Postnummer |
Obs!
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Ge bort ett presentkort till någon du tycker om

Hyacint

Det är svårt att inte älska en hyacint, som sedan 1600-talet varit en populär och uppskattad växt i svenska hem, speciellt under julen.

Vetenskapligt namn (Latin): Hyacinthus orientalis
Familj: Sparrisväxter (Asparagaceae)

Tips för odling och skötsel av hyacint

Hyacint i kruka

 • Jord
  De flesta av oss har hyacinter i krukor kring jul och då är det vanlig blomjord som gäller.
 • Gödning
  Se gärna till att också göda med krukväxtnäring så kommer hyacinten att må bra och vattna alltid runt om – inte på själva löken. 
 • Placering
  Hyacint vill stå på en ljus plats, men inte speciellt varmt, så ljust och svalt är melodin som fungerar för växten.

Skötsel efter blomning

När väl växten har vissnat som krukväxt så finns det ingen anledning att kasta den – lökarna kommer fortfarande att kunna användas för att driva upp hyacinter på nytt. Efter att stängeln vissnat så kan du dra upp den och samtidigt låta bladen vara kvar. Löken ska nu få vatten och näring under perioden fram tills dess att frosten släpper. Under denna period växer lökarna till sig och du kan sedan plantera ut dem i rabatten på en sval och ljus plats i trädgården.

Plantera hyacint ute efter blomning

När väl löken, med bladen, planterats ut så kommer bladen att vissna och ge mer näring till löken. Du kan inte räkna med att hyacinten kommer att växa och blomma redan samma vår, men det finns väldigt goda chanser att nästkommande vår kommer att ge din trädgård vackra och ljuvligt doftande hyacinter när våren sakta med säkert börjar komma tillbaka till vårt land!

Lika vacker på våren som till jul

För många svenskar så är hyacinten väldigt nära knuten till julen, och det märks inte minst på den enorma mängd hyacinter som säljs under julen i Sverige. Men faktum är att hyacinten istället delar egenskaper och växtsätt med en annan populär växt från Nederländerna – tulpanen.

Precis som tulpanen är hyacinten en lökväxt som väldigt gärna odlas i stor omfattning i detta land och de har samma växtsätt då de under våren sticker upp ur sina lökar i rabatterna och blommar vackert. Hyacint är med andra ord en växt som du kommer att kunna använda dig av flera gånger, så släng den inte efter julen – spara den istället svalt och mörkt och plantera sedan ut den!

Populär krukväxt

Hyacinter är som sagt populära krukväxter under vintern och när december närmar sig så kommer också uppdrivna lökar ut i handeln, där löken har nått olika långt i utvecklingen. Om den inte redan börjat blomma så kan det vara svårt att avgöra vilken färg som blommorna kommer att få, men ofta så kan du avgöra detta genom att titta på krukan som den säljs i. Dessa hyacinter är lätta att få fina, men det går givetvis bra att plantera hyacintens lök själv och vara kreativ med de olika arrangemangen i krukan.

Plantera hyacintlök i jord

Sätt ner den i vanlig blomjord och se till att det finns bra dränering. Se till att lökarna står stadigt och vattna jorden och se till att undvika att få vatten på själva löken. Efter det så ska hyacinten stå så ljust som möjligt och gärna på en något svalare plats.

Hur du odlar hyacint i glas

Det går också alldeles utmärkt att driva upp en hyacint i ett glas eller i glasburk – ett spännande och läckert växtsätt.

 • För att lyckas med det så ska du ta upp löken och borsta bort så mycket jord som möjligt och får du inte bort allt kan du försiktigt skölja bort det sista med vatten.
 • Hitta ett glas där löken kan hänga över själva vattenytan. Fyll på glaset och placera löken på ett sätt som gör att rötterna kommer ner i vattnet. Här är det noga att se till att inte själva löken står i vatten.
 • Efter ett tag kommer rötterna att växa till sig och ge ett vackert virrvarr av många fina och små vita rötter.
 • Fyll på med vatten allt eftersom att det minskar.

Växtens karaktär

Hyacinter finns i mängder av färger och former. Själva blomman på en hyacint är trattformad och är många till antalet, tätt sittande på en stängel. Själva växten är rejäl och cylindrisk och har ett växtsätt där den växer rakt upp i löken.

Hyacint blomma

Hyacinten briljerar med sina omfattande flockar av vackra och väldoftande blommor som kan vara blåa, vita, rosa, lila, röda eller ljusgula. Hyacint kan odlas såväl ute i rabatt som i kruka eller glas inomhus, och det är kanske just krukväxtvarianten som vi svenskar har tagit till oss av allra mest.

Njut av växten under året

Det finns väldigt många anledningar att också låta hyacinten vara en vacker vårblomma som ger rabatten ett vackert utseende, samtidigt som den sprider sin ljuvliga doft. Även om denna växt för de flesta är synonymt med julen och juletider så är denna lökväxande växt väldigt tacksam att använda sig av på flera olika sätt, under olika perioder av året. Det går alldeles utmärkt att plantera den helt ensam i en kruka, att plantera ut den bland många andra växter eller varför inte försöka dig på att driva hyacintlökar i ett glas?

Låt hyacinten vara någonting mer än enbart en välkommen och uppskattad julväxt, för inom denna lökväxt finns det mycket outnyttjad potential!

Snabbfakta hyacint

 • Hyacinter odlades redan på romartiden och finns omskriven redan år 700 f. Kr.
 • Hyacinter har sedan 1600-talet odlats för kommersiella syften och konkurrerade ett tag i popularitet med tulpanen i Holland
 • Hyacinten finns i omkring 150 olika sorter som har olika egenskaper
 • Denna populära växt säljs det omkring 11 miljoner av varje december
 • Hyacinter delas in i ett doftkodningssystem där vissa doftar mer än andra
 • Att hyacint är populärt kring jul är unikt i Sverige, då det normalt klassas som en vårblomma
 • Hyacint har fått sitt namn från den grekiska gudavärlden där den vackra ynglingen Hyakinthos ska ha dödats av en diskus och hans droppande blod resulterade i att en hyacint växte upp ur marken

Smarta tips och inspiration

Se olika lösningar och skapa härliga arrangemang med hyacinter >>
Hösten är en perfekt tid att plantera vårblommande lökar >>
Få tips och råd för att skapa stämning till advent och jul >>

Hyacint

Omkrets 17 cm, Lila

5990
2 för 99,90
Läs mer
Ej i säsong
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc