Elda i kamin eller öppen eldstad hemma och njut av en sprakande brasa som sprider värme och ljus. Lär dig allt du behöver veta om ved och eldning inomhus här!

Elda med ved hemma

Tänd en brasa och njut av värmen

Definitionen av mysfaktor lär vara ljudet av en sprakande brasa, inte minst en kall vinterdag då solen snabbt går ned bakom hustaken. Hur tänder du brasan enklast – och vilken ved är bäst? Det finns ett par punkter att ha koll på för att optimera eldandet i vinter.

När du gör upp eld hemma

För att göra upp en eld som brinner på bra, krävs det att du använder följande teknik:

  1. Bygg din brasa. Använd torr ved och ställ in eventuella ventiler i eldstaden så att det blir ett naturligt drag. Stapla tre finklyvda vedklampar mot varandra – två nedre och högre upp. Tänk pyramidform.
  2. Sätt fyr på elden. Tänd en så kallad tändpåse, tändved eller lägg en tändbrikett i botten av brasbygget – i stället för tidningspapper som snabbt askar och kväver elden. Vänd veden med barken inåt, då dessa lättare tar eld. Tändved är lättantändligt trä som är tunt kluvet.
  3. Packa inte för tätt. Eld behöver syre för att leva, se till att inte packa vedklampar eller papper tätt samman. Låt brasan brinna ner till en glödhög innan du lägger på mer ved, och lägg inte på för många vedträn på en gång.

Att tänka på vid eldning

Använd inte glansigt tidningspapper när du tänder brasan, då detta brinner dåligt och skapar aska. Annat att undvika är tändvätska eller rödsprit för att få igång elden.

Förvara veden rätt

Förvara ved inomhus för att slippa väta – eller i ett torrt utrymme undan från regn och fukt. Varför inte göra en vedhylla längs ett prång i väggen? Det gör det enklare för dig att plocka fram vedklabbar till elden och skapar dessutom en ombonad känsla inomhus. Med vedstaplare och vedstativ i olika storlek kan du få plats med så mycket ved du behöver, och har utrymme för. Det finns varianter i järn, trä och andra material. Hitta en i din smak för att göra veden till en del av inredningen.

Ved att använda i kamin

Den allra vanligaste träsorten att elda med är björk. När björkved brinner flyger inte gnistor och glöd ut på golvet, vilket är viktigt om du har öppen eldstad. Placera björkveden med yttersidan inåt, så att nävern tar fyr först i brasan. Denna brinner bra och ger elden blå flammor.

Fler träslag att elda med:

  • Rönn – brinner långsamt och jämnt, avger värme utan att sprätta ut glöd.
  • Ek – ekträet ska gärna ha torkat ett par år innan den används i kaminer, garvsyran kan annars skada rökgångar.
  • Bok – ett träslag som brinner länge och lugnt, men behöver likt ek få torka i några år.
  • Gran – brinner fort och får igång brasan snabbt, sprätter en del glöd och ska gärna brännas i en stängd kamin.
  • Även tall och asp går att elda i kamin med, där den första brinner med sprakande ljud och den andra lugnt och stadigt utan att ge för mycket värme.

När du köper ved är rådet att antingen hämta det med bil eller beställa hemkörning, eftersom träklabbar både är tunga och otympliga att bära.

Läs mer

Se alla vedprodukter >>
Topp fem, frosttåliga växter >>Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen