Bondbönor – odla dina egna
Bondbönan har ett riktigt träffande namn, då det inte är en böna som förekommer i vilt tillstånd, utan endast som odlad. Hur pass länge den odlats här i Sverige är inte helt klarlagt, men åtminstone sedan bronsåldern.
Vetenskapligt namn (Latin): Vicia faba
Familj: Ärtväxter (Fabaceae)
Lätt att odla bondbönor
För den som vill odla sin egen täppa är bondbönan ett utmärkt val. Den är lättodlad och tålig och kan till och med överleva en frostnatt. Bondbönor kan alltså planteras så fort jorden reder sig, det vill säga när tjälen gått ur marken och jorden hunnit torka lite efter snösmältningen. Planteringen kan göras redan tidigt i mars, i alla fall i södra delarna av Sverige fram till maj.
Blötlägg fröna innan plantering
- Innan bondbönorna planteras så ska man blötlägga fröna i ett dygn.
- Plantera fröna på ungefär fem centimeters djup, med ett avstånd på runt 15 centimeter mellan dem.
- Planterar man bondbönorna i flera rader så ska avståndet mellan raderna vara ungefär en halv meter.
- Bondbönor kan sedan med fördel kuperas, och behöver vanligtvis också växtstöd, då plantorna kan bli riktigt höga.
Förodling och utplantering
Det går också bra att förplantera bondbönor i växthus eller inomhus. När man sedan planterar ut de förplanterade bondbönorna kan man göra det under den tid man normalt skulle sått dem utomhus. De förplanterade bondbönorna kommer sedan att blomma och ge bönor tidigare, och då bondbönor kan skördas under en lång tid så gör det att man kan njuta av sina egenplockade bönor under en längre tid. Förplanterar man bondbönor brukar skotten ha skjutit upp och plantan vara klar att utplantera efter två till fyra veckor.
Skötselråd för bondbönor
Bondbönor trivs bäst i väldränerad och kalkhaltig jord, så det är bra att gödsla rätt friskt. Det kommer också att krävas en del ogräsrensning, och bondbönor drar också lätt till sig bladlöss. Bladlössen kan till viss del motarbetas genom att plantorna toppas efter det att de blommat och satt frukter. Jorden som bondbönorna står i kan också med fördel luckras då och då. Kom också ihåg växtstödet! Detta behövs inte alltid men är oftast en fördel.
Bondbönor blommar sedan med små oansenliga vita blommor. Men blommorna bjuder ändå på en överraskning – många tycker att de doftar fantastiskt gott!
Skörden
Bondbönan är en ärtväxt, vilket innebär att ”frukterna”, bönorna, är växtens frön, som finns i gröna baljor, gondolformade skidor. Att öppna dessa skidor kallas på bondspråk för att ”spritsa”, och är någonting som inte kräver någon vidare övning för att utföra.
Bondbönor brukar kunna börja skördas i början eller mitten av juli, och kan sedan skördas successivt fram till långt inpå hösten. Omogna bönor är vita och fullt användbara till matlagning, och de blir sedan alltmer gröna ju längre året lider.
Tidigt skördade bönor som fortfarande är vita kan användas direkt, medan de gröna först behöver skalas. Skalning av bondbönor går till på ungefär samma sätt som skalning av mandlar. Lägg bönorna i kokande vatten några minuter, skölj dem sedan i kallt vatten, så är det en barnlek att skala dem.
En internationell hit
Bondbönor återfinns världen över i många olika kök. Från Afrika till Europa, från Amerika till Asien, odlas bondbönor och används på en mängd olika sätt. Även om bondbönan inte ansetts som finmat, utan som rent folklig föda, finns det många spännande recept att använda den till. Till exempel används den i en av Luxemburgs nationalrätter, Judd mat Gaardebounen, rökt fläskkarré. Rätten härstammar från den lilla byn Gostingen, som är berömd för sina utmärkta bondbönor.
På andra sidan jorden är bondbönor en av ingredienserna i bönpastan Doubanjiang, medan den i Colombia ofta används till att göra soppa på. Söder om Medelhavet används den till exempel ofta i Egypten till att göra falafel på, som ju annars ofta baseras på kikärtor.
Bondbönor har också den fördelen att den kan användas i de flesta stadier – omogna, mogna eller väldigt mogna, vilket är en anledning till att de kan skördas under så lång tid. Dock, beroende på status när de skördas, måste de förberedas på lite olika vis.
Snabbfakta bondbönan
- Bondbönan förekommer endast som odlad växt
- Bondbönan är en ettårig ört
- Har en mycket lång skördeperiod
- Kan bli uppemot 80 cm hög
- Bondbönan har odlats i över 2 000 år
- Bondbönan är rik på vitaminer, mineraler och fibrer
Mer inspiration, tips och guider för dig som vill odla
Jord och gödningsguide >>
Odla fler grönsaker >>
Se Plantagens sortiment av fröer >>
Gödningsskola >>