Cyklamen – plantering och skötsel

En av många efterlängtad och uppskattad växt som inte är speciellt mycket för värme, utan här är det snarare fråga om de kyligare höstvindarnas växt. Cyklamen är en växt som först dyker upp i handeln under augusti och är en vacker och speciell växt som du kan välkomna hösten och vintern med.

Cyklamen – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Cyclamen persicum
Familj: Ardisiaväxter (Myrsinaceae)

Odlingstips och skötselråd för cyklamen

Hur tar man bäst hand om en cyklamen? För det första så är det en näringsrik blomjord som krävs för att cyklamen ska trivas och den vill ha jord som hela tiden är lätt fuktig, men den får aldrig blir för torr eller för blöt.

Själva vattningen är också en del som är helt avgörande för cyklamen, för den vill ha mjukt vatten eller regnvatten för att trivas bäst. Denna vattning ska också ha en dos näring i sig mellan november och juni och du kommer att behöva vattna lite varje dag för att den ska hålla sin fukt. Du får absolut inte vattna cyklamen mellan bladen eller på roten, utan gör detta bäst genom ett fat eller en tunn, tunn vattenstråle i krukans kant.

Svalt och lagom med ljus

Cyklamen vill ha det svalt, gärna omkring 16 plusgrader, vilket betyder att rumstemperatur kan vara för varmt för växten. Den vill samtidigt stå ljust, men inte i direkt solsken, och med tanke på dessa förutsättningar så är kanske den bästa platsen för växten i en kruka, utomhus i ett uterum eller på altanen under hösten.

Cyklamen klarar temperaturer ner till noll grader, och kan hantera frostnätter, men efter det måste den tas in för att kunna övervintra.

Cyklamen får inte heller bli för varm och du märker om det börjar hända genom att blad och blommor hänger. Här kan man exempelvis lägga ett par isbitar på jorden så kommer den att återhämta sig. Det är en utmaning att ta hand om en cyklamen på rätt sätt, men när vanan väl sitter så kan du räkna med en underbart vacker växt i ditt hem!

Cyklamen i kruka

Cyklamen – en skönhet värt mödan

Cyklamen är en ganska ovanlig växt, och det har främst med dess egenskaper och omsorgsbehov att göra. Det är en växt vars blommor är böjda nedåt innan de slår ut, för att vid full blomning istället böja sig uppåt, vilket skapar ett fantastiskt estetiskt uttryck.

De olika varianterna ger också olika former, färger och storlekar på blommorna - och det brukar kunna vara så att de mindre varianterna är mindre känsliga, vilket gör att de är något lättare att sköta.

Om blommorna är en tillräckligt vacker syn för att odla cyklamen i kruka så är också bladen en minst lika stor anledning till att låta denna ljuvliga växt förgylla tillvaron under höstens och vinters kalla och mörka kvällar. Den växer nämligen med blad som är väldigt uttrycksfulla, mörkt gröna till det mesta med härligt silvriga inslag i ett spetsigt mönster. Så även om cyklamen kräver mycket omsorg så finns det all anledning till att lägga ner tid på den!

cyklamen

Cyklamen är inte speciellt långlivad, utan har sin säsong mellan augusti och december. Cyklamen finns i mängder av olika sorter och färger, så det är lätt att variera sig. Har ett rykte om sig att vara svårskött och en cyklamen kommer inte utan sina utmaningar.

Intressant kortfakta om cyklamen

  • Växer vilt i östra Medelhavsområdet.
  • Genomgått ett omfattande förädlingsarbete.
  • Den vilda varianten har oftast vita blommor medan de odlade för det mesta kommer i rosarött.
  • Har en knölrot.
  • Är en växt som trivs bäst i svala miljöer, knappt ens i rumstemperatur.
  • Finns i olika varianter och storlekar.

Mer om cyklamen

Vi ger dig mer kunskap om jord och gödsel - kolla här >>
Inred med blommande växter inomhus >>
Se cyklamen bland våra blommande växter inomhus >>
Hitta fina krukor till dina växter >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen