Dvärgsyrén – plantering och skötsel

Syrener är ett tydligt och välkommet tecken på att våren verkligen har kommit med sina härliga färger och kanske framför allt sin ljuvliga doft. Sina karaktäristiska klasar med vackert violetta blommor pryder både den ena och den andra trädgården, och i dvärgformat passar denna syren utmärkt i både rabatter och planterade i krukor på balkonger eller verandor.

Dvärgsyrén – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Syringa meyeri
Familj: Syrenväxter (Oleaceae)

Plantera dvärgsyren

Dvärgsyrenen trivs väldigt bra i jord som har mycket näring och där är vanlig planteringsjord ett utmärkt alternativ. Om dvärgsyrenen ska planteras i en kruka för att ha på balkong, uteplats eller veranda så är det viktigt att hålla extra bra koll på bevattning och att den får tillräckligt med utrymme i krukan. Det är också viktigt att jorden är mullrik och samtidigt väl dränerande, för att det annars föreligger en risk för att syrenen blir övervattnad.

Skötsel

Dvärgsyrenen tycker om att stå i full sol, men fungerar lika väl på en något skuggigare plats. Beträffande gödning av dvärgsyren så rekommenderas det att använda vanlig kogödsel.

Beskära dvärgsyrén

Beskärningen av dvärgsyren bör göras i perioden mellan juli och september, samt under våren som också är ett bra tillfälle att se till att den får bäst förutsättningar att växa sig fin. Beskärningen sker då genom att man putsar och gallrar bort äldre och döda grenar, ända ner till frisk ved.

Dvärgsyren – för den lilla trädgården

Alla trädgårdar är inte stora till ytan. Det är många som kommer i form av små och nätta varianter som kanske kan upplevas begränsande, speciellt när det gäller möjligheterna till odling och utrymme för växter. En klassiker som syrenbusken är exempelvis något som kanske inte passar i en liten trädgård, eftersom den trivs som bäst när den får växa fritt och sprida ut sig som den vill. Det finns dock möjligheten att fortfarande få uppleva den vackra syrenen och känna dess härliga doft. Med en dvärgsyren, som inte blir högre än en meter och begränsar sig till omkring en och en halv meter i omfång, finns platsen även i den lilla trädgården, eller som träd planterad i en kruka på veranda eller balkong.

Utseende och karaktär

Dvärgsyrenen växer på ett runt och kompakt sätt och skapar en bollform. En dvärgsyren behöver nödvändigtvis inte placeras i rabatt eller kruka, utan kan ha sin utmärkta plats också ute i trädgården som en mindre men fortfarande dramatisk klick med färg. Bladen som växer på dvärgsyrenen är mörkt gröna och de violetta blommorna växer i klasar och skapar härliga grupper med väldoftande och vackra samlingar med små blommor. Som sagt så kan man ta syrenens blomning som ett tydligt vårtecken och det beror på att den normala tiden för det är månadsskiftet mellan maj och juni.

En tålig växt som tycker allra bäst om att stå i riktigt solig miljö!

Snabbfakta dvärgsyrén

  • Dvärgsyrenen härstammar från Kina.
  • Goda att göra saft på, samt att kombinera i olika bakverk.
  • Härdig upp till växtzon 6.
  • Blommar både på tidig och sen sommar.
  • Funnits i Sverige sedan 1600-talet.

Mer om växter och skötsel

Guide till en lyckad beskärning under JAS-perioden (juli, augusti, september) >>
Smarta tips för att lyckas med beskärning >>
Få kunskap om massor av olika växter i våra inspirerande växtguider >>
Se vårt sortiment av syréner >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen