21586 |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Amaryllis – fakta och sködselråd

Amaryllis – fakta och sködselråd

Amaryllis är nästan synonymt med de ståtliga lökväxterna med röda blommor som vi ser mycket av runt jul, men amaryllis finns även med vita eller rosa blommor.

Vetenskapligt namn (Latin): Hippeastrum
Familj: Amaryllisväxter (Amaryllidaceae)

Plantera amaryllis - tips och råd

Amaryllis finns det gott om i handeln under jul, men för den som vill driva upp sin egen amaryllis hemma på fönsterbrädan så går det givetvis att göra. Kanske har du sparat och vårdat fjolårets lökar för att driva upp på nytt, eller  har du köpt färdiga lökar som är förodlade för att blomma just till jul? En bra grundregel att känna till när det gäller amaryllis överlag är att ”desto större lök, desto mer blommor”.

Hur du planterar amaryllislök

 • Om du har en lök som är fördriven i handeln för att blomma framåt jul är det i november som det är dags att plantera ner löken. Du kan med fördel sätta ner rötterna i vatten ett dygn innan planteringen för att få rötterna att svälla och vakna till liv. Se bara till att själva löken inte läggs i vattnet, utan det ska bara vara rötterna.
 • Ta fram en stabil kruka, gärna i det tyngre laget, och fyll med lecakulor i botten – följt av vanlig blomjord.
 • Sätt ner löken med två tredjedelar under jord, och resten ovanför. Det ska finnas ett utrymme om minst 3–4 cm mellan löken och krukans kant.
 • Vattna därefter genom jorden rejält och placera sedan krukan i ett fönster, gärna ovanför ett påslaget element. Sätt på en huva över plantan för att skapa mörker, och om detta inte går så kan du istället ställa amaryllisen mörkt på en plats med värme. Om den inte kommer igång och börjar växa beror det oftast på att den står för kallt, då rotbildningen behöver mörker och värme för att kicka igång ordentligt.

Hur du vattnar din amaryllis

 • När du har vattnat rejält efter att du har satt din amaryllis bör du undvika att vattna mer förrän själva blomstängeln har kommit upp, vilket normalt sker inom någon vecka.
 • Börja sedan vattna igen, men sparsamt denna gång. Du kan exempelvis vattna på ett fat som du har under krukan och låta den suga upp vattnet underifrån. Håll koll så att blommorna inte börjar anta en blågrön färg och att blomman inte börjar sloka –  då vattnar du troligen för lite.
 • När din amaryllis kommit igång att börja blomma vill den gärna stå svalt placerad, antingen i ett fönster eller en bit in i rummet. Amaryllisen tål mycket ljus, men vill den ogärna stå i direkt solljus.

Skötselråd amaryllis

Om du vill hålla din amaryllis fräsch och snygg så länge som möjligt så vill den gärna stå på en plats med mycket ljus och vattnas lagom. En bra regel är att den vill ha ungefär ett snapsglas med vatten varje vecka, men inte mer än så. Känn efter så att jorden har hunnit torka upp innan det är dags för nästa vattning, annars finns det en risk att den får för mycket vatten.

Om du har en sort med väldigt stora blommor kan din amaryllis uppskatta lite stöd när de stora klockorna börjar blomma, och för att hindra att den ska välta behöver den stå stadigt i ett stabilt planteringskärl. Amaryllisens blomstänglar dras mot ljuset, så du kan med fördel vrida på krukan med jämna mellanrum för att din amaryllis ska växa rakt.

Amaryllis

Amaryllisfamiljen innehåller runt 1100 arter, utspritt inom cirka 75 olika släkten. Den röda julamaryllisen tillhör samma familj, som till exempel även påskliljan och snödroppen tillhör.

Spara och övervintra din amaryllis till nästa år

Om du vill att spara lökarna från din amaryllis till nästa år behöver de tas hand om på ett bra sätt för att överleva. Börja med att skära av stängeln på amaryllisen så snart blomningen är över, och öka samtidigt på vattningen. Efter blomningen kan du däremot gärna vattna ovanifrån istället för från fatet, men undvik att vattna direkt på själva lökarna. I början kan du vattna varannan vecka, vilket du kan öka på till varje vecka från mitten av april och framåt.

Framåt sommaren kan du med fördel placera ut din amaryllis i trädgården, på en plats med halvskugga – gärna under en gles buske eller liknande. Fortsätt att både vattna och gödsla din amaryllis under sommaren, för att sedan ta in den igen innan frosten kommer, och då minska ner på vattningen och upphöra helt med gödslingen.

Framåt oktober – november kan du även låta bli att vattna din amaryllis helt för att låta bladen vissna ner. Placera sedan din amaryllis på en mörk och sval plats, exempelvis i källaren, och låt den få vila fram till vårvintern då du kan ta fram amaryllisen igen och påbörja nästa cykel i dess liv. På detta sätt kanske du inte lyckas få amaryllisen att blomma till jul, men du har en blomma som kan överleva flera år.

En lökblomma och växt med många namn

Förutom att amaryllisen kallas för riddarstjärna har den även förekommit under annat namn så som Kärleksblomma, Dancing Queen och Aphrodite genom historien. Att den har kallats för riddarstjärna tros bero på att Linné kunde se en likhet mellan blomstängeln med sina två högblad och ett hästhuvud.

Idag är denna lökväxt som ursprungligen kommer från Sydamerika, en tradition i hemmet under juletider, antingen i vackra dekorationer och arrangemang i krukor, eller hängandes uppochned som en snittblomma. Den figurerar mycket tillsammans med hyacinter och grönmossa i olika dekorativa blomsterarrangemang som säljs under jul.

Snabbfakta amaryllis

 • Det latinska namnet hippeastrum kan jämföras med riddarstjärna.
 • Amaryllisen förekommer mest i tropiska och subtropiska områden.
 • Är en flerårig lökväxt.
 • Kan få upp till 60 cm höga blomställningar.
 • Brukar bestå av 2-3 blomklockor.
 • Har blivit en jultradition i Sverige.
 • Amaryllisen är både lättodlad och hållbar.
 • Fungerar i kruka likväl som snittblomma.

Mer om amaryllis, jul och advent

Variera amaryllis på fyra olika sätt >>
Bli inspirerad, få tips och råd för att skapa stämning till advent och jul >>

Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen