Ceder – plantering och skötsel

Ceder är barrväxter som har sitt ursprung runt Medelhavet och västra Himalaya. Många cederarter är idag populära även här i norra Europa - inte minst som en alternativ julgran eller inredningsdetalj.

Ceder – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Cedrus
Familj: Tallväxter (Pinaceae)

Ceder, Medelhavsväxter som går hem även i Sverige

Cedrus libani, Atlasceder och Cedrus deodara, Himalayaceder är två mycket populära cederväxter som särskilt till julen blivit trendiga alternativ till en klassisk julgran. Antingen inomhus eller i en kruka vid en entré, på terrassen eller balkongen.

Atlasceder – libanesisk ceder

Särskilt blå Atlasceder är en mycket uppskattad växt för sina karaktäristiska stålblå barr. Barren växer längs vackert hängande grenar, och i en trädgård gör atlascederns långsamma växttakt att du inte tvingas lägga massor av tid på beskärning varje år.

Atlascedern har sitt ursprung i Nordafrika men anses vara en underart till den libanesiska cedern. I det vilda blir dessa träd drygt 30 meter höga men som växt hemma är de givetvis oftast betydligt mindre.

Himalayaceder

Som namnet antyder kommer Himalayacedern från den enorma bergskedjan mellan Indien, Pakistan, Nepal och Kina. Trots sitt ursprung är den idag även populär här i de nordiska länderna. Det latinska namnet ”deodara” har sitt ursprung i sanskrit och betyder ungefär ”Gudarnas träd”.

Denna ceder är väldigt populär i både större parker och vanliga trädgårdar tack vare sitt unika långsmala utseende med spektakulära hängande grenar.

Plantering och skötsel av ceder

En ceder i kruka är lätt att ordna, och ofta behöver du bara helt enkelt köpa din ceder som kommer i planteringskruka och sätta ner den i en passande ytterkruka. Den tycker inte om att planteras om så undvik detta om det inte är absolut nödvändigt.

Skötselråd:

  • Vill ha mycket solljus, så placera med fördel växten nära fönster inomhus eller i soligt läge utomhus.
  • Jorden bör hållas fuktig, vattna innan cedern torkar ut helt.
  • Precis som med alla växter bör du dock akta dig för att övervattna. Om barren blir gula är det ett tecken på att du vattnat för mycket.
  • Har du cedern i kruka utomhus bör den om möjligt stå frostfritt, men den kan klara temperaturer ned till -25 grader.

Som julgran

För den som vill ha något annat än den traditionella julgranen kan en blå atlasceder vara ett perfekt val. Med en vacker kruka och kanske några juldekorationer får du en julkänsla utöver det vanliga, samtidigt som känslan av barrväxt till jul finns kvar. Så ja, en ceder som julgran är verkligen ett bra val för dig som är på jakt efter något annat än den gamla vanliga granen!

Ceder på friland

Du kan även plantera ceder direkt i jorden i trädgården, men eftersom den inte härstammar från nordliga breddgrader bör den då vintertäckas varje vinter med exempelvis säckväv. Då grenarna är späda är det också viktigt att cederträdet inte blir för snötäckt, detta kan göra att grenarna bryts av.

Ett cederträd vill ha mycket solljus så ett söderläge fungerar bäst. Cedern får heller inte torka ut, så se till att jorden alltid är lite fuktig. När den blivit något år gammal blir den dock mer tålig mot torrare perioder.

Läs mer

Vintertäckning av växter >>
Julstämning både inne och ute >>

Du är här:

Teman:

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen