Hyacint – fakta och skötselråd

Hyacinter till jul är för många ett måste. De sprider en härlig doft och är lätta att sköta eftersom de står på en lök som ger dem näring.

Hyacint – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Hyacinthus orientalis
Familj: Sparrisväxter (Asparagaceae)

Hyacinter finns i många olika färger, de vanligaste är vit, blå och rosa.

Se våra hyacinter

Hyasintblomst

Tre tips för hur du dekorerar med hyacinter

 • Plantera hyacinter i grupp
  Hyacinter är vackra att plantera i grupp med andra växter och blommor, gärna tillsammans med små echveria eller minijulstjärnor. Dekorera med kudd- eller grönmossa, en rosett, tomte eller stjärna. Vattna när jorden torkat upp kring löken.

 • Sätt hyacinten i en vas
  Du kan även sätta hyacinter i en hyacintvas. Ta bort all jord och skölj av löken, var rädd om rötterna. Fyll vatten i vasen så att rötterna når ner.

 • Häng upp hyacinten i fönstret
  Varför inte hänga upp hyacinterna i ett fönster? Packa in jordklumpen, som du vattnat innan, med grönmossa. Bind fast den med ett grovt snöre. Häng upp hyacinterna på olika höjd. Duscha mossan några gånger i veckan för att hålla den fräsch.

Hyasintblomst

Tips för odling och skötsel av hyacint

Att odla och sköta om hyacinter kräver viss kunskap och omsorg för att säkerställa att de blommar vackert och håller sig friska.

Hyacint i kruka

 • Jord
  De flesta av oss har hyacinter i krukor kring jul och då är det vanlig blomjord som gäller.
 • Vatten
  Vattna alltid runt om och inte på själva löken.
 • Gödning
  Hyacinten får näring från sin lök, och inte från tillsatt näring som andra krukväxter. Storleken på löken har därför något att säga. Ju större löken är, desto mer näring lagrar den.
 • Placering
  Hyacint vill stå på en ljus plats, men inte speciellt varmt – ljust och svalt är melodin som fungerar för växten.

 

Dela julinspiration med varandra

 

Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!

 


Plantera hyacint ute efter blomning

När växten väl har vissnat som krukväxt finns det ingen anledning att kasta den – lökarna kommer fortfarande att kunna användas för att driva upp hyacinter på nytt. Efter att stängeln vissnat kan du dra upp den och samtidigt låta bladen vara kvar. Löken ska nu få vatten och näring under perioden fram tills dess att frosten släpper. Under denna period växer lökarna till sig och du kan sedan plantera ut dem i rabatten på en sval och ljus plats i trädgården.

Du kan inte räkna med att hyacinten kommer att växa och blomma redan samma vår, men det finns väldigt goda chanser att den kommer att ge din trädgård vackra och ljuvligt doftande hyacinter nästkommande vår.

Hyasintblomst

Lika vacker på våren som till jul

För många svenskar är hyacinten väldigt nära knuten till julen, och det märks inte minst på den enorma mängd hyacinter som säljs under jul i Sverige. Men faktum är att hyacinten istället delar egenskaper och växtsätt med en annan populär växt från Nederländerna: tulpanen.

Precis som tulpanen är hyacinten en lökväxt som väldigt gärna odlas i stor omfattning i detta land. De har samma växtsätt, under våren sticker de upp ur sina lökar i rabatterna och blommar vackert.

Hyacinten är med andra ord en växt som du kommer att kunna njuta av flera gånger. Så släng den inte efter julen, spara den istället svalt och mörkt och plantera sedan ut den på nytt.

Populär krukväxt

Hyacinter är som sagt populära krukväxter under vintern och när december närmar sig kommer också uppdrivna lökar ut i handeln, där löken har nått olika långt i utvecklingen.

Om den inte redan börjat blomma kan det vara svårt att avgöra vilken färg som blommorna kommer att få, men ofta kan du avgöra detta genom att titta på krukan som den säljs i. Dessa hyacinter är lätta att få fina, men det går givetvis bra att plantera hyacintens lök själv och vara kreativ med de olika arrangemangen i krukan.

Plantera hyacintlök i jord

Sätt ner hyacintlöken i vanlig blomjord och se till att det finns bra dränering. Se till att lökarna står stadigt och vattna jorden och säkerställ att själva löken inte får vatten på sig. Efter det ska hyacinten stå så ljust som möjligt och gärna på en något svalare plats.

Hur du odlar hyacint i glas

Det går också alldeles utmärkt att driva upp en hyacint i ett glas eller glasburk – ett spännande och läckert växtsätt. För att lyckas med det så ska du:

 • Ta upp löken och borsta bort bort så mycket jord som möjligt. Får du inte bort allt kan du försiktigt skölja bort resterna med vatten.
 • Hitta ett glas där löken kan hänga över själva vattenytan. Fyll på glaset och placera löken på ett sätt som gör att rötterna kommer ner i vattnet. Här är det noga att se till att inte själva löken står i vatten.
 • Efter ett tag kommer rötterna att växa till sig och ge ett vackert virrvarr av många fina, små vita rötter.
 • Fyll på med vatten allt eftersom att det minskar.

Hyasintblomst

Växtens karaktär

Hyacinter finns i mängder av färger och former. Själva blomman på en hyacint är trattformad och de är många till antalet. Blommoerna sitter tätt på en stängel.

Själva växten är rejäl och cylindrisk och har ett växtsätt där den växer rakt upp i löken.

Hyacinten briljerar med sina omfattande flockar av vackra och väldoftande blommor som kan vara blåa, vita, rosa, lila, röda eller ljusgula. Hyacint kan odlas såväl ute i rabatt som i kruka eller glas inomhus, och det är kanske just krukväxtvarianten som vi svenskar har tagit till oss av allra mest.

Njut av växten under året

Det finns väldigt många anledningar att låta hyacinten vara en vacker vårblomma som ger rabatten ett vackert utseende, samtidigt som den sprider sin ljuvliga doft. Även om denna växt för de flesta är synonym med julen och juletider så är denna lökväxande växt väldigt tacksam att använda sig av på flera olika sätt, under olika perioder av året.

Det går alldeles utmärkt att plantera den helt ensam i en kruka, att plantera ut den bland många andra växter eller varför inte försöka sig på att driva hyacintlökar i ett glas?

Låt hyacinten vara någonting mer än enbart en välkommen och uppskattad julväxt, för det finns mycket outnyttjad potential!

Snabbfakta hyacint

 • Hyacinter odlades redan på romartiden och blev omskriven redan år 700 f. Kr.
 • Hyacinter har sedan 1600-talet odlats för kommersiella syften och konkurrerade ett tag i popularitet med tulpanen i Holland.
 • Hyacinten finns i omkring 150 olika sorter som har olika egenskaper.
 • Denna populära växt säljs det omkring 11 miljoner av varje december.
 • Hyacinter delas in i ett doftkodningssystem där vissa doftar mer än andra.
 • Att hyacinten är populär kring jul är unikt i Sverige, då det normalt klassas som en vårblomma.
 • Hyacint har fått sitt namn från den grekiska gudavärlden där den vackra ynglingen Hyakinthos ska ha dödats av en diskus och hans droppande blod resulterade i att en hyacint växte upp ur marken.

Se våra hyacinter

Smarta tips och inspiration

Du är här:


Hyacintvas Nelia

Höjd 12.5 cm, Grå

169:-
Läs mer

Hyacintvas Naia

Höjd 12.5 cm, Transparent

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen