Blommor i ampel – så lyckas du

Pryd din balkong, uterum eller trädgård med hängande blommor i amplar. Det ger fina färgklickar och är ett bra sätt att spara på utrymme. Vi ger dig flera förslag på hur du kan lyckas med dina amplar så att det även händer någonting på höjden i ditt uterum.

Blommor i ampel – så lyckas du

Självkomponerade amplar

Om du vill sätta personlig prägel på dina amplar kan du samplantera olika blommor och göra egenkomponerade arrangemang. Olika blommor i ampeln ger en härlig känsla till uterummet eller balkongen och med dessa kan du skapa fina färgkombinationer.

 • Ton i ton. Använd blommor i samma färgskala men i olika nyanser som går ton i ton – gärna tillsammans med flerfärgade blommor. Begonior är fantastiska blommor för amplar som kan varieras med exempelvis fuschia och laxrosa färg. Välj att lätta upp med lite hängande grönska eller låt ampeln vara som den är – i färg.
   
 • Gröna amplar. Med enbart gröna blad kan din ampel välkomna sommaren i finaste skrud. Många gröna växter tål också skugga eller halvskugga väl, såsom ormbunke, gullranka och murgröna.
   
 • Färgregn hela sommaren. Låt mängder av färger samsas i ampeln sommaren igenom. Prova till exempel rosa, rött, gult och orange för Hawaii-känsla eller en skir plantering med blått, grönt och ljusrosa.Tips på blommor är pelargon, penseer, petunior och trädgårdsverbena. Med den sistnämnda blomsorten får ampeln också garanterat besök av fjärilar.

Tips! Tänk på att använda växter som inte växer sig alltför höga. De är finare om de hänger ner och bildar ett litet “vattenfall” av sommarblommor.

Pyssla om din ampel

Ampelblommor bör skötas om på rätt sätt för att inte torka ut eller sloka. Det finns olika sätt att ta hand om dina amplar beroende på om du är hemma eller åker på semester.

 1. Klipp ner ampeln innan du ger dig av på semester. Vattenbehovet är då inte lika stort och främjar blomningen.
 2. Plocka alltid bort vissna blommor och blad med jämna mellanrum då dessa annars tar energi från de friska blommorna.
 3. Tänk på näringen. En ampel behöver ofta rikligt med blomnäring för att hålla sig så fin som den bör.
 4. Glöm inte bort att vattna ofta. Speciellt om ampeln hänger i soligt läge kräver den mycket vatten för att inte torka ut.
 5. Uttorkade eller slokande amplar kan du ställa på vattenfyllt fat så att rötterna får suga åt sig ordentligt med vätska.

Rätt jordvolym i bästa krukan

Amplar behöver ofta rikligt med jord för att växa sig frodiga och trivas. Ju större ampel desto större jordvolym – så enkelt är det! Tänk också på att anpassa hela arrangemanget med rätt kruka så att blommorna har ordentligt med utrymme att växa. Du kan självklart också testa att tillverka dina egna amplar med flätade korgar eller egenmålade krukor för en personlig tvist i uterummet.

Förslag på fina blommor i amplar

Sommarblommor - så lyckas du >>
Murgröna - lättskött och luftrenande växt >>Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen