Fikon – odla dina egna

Fikon – odla dina egna

Allt från att vara ett litet buskformat träd på en solig svensk balkong till ett tio meter högt träd i södra Europa – där har du varianterna på hur ett fikonträd kan se ut. Detta, närmast förhistoriska, träd har sedan lång, lång tid tillbaka odlats flitigt i stora delar av världen.

Vetenskapligt namn (Latin): Ficus carica
Familj: Mullbärsväxter (Moraceae)

Det finns olika varianter av fikonträd och har du som mål att odla fikon i din trädgård så är det rekommenderat att du väljer den något härdigare sorten som passar i zon ett till två. Annars går det alldeles utmärkt att odla i krukor eller pallkrage och se gärna till att plantera om ditt fikonträd i en större kruka än den du köpte den i, så att den får bättre möjlighet att växa till sig.

Placering utomhus eller inomhus

Fikonträdet vill väldigt gärna stå på en plats som är solig eller har lätt skugga. Vill du hellre ha trädet inomhus går det minst lika bra, se bara till att placera den på ett så ljust ställe som möjligt.

Jord och näring

Fikonträdet vill ha jord som är varm och samtidigt väldränerad och näringsrik. Den är också i behov av jämn bevattning och det är viktigt att se till att inte jorden torkar ut. Jorden som ska användas är medelhavsjord som med fördel gödslas en gång i månaden under sommarperioden.

Fruktskörd

Om du lyckas få till det med fikonträdet, vilket inte är speciellt svårt, kommer trädet att växa till sig och ge frukter som kan skördas någon gång i september eller oktober. Ät dem genast efter skörd eller använd dem på något av de sätt som vi beskriver nedan.

Övervintra fikonträd

Fikonträdet är inte vintergrönt, vilket betyder att du, som odlar i kruka, med fördel kan övervintra växten på en mörk och kall plats fram till våren sakta börjar krypa fram i landet. Vänj därefter trädet vid solen genom att skydda det med en duk under de första veckorna ute i solen.

Läs också
Övervintra medelhavsväxter

En knastrande historisk sötma

Fikon är väldigt populära att äta i torkad form och frukten äts också många gånger som konserverad. Vänta tills fikonen är helt mogna. Omogna är nämligen fikon inte alls lika goda, utan får sin söta smak när de har nått helt moget stadie.

Användning fikon

I färsk och mogen form är det först på senare år som denna frukt har fått sin popularitet – dock så har den varit betydligt mer eftertraktad som torkad, speciellt under julen. I Grekland och Turkiet är fikon en av de viktigaste delarna av kosten och har en lång historia i detta område.

Även här använder man sig av fikon på olika sätt och just denna stora variation är något som säkerligen har gett upphov till att flera har upptäckt den här frukten. Fikon kan nämligen användas som sirap, fikonsirap, och är en intressant och uppskattad smaksättare i bland annat bageriprodukter.

En annan populär form av fikon är fikonmarmeladen som kan användas till mängder av olika desserter, eller bara som ett enkelt pålägg på en smörgås. Fikon kan ibland också kanderas eller glaseras, något som gillas av de med en smak för de sötare livsmedlen, och det slutar inte där.

I medelhavsregionen har man nämligen också använt torkade och malda fikon som ett alternativ till kaffe, samtidigt som det också är populärt att brygga te på samma variant av fikon. Väljer du att odla ett fikonträd har du med andra ord väldigt många intressanta alternativ att välja på när du väl skördar dina frukter!

Fikon

Fikon är i grund och botten ett träd som kan bli upp emot 10 meter högt, och det finns vilt växande varianter i svenska trädgårdar. Det är dock ett betydligt mer populärt alternativ att plantera ett fikonträd i en kruka och ha som prydnadsväxt, både inomhus och utomhus. I solen på en skyddad plats på terrassen, balkongen eller på trappen trivs fikonet utmärkt, och dessa krukodlade varianter blir oftast inte mer än omkring metern höga.

Blad och frukt

Fikonträdet är en sommargrön växt som under våren ger nya blad som har en blåaktig färg som senare övergår i det mörkgröna som är synonymt med fikonträd. Bladen är formade med runda former och de växer på en stjälk som är brungröna och något håriga. Själva frukten fikon är formad som ett päron och kan bli åtta centimeter i diameter och är oftast gula eller purpurfärgade. Fruktköttet är rött och smakar sött.

Ursprung

På grund av trädets och framför allt fruktens, popularitet under en lång tid är det svårt att säga varifrån fikonet kommer, men att det odlas och har odlats som en viktig frukt i östra medelhavsområdet är helt säkert. Odlingar förekommer dessutom i delar av Kina, Japan, Frankrike, Italien, USA och i Sydamerika.

Fikon i Sverige

Fikon har egentligen aldrig varit en speciellt populär frukt i Sverige, i vilket fall inte i färsk form. Det beror mycket på att fikonet inte trivs speciellt bra i vårt klimat, men det går faktiskt att odla det på fri mark i zon ett och två. Det handlar om att temperaturen är rätt och sjunker gradantalet under noll under en längre tid på vintern kommer inte trädet att överleva. Men vi odlar istället gärna fikonträd som små buskar i kruka, och det finns det många fördelar med. Dels är det ett flyttbart träd, som gärna används av inredare i homestyling, men också ett lätt sätt att odla fram en god frukt med många användningsområden!

Fikonfakta

  • Fikon är ett historiskt bär som odlats av människor så långt tillbaka i tiden man kan minnas
  • I vilt tillstånd kan trädet växa upp till en höjd av 10 meter
  • Väldigt populära både som färska och torkade frukter
  • Det var med fikonblad som Adam och Eva skylde sig i Bibeln
  • Väldigt effektivt laxermedel på grund av sina många frön, och tillskrivs flera hälsofrämjande egenskaper
  • Frukten fikon är egentligen ingen regelrätt frukt utan en inverterad blomma
  • Populär att använda som en modern inredningsdetalj på grund av sina vackert formade blad

Se alla våra medelhavsväxter

Mer om fikon och växtfakta

Fikon på stam

Höjd 80-100 cm, Grön

399:-
Läs mer

Fikon

Höjd 25-30 cm, Grön

199:-
Läs mer

Fuktslang Gardena

Längd 15 m, Svart

449:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen