Cyklamen – plantering och skötsel

En av många efterlängtad och uppskattad växt som trivs i kyla – men inte frost. Dess färggranna blommor och dekorativa blad livar upp uteplatsen eller balkongen under höst och vinter.

Cyklamen – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Cyclamen persicum
Familj: Ardisiaväxter (Myrsinaceae)

Cyklamen hör hösten och vintern till. De flesta sorterna blommar nämligen under den kalla årstiden, vilket gör dem till populära växter för att liva upp vinterträdgården eller kalla utrymmen i hemmet.

Se vårt utbud av cyklamen

Odlingstips och skötselråd för cyklamen

Cyklamen är en växt som vet vad den vill ha, och som är kräsen. Så hur tar man bäst hand om den för att den ska trivas och frodas?

För det första krävs en näringsrik blomjord. Den vill ha jord som hela tiden är lätt fuktig - men den får aldrig blir för torr eller för blöt.

Dela julinspiration med varandra

Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!

 

Vatten och isbitar - att sköta Cyklamens vattning kräver stenkoll 

Själva vattningen är också en del som är helt avgörande för cyklamen, för den vill ha mjukt vatten eller regnvatten för att trivas bäst. Denna vattning ska också ha en dos näring i sig mellan november och juni, och du kommer att behöva vattna lite varje dag för att den ska hålla sin fukt.

Du får absolut inte vattna cyklamen mellan bladen eller på roten, utan gör detta bäst genom ett fat eller en tunn, tunn vattenstråle i krukans kant. Du kan också vattna den på fat, och därmed låta den suga vatten underifrån.

Cyklamen får inte heller bli för varm och du märker om det börjar hända genom att blad och blommor hänger. Här kan man exempelvis lägga ett par isbitar på jorden så kommer den att återhämta sig.

Svalt och lagom med ljus

Cyklamen vill ha det svalt, gärna omkring 16 plusgrader, vilket betyder att rumstemperatur kan vara för varmt för växten. Den vill samtidigt stå ljust, men inte i direkt solsken, och med tanke på dessa förutsättningar så är kanske den bästa platsen för växten i en kruka, utomhus i ett uterum eller på altanen under hösten.

Cyklamen klarar temperaturer ner till noll grader, och kan hantera frostnätter, men efter det måste den tas in för att kunna övervintra. Vi skulle med andra ord inte kalla denna växt för frosttålig, även om den är ett slags vinterblomma.

Det är en utmaning att ta hand om en cyklamen på rätt sätt, men när vanan väl sitter så kan du räkna med en underbart vacker växt i ditt hem!

Cyklamen i kruka

Cyklamen – en skönhet värd mödan

Cyklamen är en ganska ovanlig växt, och det har främst med dess egenskaper och omsorgsbehov att göra. Det är en växt vars blommor är böjda nedåt innan de slår ut, för att vid full blomning istället böja sig uppåt, vilket skapar ett fantastiskt estetiskt uttryck.

De olika varianterna ger också olika former, färger och storlekar på blommorna - och det brukar kunna vara så att de mindre varianterna är mindre känsliga, vilket gör att de är något lättare att sköta.

Om blommorna är en tillräckligt vacker syn för att odla cyklamen i kruka så är också bladen en minst lika stor anledning till att låta denna ljuvliga växt förgylla tillvaron under höstens och vinterns kalla och mörka kvällar. Den växer nämligen med blad som är väldigt uttrycksfulla, mörkt gröna till de mest härligt silvriga inslag i spetsigt mönster. Så även om cyklamen kräver mycket omsorg finns det all anledning till att lägga ner tid på den!

cyklamen

Cyklamen är tyvärr inte speciellt långlivad, utan den har sin säsong mellan augusti och december. Växten har ett rykte om sig att vara svårskött, och det är till viss del sant för en cyklamen kommer, som du säkert förstått efter att ha läst den här artikeln, inte utan sina utmaningar - men den är otroligt vacker i hemmet om du får den att trivas.

Denna blommande växt finns som sagt i mängder av olika sorter och färger, så det är lätt att variera sig. Dessutom är det inte bara de färggranna blommorna som är plus i protokollet, utan även de dekorativa bladen med sina härliga mönster.

Se vårt utbud av cyklamen

Intressant kortfakta om cyklamen

  • Växer vilt i östra Medelhavsområdet.
  • Genomgått ett omfattande förädlingsarbete.
  • Den vilda varianten har oftast vita blommor medan de odlade för det mesta kommer i rosarött.
  • Har en knölrot.
  • Är en växt som trivs bäst i svala miljöer, knappt ens i rumstemperatur.
  • Finns i olika varianter och storlekar.

Mer om cyklamen

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen