenarna klipps bort. Beskär under vårvintern när busken befinner sig i vintervila. Om en gammal buske växer dåligt och ger sämre skörd kan alla grenar beskäras ned till cirka 30–40 cm ovanför mark. 

Tips! Föröka blåbärstry med sommarsticklingar som tas när årsskotten växt ut. Sätt sticklingarna i en kruka med jord och ställ på skuggig plats tills rötter bildats. Efter några månader kan sticklingarna planteras ut en och en. 

Läs mer

Bär – så lyckas du >>
Jordskola >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen