Amaryllis – fakta och skötselråd

Amaryllis är en av våra mest älskade julblommor, både i kruka och som snitt. Allra vanligast är den med röda blommor men amaryllis finns även i andra färger, såsom vit och rosa samt tvåfärgade varianter.

Amaryllis – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Hippeastrum
Familj: Amaryllisväxter (Amaryllidaceae)

Snabbguide för amaryllis

 • Ljusbehov
  Placera din amaryllis ljust. Blomstänglarna drar sig mot ljuset, vrid krukan med jämna mellanrum så växer stängeln rakt.
 • Vattna amaryllis
  Vattna sparsamt, ett snapsglas med vatten varje vecka brukar vara lagom. På det viset blir amaryllisens färger mer mättade och den blommar dessutom längre. Jorden bör torka upp mellan vattningarna.
 • Stöd
  Storblommiga sorter kan behöva stöd när klockorna slår ut, smarta amaryllisstöd finns i våra butiker. Av samma anledning är det bra att plantera amaryllisen i ett stabilt planteringskärl så den inte välter.


Du hittar ett stort urval av amaryllis i butikerna runt jul, men du kan också driva upp dina egna lökar.

Lökarna du köper i butik är förodlade för att blomma lagom till jul. Om du har sparat lökar från fjolåret kan det vara lite klurigare att få dem att blomma i rätt tid. Grundregeln är: ju större lök, desto fler blommor.

Här hittar du våra amaryllis

Så här får du din amaryllis att blomma när du vill

Många undrar hur de kan få amaryllis att blomma i tid till jul. Det är inte alltid lätt, men du kan faktiskt påverka blomningen med ljus och vatten. Läs mer om hur du gör i artikeln ”Få amaryllisen att blomma när du vill”.

Plantera amaryllislök

Om du har köpt en lök som är förodlad att blomma till jul, planterar du den i november. Placera gärna rötterna i vatten ett dygn innan planteringen, så suger de upp vatten och vaknar till liv. Undvik att blöta själva löken.

Handla amaryllislökar

 • Häll lecakulor i botten av en kruka och fyll sedan upp med vanlig blomjord.
 • Sätt ner löken så att två tredjedelar av den täcks av jord. Det bör vara minst 3-4 cm mellan löken och krukans kant.
 • Vattna igenom jorden och placera krukan i ett fönster, gärna över ett element. Täck helst över plantan så att det blir mörkt, rötterna behöver mörker och värme för att utvecklas. Om löken inte tar fart, beror det vanligtvis på att den står för kallt.

 

Dela julinspiration med varandra

Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!

 


Vattna amaryllisen på rätt sätt

När du har vattnat igenom plantan vid plantering ska den inte ha mer vatten innan blomstjälken kommit upp. Det sker vanligtvis inom en vecka. Vattna gärna underifrån.

Håll koll på blommorna. Om de vissnar eller blir blågröna i färgen behöver du vattna lite mer.

Fyra sätt att variera din amaryllis

Tack vare sin kraftiga och ihåliga stjälk är amaryllisen enkel att leka med och ger gott om variationsmöjligheter. Här är fyra förslag:

 1. Häng amaryllisen upp och ned
  Häng upp blomman i ditt finaste sidenband eller i ett rustikt snöre. Häng den på väggen, i fönstret eller framför en spegel. Håll den på gott humör genom att vattna den försiktigt i den ihåliga stjälken. 
 2. Låt den stå i grupp tillsammans med andra julblommor
  Amaryllisen fungerar alldeles utmärkt i grupp med andra julblommor som hyacint och julrosor. Eller varför inte plantera den tillsammans med andra favoriter som inte alls är klassiska julblommor?
 3. Ensam är stark
  Skapa ett stilleben med en ensam amaryllisblomma på ett fat omgivet av dina finaste juldekorationer.
 4. Skapa en vacker bukett!
  Använd amaryllisen som snittblomma. Ställ dem i en vas istället för kruka och genast har du en lite modernare stil på julen hemma. 

Amaryllis

Spara och övervintra amaryllislökarna

Det går att spara amaryllislökar från år till år. Gör så här: 

 • Skär bort blomresterna när amaryllisen har blommat över så lägger inte plantan kraft på att bilda frön. 
 • Vänta med att klippa bort blomstängeln tills den har vissnat ner ordentligt.
 • Låt amaryllisen vara utomhus över sommaren. Ställ den på en vindskyddad plats i halvskugga. Vattna och gödsla för att fylla löken med växtkraft.
 • Sluta vattna löken i september. Plocka in den och ställ den på en torr och kall plats i 12-20°C, gärna i källaren. 
 • I november är det dags att ta fram löken igen. Då planterar du om den och vattnar den för att sedan se fram emot en ny blomning.

En lökväxt med många namn

Förutom att amaryllisen kallas för riddarstjärna har den även tilldelats namn som Kärleksblomma, Dancing Queen och Aphrodite genom åren. Namnet riddarstjärna tros komma från att Carl von Linné såg likheter mellan blomstängeln med sina två högblad och ett hästhuvud.

Fakta om amaryllis

 • Amaryllisen är en lökväxt med en till tre blomställningar per lök, beroende på sort och hur mycket näring som finns lagrat i löken.
 • Vanliga sorter är Hippeastrum och Red garden.
 • Blomställningarna kan bli 30-60 cm höga och bestå av 3-6 klockor.
 • Det finns både småblommiga, så kallade miniatyramaryllis och storblommiga amaryllis.
 • Utbudet av färger är stort och man kan välja mellan vit amaryllis, röd amaryllis, och rosa, orange och röda nyanser. Det finns även sorter med tvåfärgade blommor.
 • Vissa sorter har enkla klockor och andra har fyllda. Bladen är avlånga och kan bli upp till 50 cm långa, oftast kommer dessa efter blomning. 

Här hittar du våra amaryllis

Fler tips och råd

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen