Få amaryllisen att blomma när du vill

Den praktfulla amaryllisen blir allt mer populär för varje år. Men som varje primadonna kan den vara lite nyckfull med blomningen. Så hur får man amaryllisen att blomma lagom till jul?

Få amaryllisen att blomma när du vill

När vi köper amaryllislöken i butiken är den i många fall redan planterad i en odlingskruka och någon knopp har redan börjat titta fram. Hur lång tid det sedan tar innan den börjar blomma är nästan omöjligt att säga.

Ett riktmärke är att det brukar ta 6 – 9 veckor att driva upp en amaryllislök i blom. Vid knoppbildning kan det ta mellan 1-3 veckor beroende på hur stor knoppen hunnit bli. Det som är avgörande för blomningen är hur varmt det är i rummet och i jorden. Så länge det är svalt och mörkt händer det inte så mycket med amaryllisen.

Påverka blomningen med ljus och värme

Om du är ute i sista sekund och köper en amaryllislök i början av december är det inte självklart att den blommar till jul. Men det går att påskynda blomningen med några enkla knep.

Runt 18 - 20 grader växer stänglarna ganska långsamt, vid 25 - 26 går det mycket fortare. Ovanför ett element är det ofta varmare än i rummet i övrigt och tillväxten går snabbare.

Tänk på att alla lökväxter behöver mycket ljus för att inte bli för långa och rangliga. Då riskerar de att brytas av eller välta. Välj därför helst en tung kruka som står stadigt.

När amaryllisens stänglar slutat växa på höjden och blomknoppen precis är på väg att spricka upp går det att ställa amaryllisen på en plats med bara 5 - 8 plusgrader. Då slutar den växa helt. Sedan kan du ta fram den igen när du vill att den ska slå ut.

Husmorstips: en snaps i veckan

Kanske har du en balkong, ett växthus eller ett ljust uterum där det är svalt? Om inte, kan du ställa den i kylskåpet och låta den vila tills du tycker att det är dags för blomning.

Var mycket sparsam med vatten de första veckorna. Löken har egentligen allt den behöver i sig. Om du vattnar för mycket växer amaryllisen för mycket på höjden. Först när blomningen kommit igång och ska till att slå ut kan du vattna lite mer.

Ett husmorsknep för att hålla koll på vattningen är att ge amaryllisen motsvarande ett snapsglas i veckan. Börja inte vattna förrän du ser knoppen helt och hållet.

Driv upp din egen amaryllis

Om du vill ha en lite annorlunda amaryllis finns det många små underverk att välja på i löksortimentet. De planterar du i kruka och driver upp själv. Krukan ska bara vara något större än löken.

Jorden ska vara lucker och gärna sandig. Plantera ner lökens rötter och underdelen av löken under jorden. Resten av löken ska vara ovan jord, annars ruttnar den.

Amaryllis finns i dag i hundratals olika former och nyanser, från till exempel den krispigt Amaryllis 'Arctic Nymph' med stora, dubbla blommor till den djupt vinröda Amaryllis 'Royal Velvet'.

Bland de flerfärgade finns spännande Amaryllis 'Nymph' med stora vitgröna blommor och vacker röd ådring. Den stilrena Amaryllis 'Picotee' är också iögonfallande med den tunna röda linjen som kantar alla blommorna. Dessutom blir det limegröna i blommornas svalg en fin kontrast.

Fakta om amaryllis - riddarstjärnan från Sydamerika

 • Titta lite extra på amaryllislökens storlek när du handlar. Ju större lök, desto högre kvalitet och fler stänglar med rikare blomning.
   
 • En stor lök har en omkrets på cirka 35 centimeter och väger runt ett halvt kilo och kan ha upp till tre stänglar, som får fyra blomklockor vardera.
   
 • Amaryllis kallas ibland Riddarstjärna, som är en översättning av det latinska namnet ’Hippeastrum’.
   
 • Ursprungligen kommer amaryllisen från Sydamerika och tros ha kommit till Europa under 1700-talet.
   
 • På 1800-talet började odlarna korsa olika amaryllisarter med varandra för att få fram nya sorter med större, fler och mer fyllda blommor i nya nyanser.
   
 • Först på 1960-talet blev amaryllis en julblomma i Sverige.

Läs mer

Amaryllis >>
Fyra sätt att variera din amaryllis >>
Amaryllis – så lyckas du >>Amaryllisstöd

Längd 45 cm, Silver

2990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen